Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά-22% πάνω οι επόμενοι λογαριασμοί της ΑΗΚ

Σφίγγει ο κλοιός στα νοικοκυριά με τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, εν μέσω καύσωνα, βάζοντας νέες φωτιές στις τσέπες των καταναλωτών, την ίδια ώρα μάλιστα, που τρόφιμα και καύσιμα συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδική πορεία. Σε μια δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω των πολλαπλών αυξήσεων σε διαφόρους τομείς της οικονομίας, η ανοδική πορεία που καταγράφεται στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, προκαλεί μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους καταναλωτές, οι οποίοι στο τέλος του μήνα θα δουν τους λογαριασμούς τους... παραφουσκωμένους. 

Η αυξητική τάση στην τιμή που παρατηρείται στο ηλεκτρικό ρεύμα υπολογίζεται γύρω στο 20-22% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, αλλά και στις τιμές των δικαιωμάτων των θερμοκηπιακών αερίων που παραμένουν σε ψηλά επίπεδα.

Εξάλλου, όσο αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, αυξάνεται και το τιμολόγιο της ΑΗΚ, του οποίου το 70% βασίζεται στο κόστος καυσίμου, εξήγησε στον REPORTER, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου. «Αυτό συμβαίνει ετεροχρονισμένα όμως, καθώς η ΑΗΚ διατηρεί αποθέματα καυσίμου για δυο-τρεις μήνες. Παρόλο του ότι προβαίνουμε σε αγορά καυσίμου συχνά, οφείλουμε να διατηρούμε αποθέματα για περίοδο δυο-τριών μηνών. Έτσι οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται στο καύσιμο διεθνώς επηρεάζουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο κάπως ετεροχρονισμένα, μετά από δυο μήνες περίπου».

Εάν αναμένεται περισσότερη αύξηση στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η κα. Παπαδοπούλου, εμφανίστηκε καθησυχαστική, καθώς όπως υπέδειξε, οι τιμές πετρελαίου στην παρούσα φάση, σημείωσαν κάποια μείωση. «Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν και τους επόμενους μήνες αυτές οι μειώσεις, ούτως ώστε οι τιμές να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα. Δυστυχώς, όμως, είναι απρόβλεπτη η κατάσταση. Οι συνθήκες που ζούμε και λόγω του πολέμου, είναι τόσο περίεργες και πρωτόγνωρες και δεν μπορεί κανένας να κάνει προβλέψεις. Καμία χώρα του κόσμου γενικώς, δεν μπορεί να προβλέψει την κατάσταση».

Ευκολίες πληρωμής σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς

Όσον αφορά τις αδυναμίες που παρατηρούνται σε αρκετά νοικοκυριά για να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, η ΑΗΚ, προχωρεί σε ευκολίες πληρωμής, ώστε να αποπληρώνουν τους λογαριασμούς με δόσεις, με την προϋπόθεση ότι δεν συσσωρεύεται μεγάλο χρεωστικό υπόλοιπο. 

«Ευκολίες πληρωμής γίνονται σε νοικοκυριά αλλά και σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Όταν βλέπουμε ότι ο κόσμος όντως αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Οι λειτουργοί εξυπηρέτησης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ετοιμάζουν επί καθημερινής βάσεως αυτά τα σχέδια εξόφλησης σε δόσεις για να μπορέσουν να βοηθηθούν και άνθρωποι που έχουν οικονομικές δυσκολίες, γιατί είναι δύσκολη η περίοδος που βιώνουμε γενικά όλοι μας».

Μάλιστα, όπως τόνισε η κα. Παπαδοπούλου, «η ΑΗΚ είναι δημόσιος οργανισμός και δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική. Κοινωνική πολιτική, μπορεί να ασκεί το κράτος, το οποίο καθορίζει συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Αυτά τα καθορίζει το κράτος και οι συγκεκριμένες ομάδες δικαιούνται να ενταχθούν στην διατίμηση που τους προσφέρει 20% έκπτωση στο τιμολόγιο τους και για την ηλεκτρική ενέργεια. Επιπρόσθετα να σημειώσουμε ότι η πολιτεία από την αρχή του χρόνου εφάρμοσε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 9% για όλους τους οικιακούς πελάτες, αντί 19%, και θα παραμείνει μέχρι τις 31 Αυγούστου. Ενώ για τις συγκεκριμένες ευάλωτες πληθυσμού είναι μειωμένος ο συντελεστής του ΦΠΑ στο 5%».

Σημειώνεται ότι, η ΑΗΚ πρόσφερε μείωση 10% έκπτωση σε όλους τους πελάτες της για περίοδο δέκα μηνών, κάτι που αναλογεί σε 54 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι χρήματα που η ΑΗΚ έδωσε πίσω στην κοινωνία και στην οικονομία του τόπου. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, οι οικονομικές μας δυνατότητες δεν είναι ανεξάντλητες και οπωσδήποτε ο Οργανισμός πρέπει να διατηρηθεί οικονομικά βιώσιμος, για να μπορεί να παρέχει αξιόπιστα και απρόσκοπτα ηλεκτρική ενέργεια στον κόσμο».

Σειρά προτάσεων στην Ολομέλεια προς ψήφιση για την ακρίβεια

Σειρά από προτάσεις πρόκειται να τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει τους καταναλωτές. 

Μια από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία ήταν η υπαγωγή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, της αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων που ενσωματώνεται από την Αρχή Ηλεκτρισμού στους τελικούς λογαριασμούς ρεύματος που παραλαμβάνουν οι καταναλωτές.

Επιπλέον η ΔΗΠΑ-Συνεργασία πρότεινε την υπαγωγή των τροφίμων και των φαρμάκων σε μηδενικό ΦΠΑ, καθώς επίσης και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 5% για τις υπηρεσίες των εστιατορίων και του επισιτισμού. Η πρόταση αυτή της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας προνοεί την ισχύ του εν λόγω μέτρου για περίοδο έξι μηνών.

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του προτείνει την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, επίσης μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό σύμφωνα με την πρόταση Νόμου που κατατέθηκε από τον Στέφανο Στεφάνου, μπορεί να γίνει με την μη επιβολή ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο επιβαρύνονται οι καταναλωτές που αγοράζουν καύσιμα.

Οι σκέψεις στα κόμματα

Σε μια τέτοια περίπτωση οι Νόμοι θα πρέπει να υπογραφούν και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν αποκλείεται να τους αναπέμψει. Αυτό θα σημαίνει πως η Βουλή θα πρέπει να επανέλθει εντός καλοκαιριού για να εξετάσει τις αναπομπές.

Το θέμα πάντως, που καίει χιλιάδες καταναλωτές, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις τους επόμενους μήνες, που θα καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποπληρωμή τους από τους πολίτες. Αυτό δεν αφήνει αδιάφορο και το κυβερνών κόμμα και τον υποψήφιο του για τις Προεδρικές, αφού το θέμα τίθεται συνεχώς από τους πολίτες. 

Στο μεταξύ οι πληροφορίες από τα κόμματα συγκλίνουν πως υπάρχει τάση ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαθέτουν την πλειοψηφία, υπάρχει η βούληση για να υπερψηφισθούν κάποιές από τις προτάσεις που θα συζητηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρία είναι η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας πριν τις θερινές διακοπές. Σε περίπτωση που οι προτάσεις υπερψηφισθούν και περάσουν από την Ολομέλεια, πλέον το μπαλάκι θα βρίσκεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εάν μείνει σταθερός στην άποψη που εκφράσθηκε από τον υπουργό Οικονομικών θα τα αναπέμψει πίσω στη Βουλή, κάτι που σημαίνει πως η Βουλή θα πρέπει να συγκληθεί εν μέσω καλοκαιριού για να εξετάσει την αναπομπή. 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας