Τετάρτη 7 Δεκ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Εγκαινιάστηκε στο Δήμο Λεμεσού μνημείο αφιερωμένο στους Μικρασιάτες πρόσφυγες

  04/07/2022 17:46
Εγκαινιάστηκε στο Δήμο Λεμεσού μνημείο αφιερωμένο στους Μικρασιάτες πρόσφυγες

Εγκαινιάστηκε στο Δήμο Λεμεσού μνημείο αφιερωμένο στους Μικρασιάτες πρόσφυγες

  04/07/2022 17:46

Ένα μνημείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, εγκαινιάστηκε την Κυριακή στο Δήμο Λεμεσού, με αφορμή τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Λεμεσού με τιμή, συγκίνηση και εθνική ανάταση, τέλεσε το απόγευμα της Κυριακής 3 Ιουλίου, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Προσφύγων του Μικρασιατικού Ελληνισμού του 1922, που βρίσκεται στον περίοπτο χώρο που παραχώρησε, επί των οδών Θέκλας Λυσιώτη, Ευαγγελίστριας και Εμμανουήλ Ροΐδη.

Σε ομιλία του, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στις εκατόμβες Ελλήνων που σκοτώθηκαν ή ξεριζώθηκαν και αναζήτησαν σε άλλα μέρη νέες ελληνικές πατρίδες, μια από τις οποίες υπήρξε και η Λεμεσός.

«Το μνημείο αυτό είναι μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Μικρασιατών και είναι αφιερωμένο κατεξοχήν στους Κύπριους Μικρασιάτες. Η Λεμεσός με το μνημείο αυτό δείχνει ακόμα μια φορά το σεβασμό της προς τους πρόσφυγες και τα θύματα του ξεριζωμού», είπε.

Σημείωσε δε ότι η Λεμεσός, απλόχερα φιλοξένησε τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας το 1922, όπως και τις χιλιάδες ξεριζωμένους από την ίδια την πατρίδα μας το 1974, ενώ φιλοξενεί σήμερα και πρόσφυγες από τη ρημαγμένη Ουκρανία.

«Αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης της πόλης μας προς τον κάθε πρόσφυγα, εκπέμπει αυτό το μνημείο» συμπλήρωσε.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν στην παρουσία και του Έλληνα Πρέσβη, Ιωάννη Παπαμελετίου, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση του, σημειώνοντας πως « η Κύπρος γνωρίζει δυστυχώς πολύ καλά από προσφυγιά και το 1974 παραμένει ανοιχτή πληγή».

Εξάλλου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου, ανέφερε ότι «από το 2010 που ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου προσμέναμε αυτή τη στιγμή, ιερή στιγμή για μια ιερή μνήμη».

«Είμαστε, ως Διοικητικό Συμβούλιο, περήφανοι γιατί με την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή παραδίδουμε στις γενιές που θα έρθουν ένα ορόσημο μνήμης, ιστορίας και πολιτισμού» πρόσθεσε.

Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Ιωάννου, με αρχιτέκτονα τον Νίκο Χατζηγεωργίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας