Σύσταση για τέταρτη δόση από ECDC και ΕΜΑ-Ποιους αφορά

Να χορηγήσουν αμέσως τη δεύτερη ενισχυτική δόση (τέταρτη δόση) σε όλους άνω των 60 ετών καθώς και σε ευάλωτες ομάδες, κάλεσε τα κράτη μέλη η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), εκδίδοντας κοινή ανακοίνωση.

«Τα εμβόλια μας κατά της COVID-19 δουλεύουν και προσφέρουν καλά επίπεδα προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας» σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

«Καθώς τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται ξανά ενώ μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο, καλώ όλους να εμβολιαστούν και να λάβουν ενισχυτική δόση το συντομότερο δυνατόν. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υπογράμμισε.

«Καλώ τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν αμέσως την παροχή δεύτερων ενισχυτικών δόσεων για όλους άνω των 60 ετών καθώς και για όλα τα ευάλωτα πρόσωπα, και προτρέπω όσους είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν» τόνισε.

«Έτσι θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας και τους ευάλωτους πληθυσμούς», είπε.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, ECDC και ΕΜΑ εισηγούνται δεύτερη ενισχυτική δόση για άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σε περίπτωση νέας ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Όπως σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση, η δεύτερη ενισχυτική δόση μπορεί να χορηγηθεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους έλαβαν την ενισχυτική δόση πριν από πέραν των έξι μηνών.

Εξετάζει επαναφορά μέτρων το Υπ. Υγείας

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας δεν θα διστάσει να επαναφέρει μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid - 19, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος, ωστόσο, ανέφερε ότι οι όποιες αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα θα ξεκαθαρίσουν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που θα έχει την Τετάρτη, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Μιλώντας στο περιθώριο της δημοσιογραφικής διάσκεψης, για την απογευματινή εργασία των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε την αύξηση των σημείων δειγματοληψίας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), λόγω της αυξητικής τάσης, που παρουσιάζουν τα κρούσματα στην κοινότητα.

Όπως είπε, την Τετάρτη θα συναντηθεί με τα μέλη της ΣΕΕ, για να σημειώσει πως αναμένει τις εισηγήσεις τους, ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα «το Υπουργείο Υγείας καθημερινά αξιολογεί την κατάσταση και προβληματίζεται».

«Περιμένουμε», συμπλήρωσε, «να ακούσουμε τους ειδικούς και αν πρέπει να πάρουμε περαιτέρω μέτρα, όπως έγινε με την επαναφορά της μάσκας, δεν θα διστάσουμε να τα πάρουμε».

Είπε ακόμα πως «πρέπει να βλέπουμε πάντα τι γίνεται στη χώρα μας, αλλά και το τι γίνεται στο εξωτερικό».

Για μια ενδεχόμενη αύξηση των σημείων δειγματοληψίας, ανέφερε πως θα αναμένει να ακούσει τους επιστήμονες και μετά θα τοποθετηθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων