Τρέχουν να σώσουν ότι σώζεται οι ναυαγοσώστες-Κλειστά πόστα λόγω υποστελέχωσης

Την ίδια ώρα που έχει αρχίσει να ανεβαίνει ο υδράργυρος και ο κόσμος κατακλύζει μαζικά τις όμορφες παραλίες του νησιού μας, φαίνεται να υπάρχει έλλειψη από... μάτια ναυαγοσωστών, καθώς υπάρχει οφθαλμοφανής υποστελέχωση προσωπικού. Αποτέλεσμα αυτού, είναι αρκετά σημεία να υπολειτουργούν και μάλιστα σε κάποια να υπάρχει μόνο ένας ναυαγοσώστης αντί δυο, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς, ενώ κάποια άλλα σημεία δεν λειτουργούν καθόλου, με τους λουόμενους να βρίσκονται σε κίνδυνο. 

Ιδιαίτερο πρόβλημα, φαίνεται να παρουσιάζεται στις παραλίες της Λεμεσού, καθώς ενώ έπρεπε να εργάζονταν συνολικά 73 ναυαγοσώστες, στην παρούσα φάση, εργοδοτούνται λίγο περισσότεροι από τους μισούς και συγκεκριμένα 43. Μάλιστα, αλγεινή εντύπωση, προκαλεί το γεγονός ότι πέντε ναυαγοσωστικά σημεία είναι κλειστά, ενώ άλλα έξι που έπρεπε να λειτουργούν με βάρδιες, δεν λειτουργούν καν, λόγω της έλλειψης ναυαγοσωστών. 

Το τελευταίο διάστημα οι ναυαγοσώστες στις παραλιακές πόλεις, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν, καθώς το ένα περιστατικό διαδέχεται το άλλο, όπου λουόμενοι χρίζουν βοήθειας και η παρέμβασή των ναυαγοσωστών είναι καταλυτική για να τους σώσουν από βέβαιους πνιγμούς. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα της υποστελέχωσης, φέρει ορατούς κινδύνους να θρηνήσουμε θύματα, καθώς φαίνεται ότι αρκετά σημεία υπολειτουργούν. 

Την προσωπική του ανησυχία για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στον ναυαγοσωστικό κόσμο, εξέφρασε ο υπεύθυνος της Ναυαγοσωστικής Μονάδας Λεμεσού, Πέτρος Αντωνίου, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόβλημα υποστελέχωσης, είναι σε όλες τις επαρχίες που υπάρχει. «Το πρόβλημα αυτό υπάρχει διότι το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε να είναι πιο αυστηρό στις προσλήψεις ναυαγοσωστών, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν διαφορετικός ο τρόπος πρόσληψης. Στη Λεμεσό, ήδη υπάρχουν πέντε πόστα κλειστά που έπρεπε να λειτουργούν και ακόμη έξι πόστα που έπρεπε να λειτουργούν με βάρδιες, δεν δουλεύουν καν, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό».

Συνολικά, πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου, «είμαστε 43 ναυαγοσώστες, ενώ έπρεπε να είμαστε 73 ναυαγοσώστες. Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθήσαμε να καλύψουμε ολόκληρη την ακτογραμμή της Λεμεσού. Για παράδειγμα στο Κούρειο, στην Ακτή του Κυβερνήτη και στο Πισσούρι αντί να υπάρχουν δυο πύργοι, υπάρχει ένας. Επίσης, στο Lady’s Mile αντί να έχει τρεις πύργους, υπάρχει μόνο ένας. Το ουσιαστικό πρόβλημα που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε όλες τις επαρχίες είναι αυτό, καθώς υπάρχει εμφανής υποστελέχωση ναυαγοσωστών, λόγω του τρόπου προσλήψεως. Οι ναυαγοσώστες, πήγαν στην κλίμακα Ε7, αντί Ε5 που ήταν, από τον Απρίλιου του 2022 και επίσης, αποφάσισε το Υπουργείο να είναι πιο αυστηρό στις προσλήψεις».

Μάλιστα, όσον αφορά τον εξοπλισμό, στη Λεμεσό φαίνεται να είναι υπερκαλυμμένοι. «Ειδικότερα όσον αφορά με τους απινιδωτές και τα οξυγόνα είμαστε πάρα πολύ εξοπλισμένοι. Σίγουρα όμως, σκάφη χρειάζονται να αγοραστούν καινούργια. Είμαστε ήδη σε εξαγγελία προσφορών για δυο jet-ski καινούργια και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει σύντομα αναβάθμιση. Ειδικά στην παρούσα φάση που διανύουμε τους πιο κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες, έπρεπε να ήμασταν πλήρως καλυμμένοι τόσο από προσωπικό αλλά και από εξοπλισμό».

«Δεν βρίσκουμε τα άτομα με τα κατάλληλα προσόντα που να ενδιαφέρονται»

Αν και έχουν γίνει προκηρύξεις θέσεων, εντούτοις, φαίνεται να μην έχουν βρεθεί ακόμη τα κατάλληλα άτομα για να στελεχώσουν τους ναυαγοσωστικούς πύργους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, Πόλυ Παλλήκαρο, «το πρόβλημα δεν είναι ότι προκηρύξαμε λιγότερες θέσεις, απ’ όσες χρειάζονται, απλώς δεν βρίσκουμε τα άτομα με τα κατάλληλα προσόντα που να ενδιαφέρονται. Είναι μια δουλειά που χρειάζεται να εργάζεσαι μόνο για συγκεκριμένους δυο-τρεις μήνες και γι’ αυτό τον λόγο είναι δυσεύρετο το προσωπικό».

Την ίδια ώρα, φαίνεται να γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να προσληφθούν τα άτομα που χρειάζονται με την κατάλληλη εκπαίδευση. «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε με προσωπικό και ιδιαίτερα τη Λεμεσό, που φαίνεται να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα».

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, όπως υπέδειξε ο κ. Παλλήκαρος, «έχουν γίνει ενέργειες ώστε να είναι όλοι οι ναυαγοσώστες κατάλληλα εξοπλισμένοι. Σίγουρα, δεν βρισκόμαστε στον ικανοποιητικό βαθμό, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει παραγγείλει ήδη jet-ski και απινιδωτές για να ενισχύσει τα ναυαγοσωστικά μας σημεία και έτσι κάθε χρόνο αναμένουμε αυτή την αναβάθμιση στις παραλίες μας, που θα προσφέρουν και περισσότερη ασφάλεια. Προσπαθούμε όμως από την πλευρά μας, κάθε χρόνο να γίνεται βελτίωση». 

Δειτε Επισης

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός μετά την απόπειρα δολοφονίας-Σοκ στην Ευρώπη
Πυροβόλησαν τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας-Η στιγμή που μεταφέρεται στο όχημά του (pics&vid)
Έντονη αντίδραση Ισότητας για τους ωρομίσθιους ταχυδρομικούς διανομείς-«Αδιαφορία από τη Διεύθυνση»
Παραπομπή σε δίκη για 18 κατηγορούμενους για την υπόθεση της 12χρονος εισηγείται ο Εισαγγελέας
Πυροβολισμοί στη Σλοβακία-Τραυματίστηκε στην κοιλιά ο Πρωθυπουργός
ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες εγκαταλελειμμένο σινεμά στη Λεμεσό-Κατέρρευσε η στέγη
Διευκολύνσεις σε 363 περιπτώσεις που έλαβαν λάθος λογαριασμούς νερού στο Δήμο Πάφου
Ξέσπασε ο πατέρας του πεντάχρονου που τον ξέχασαν σε λεωφορείο-«Κινδύνευσε η ακεραιότητά του»
Έκκληση ΟΣΑΚ για τα ενέσιμα συσκευάσματα για διαβήτη-«Σε οριακά επίπεδα τα αποθέματα»
Νέα επίθεση Τατάρ σε Ολγκίν-Την κατηγορεί πως υπερέβη τα όρια της εντολής της