Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων, ετοιμάζουν τις εισηγήσεις τους οι ειδικοί

Ανησυχία προκαλεί, τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) και σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, να συγκαλεί σύσκεψη με τους ειδικούς, χωρίς να αποκλείει την λήψη περαιτέρω μέτρων.

Πρόκειται για την πρώτη τετ α τετ σύσκεψη που θα έχουν τα μέλη της ΣΕΕ με τον υπουργό Υγείας μετά από καιρό, αφού μέχρι πρότινος οι ειδικοί έστελναν τις εισηγήσεις τους διαδικτυακά, κατά διάρκεια της οποίας αναμένεται να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρουσιάστουν εισηγήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων-Αξιολογεί την κατάσταση ο Χατζηπαντέλα

Όπως είπε και στις πρόσφατες δηλώσεις του ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, αφού ακούσει τις απόψεις των ειδικών και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα παρθούν επιπρόσθετα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα, πέραν της πρόσφατης απόφασης για επιστροφή της χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Εάν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αξιολογείται σε μεγάλο βαθμό η εισήγηση που βρέθηκε ενώπιον του Υπουργείου Υγείας από τις Ιατρικές Υπηρεσίες για αύξηση των μονάδων δειγματοληπτικού ελέγχου, ώστε να υπάρχει περισσότερος έλεγχος στη διασπορά.

Υπενθυμίζεται πως η ανοδική πορεία στα νέα περιστατικά κορωνοιού συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της βδομάδας, αφού από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 7 Ιουλίου, με 14. 914 θετικά περιστατικά με το ποσοστό θετικότητα εκτοξεύτηκε στο 13, 42%.

Παράλληλα, είχαν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι, που αφορούσαν, άνδρα, ηλικίας 87 ετών, άνδρα, ηλικίας 91 ετών, άνδρα, ηλικίας 92 ετών και άνδρα, ηλικίας 69 ετών. Τα περισσότερα θετικά περιστατικά, εντοπίστηκαν από την ομάδα ιχνηλατική, πράγμα που καταδεικνύει ξανά πως τα βλέμματα βρίσκονται στραμμένα κυρίως στις συρροές που δημιουργούνται από τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους και βαφτίσεις αλλά και στον στενό οικογενειακό κύκλο.

Στην ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, έρχονται να προστεθούν τα νέα περιστατικά του Σαββάτου, τα οποία ξεπέρασαν τις 2 χιλιάδες (2070), ενώ την ίδια ώρα οι νοσηλείες έφτασαν σχεδόν τις 100, με έναν συνάνθρωπό μας να βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε πως οι έξι ασθενείς βρίσκονται στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και ένας σε ΜΕΘ.

Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, στις νοσηλείες παιδιών στο Μακάρειο νοσοκομείο, οι οποίες έφτασαν το Σαββατοκύριακο στις 13, κρούοντας έτσι τον κώδωνα στους γονείς των παιδιών, για περαιτέρω λήψη μέτρων ατομικής προστασίας.

Από πλευράς του, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου, δρ. Αβράαμ Ηλίας, μιλώντας στον REPORTER, τόνισε πως η αύξηση των παιδιών στους θαλάμους covid είναι κάτι που παρατηρείται εδώ και δύο βδομάδες, ωστόσο δεν νοσηλεύτηκε κανένα παιδί με σοβαρά συμπτώματα.

Εξήγησε πως, «όλα τα παιδιά παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και η διάρκεια νοσηλείας τους έχει μέσο όρο τις τρεις ημέρες. Οι γονείς θα πρέπει να δώσουν περισσότερα προσοχή στα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν για τα παιδιά τους λόγω της αύξησης των περιστατικών στην κοινότητα».

Πάντως, οι οποίες αποφάσεις για πιθανά νέα μέτρα θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης, που θα έχει ο υπουργός Υγείας με τους ειδικούς, το απόγευμα της Τετάρτης και στη συνέχεια το πράσινο φως θα δώσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα αύξηση κρουσμάτων-Σχεδόν 15 χιλιάδες τα περιστατικά σε μία βδομάδα

Δειτε Επισης

Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)