Εφήμερες λύσεις για τα εφημερεύοντα-Έμειναν στα «θα», παρατείνουν τα προβλήματα

Αποτελεί παραδεκτό γεγονός από όλους πως το Γενικό Σύστημα Υγείας ήρθε στη ζωή των πολιτών πριν από τρία χρόνια και επέφερε πολλά οφέλη, αφού στο παρελθόν υπήρχαν ασθενείς πολλών ταχυτήτων, ενώ σήμερα πλέον μπορούν όλοι οι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση σε ένα σύστημα που όλοι συνεισφέρουμε και όλοι απολαμβάνουμε υπηρεσίες. Ωστόσο, όπως σε κάθε νέο εγχείρημα, τα προβλήματα είναι αναπόφευκτα και το ζητούμενου είναι αυτά να επιλύονται, ώστε να επιτυγχάνεται η περαιτέρω αναβάθμιση του συστήματος, δίνοντας λύσεις σε χρόνια θέματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες.  

Τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο βρίσκονται τα εφημερεύοντα ιατρεία, τα οποία θεωρητικά θα αποτελέσουν ένα ακόμα βήμα στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, για τα οποία οι αρμόδιοι έχουν τεράστια ευθύνη για την μη εφαρμογή τους μέχρι σήμερα. Οι αρμόδιοι, αντί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να βρουν άμεσες λύσεις, αναλώνονται στην απόδοση ευθυνών, με τον ένα να τα ρίχνει στον άλλο, ακολουθώντας την στρατηγική του «εγώ εν τζαι». Και όλα αυτά, αγνοώντας το γεγονός πως ο στόχος του Υπουργείου Υγείας ήταν να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία από την 1η Ιουνίου και μάλιστα ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, είχε εμφανιστεί αμείλικτος, διαμηνύοντας πως δεν θα δεχθεί την αναβολή της λειτουργίας εφημερευόντων ιατρείων, η εφαρμογή των οποίων στο μεταξύ προβλέπεται από τη νομοθεσία του ΓεΣΥ. Αντί αυτού όμως, το ζήτημα εξελίσσεται σε βραζιλιάνικη σαπουνόπερα, με πολλά επεισόδια, με τον υπουργό Υγείας να παραμένει και ο ίδιος εκτεθειμένος.

Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει το ποιος στην ουσία ευθύνεται. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να καταφύγει στις πρώτες βοήθειες για ένα πρόβλημα, το πρόβλημα του ενδεχομένως να γίνει ακόμη μεγαλύτερο, αφού θα περιμένει στην ουρά για ώρες, όπως άλλοι τόσοι πολίτες, με το Υπουργείο Υγείας αντί να προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα της συμφόρησης, περιορίζεται σε επιδερμικές και πρόσκαιρες λύσεις.

Και αυτό διότι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, από τις 9 Ιουλίου, εάν τελικά εφαρμοστούν τα εφημερεύοντα ιατρεία, αυτά θα λειτουργούν μόνο τα Σαββατοκύριακα - λες και τις καθημερινές δεν υπάρχουν προβλήματα συμφόρησης - και μόνο για κάποιες ώρες. Πράγμα που επί της ουσίας, δεν λύνει το πρόβλημα της συμφόρησης στα ΤΑΕΠ, αλλά πρόκειται για μια επιφανειακή απόφαση, υπό το βάρος της ευθύνης έναντι των πολιτών, μέχρι να περάσουν οι διακοπές του καλοκαιριού, ώστε οι γιατροί να παραμείνουν ανεπηρέαστοι. Ωστόσο ο υπουργός Υγείας, τελικά φαίνεται να αποδέχεται, δίδοντας ουσιαστικά εφήμερες λύσεις με την ουσία του προβλήματος να παραμένει.

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, στις 31 Ιουλίου 2021, δηλαδή ένα χρόνο πριν μετά από την επίσκεψη του στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας, δήλωσε πως «διαγνώσαμε μεταξύ άλλων πως ο κόσμος δεν εξυπηρετείται όσο σύντομα θα θέλαμε να εξυπηρετείται. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να βελτιώσει αυτά τα προβλήματα αμέσως, για αυτό έχουμε έλθει σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ και ετοιμάσαμε ένα πλάνο. Στόχο αυτής της επίσκεψης ήταν να δούμε εάν αυτό το πλάνο δουλεύει σωστά κι αν έχουμε οποιαδήποτε προβλήματα να τα επιλύσουμε. Όπως φαίνεται, υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές να τα λύσουμε. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς και αυτό θα το κάνουμε συνεχώς».

Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, ο υπουργός Υγείας πραγματοποίησε ινκόγκνιτο επίσκεψη στις πρώτες βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου μίλησε με τους ασθενείς που ήταν στο περίμενε για ώρες, δίνοντας μάλιστα οδηγίες για επίλυση των προβλημάτων εντός 10 ημερών. Μάλιστα, από τότε, η Ομοσπονδία Συνδέσμου Ασθενών ζητούσε άμεση λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων ώστε να αποσυμφορηθούν τα ΤΑΕΠ.

Από τις δηλώσεις του υπουργού φαίνεται αφενός η πολιτική βούληση για να λυθούν τα προβλήματα, αφετέρου διανύουμε ήδη τον δεύτερο χρόνο συζητήσεων και διαβουλεύσεων. Την ώρα δηλαδή που όλοι ανεξαιρέτως αναγνωρίζουν τα προβλήματα των ΤΑΕΠ και την ανάγκη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, τα διαφορετικά συμφέροντα των εμπλεκομένων, έφερε την κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

Πλέον είναι η ώρα ο υπουργός Υγείας και η Κυβέρνηση, να δώσουν οριστικές λύσεις, πρώτον για να λύσουν τα προβλήματα, δεύτερο να προσφέρουν στην κοινωνία ακόμα ένα κομμάτι του παζλ του ΓΕΣΥ και τρίτον να κλείσουν τα στόματα όσων καραδοκούν για να δυσφημήσουν και να ακυρώσουν τη μεγαλύτερη κοινωνική Μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρέμονται από τις αποφάσεις των κρατικών γιατρών τα εφημερεύοντα ιατρεία

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου