Καταγγελίες στον Πρωταρά-Μετακίνησαν water sports δίπλα στην ράμπα των ΑμεΑ

Θέματα ασφαλείας, για τους λουόμενους και τα άτομα με αναπηρίες που από το 2013 όταν τοποθετήθηκε η ειδική ράμπα, επισκέπτονται την παραλία του Yianna Marie στον Πρωταρά, δημιούργησε η απόφαση του δημάρχου Παραλιμνίου να μετακινηθεί ακριβώς δίπλα από το μηχάνημα αυτόνομης πρόσβασης, επιχείρηση θαλάσσιων αθλημάτων.

Το όλο θέμα ανέδειξε πρόσφατα ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ο οποίος με μια φωτογραφία κατέδειξε πως σχεδόν μπροστά από το μηχάνημα αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με αναπηρίες στη θάλασσα, τοποθετήθηκε εξοπλισμός και μηχανήματα θαλάσσιων αθλημάτων.

Ο κ. Λαμπριανίδης διερωτήθηκε που θα κολυμπούν και με ποια ασφάλεια τα άτομα με αναπηρίες. Το μείζων ζήτημα ασφαλείας που ηγέρθηκε απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα και τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο αλλά και τον υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη, αφού από την άλλη πλευρά των θαλάσσιων sports δραστηριοποιούνται μεγάλα σκάφη που μεταφέρουν τουρίστες κατά μήκος των ακτών του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας και τα οποία δένουν στην παρακείμενη αποβάθρα.

Με απλά λόγια μέσα σε μια μικρή απόσταση, καθημερινά δραστηριοποιούνται μεγάλα σκάφη, μια επιχείρηση water sports και παραδίπλα βρίσκεται το μηχάνημα αυτόνομης πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα.

Η συγκεκριμένη παραλία που σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη αποτελεί ίσως την πιο ολοκληρωμένη προσβάσιμη παραλία για άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες στην Κύπρο, αλλά και μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του Πρωταρά για ντόπιους και τουρίστες, αντιμετωπίζει αυτό το καλοκαίρι ιδιαίτερα προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξαλλος ο Λαμπριανίδης με το Δήμο Παραλιμνίου-«Ο χώρος ανήκει στους λουόμενους με αναπηρίες»

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στον REPORTER αν και τις τελευταίες ημέρες έγιναν κάποιες προσπάθειες για να μεγαλώσουν οι αποστάσεις μεταξύ του μηχανισμού αυτόματης πρόσβασης και του χώρου όπου δραστηριοποιούνται τα water sports, συνεχίζει να αντιμετωπίζει θέματα ασφαλείας.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλάσσιων Αθλημάτων, Δημήτρη Χατζηδημητρίου, η απόφαση για να μετακινηθούν τα water sports στο συγκεκριμένο σημείο, ήταν του δημάρχου Παραλιμνίου, Θεόδωρου Πυρίλλη, ο οποίος άλλαξε τα τοπικά σχέδια παραλιών και σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμαρχος παραπλάνησε, όχι μόνο το δημοτικό του συμβούλιο, αλλά και την τοπική αρχή παραλιών και την Κεντρική Αρχή Παραλιών.

Ουσιαστικά ο κ. Πυρίλλης πρωτοστάτησε, ώστε οι επιχειρήσεις water sports, να μεταφερθούν στα άκρα των παραλιών και να μην δραστηριοποιούνται στο κέντρο των παραλιών ανάμεσα στους λουόμενους, θέση με την οποία διαφωνούν κάθετα οι επιχειρηματίες θαλάσσιων αθλημάτων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένα σημεία για δεκαετίες, τηρώντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως η μετακίνηση των θαλάσσιων αθλημάτων στην παραλία Yianna Marie, δίπλα από την αποβάθρα, προκάλεσε και την αντίδραση των ιδιοκτητών ακτοπλοϊκών σκαφών που χρησιμοποιούν το σημείο για να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν τουρίστες. Σε αυτό το πλαίσιο απέστειλαν επιστολή στον υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη εδώ και μήνες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για θέματα ασφαλείας που προκύπτουν.

Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες των ακτοπλοϊκών σκαφών, τα σκάφη τους λόγω όγκου, αδυνατούν να σταματήσουν σε απόσταση δύο ή τριών μέτρων, σε περίπτωση που κάποιος λουόμενος που χρησιμοποιεί θαλάσσια παιχνίδια ή οδηγεί jet ski πέσει στη θάλασσα και βρεθεί στην πορεία τους.

Μετά ωστόσο από παρασκηνιακές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα σήμερα η παραλία να παρουσιάζει αυτή την εικόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το ζήτημα τέθηκε εκ νέου στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τα οποία εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα και να λυθούν όλα τα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν, για τους λουόμενους και ειδικά για τα άτομα με αναπηρίες που επιλέγουν τη συγκεκριμένη παραλία εδώ και χρόνια.

Δειτε Επισης

Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα