Υπό παρακολούθηση η επιδημιολογική εικόνα, «όχι» στην λήψη μέτρων… προς το παρόν

Μπροστά σε μια νέα εκτόξευση περιστατικών κορωνοϊόυ βρίσκεται η Κύπρο, με τα κρούσματα της βδομάδας που πέρασε να ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες και το ποσοστό θετικότητας να σκαρφαλώνει στο 11, 62%. Αριθμοί, οι οποίοι μας γυρίζουν πίσω στα δεδομένα που καταγράφονταν κυρίως στους χειμερινούς μήνες, ωστόσο τα στοιχεία των νοσηλειών, που αυτά καθορίζουν και τα επόμενα βήματα, δεν επιβάλλουν περαιτέρω αποφάσεις για πιθανά μέτρα από το Υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα εκτόξευση κρουσμάτων, πάνω από δέκα χιλιάδες-Άλλοι τρεις θάνατοι

Το νέο κύμα, δεν έχει κτυπήσει μόνο την Κύπρο αλλά και όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπη, αναγκάζοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να κρούσει το κώδωνα του κινδύνου και να καλέσει τα μέλη του να παρακολουθούν την κατάσταση, αφού ο ιός «συνεχίζει να μολύνει, συνεχίζει να μεταλλάσσεται και εξακολουθεί να σκοτώνει».

Πάντως, αν και το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την επιστροφή στην υποχρεωτική χρήσης μάσκας μόνο στα φαρμακεία και παρατηρεί καθημερινά την επιδημιολογική εικόνα, δεν έχει την πρόθεση, στο παρόν στάδιο, να λάβει περαιτέρω μέτρα αλλά στηρίζεται στην ατομική ευθύνη που θα επιδείξουν οι πολίτες, την ώρα που ο κορωνοϊός κάνει... βόλτα στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο REPORTER, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, «σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφονται συρροές από γάμους αλλά και από άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Υπάρχει και αρκετή ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού. Η μέση ηλικία νόσησης είναι γύρω στα 40 έτη. Αυτό δείχνει ότι νοσούν πιο συχνά οι μέσες ηλικίες, που έχουν έντονη κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα. Που έχουν δηλαδή επαφές, με άλλα άτομα. Θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι να προστατεύουν τους εαυτούς τους».

Η γενικότερη αύξηση των περιστατικών στον πληθυσμό, σύμφωνα με την κα Κωσταντίνου, ήταν αναμενόμενη λόγω της άρσης των ατομικών προστατευτικών μέτρων, ενώ σημείωσε πως «εκείνο που έχει σημασία είναι πως εάν και καταγράφονται υψηλά ποσοστά θετικότητας και μεταδοτικότητας, η κλινική εικόνα δεν φαίνεται να είναι τόσο βαριά, αλλά σχετικά ήπια, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εισαγωγές και την παραμονή ασθενών στα νοσηλευτήρια. Οι εισαγωγές αυτές δεν αντανακλούν την αύξηση των εισαγωγών στις Μονάδες αυξημένης Φροντίδας και στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας».

Εξήγησε πως, «στο παρόν στάδιο το σύστημα υγείας, έχει αρκετή χωρητικότητα και μπορεί να ανταπεξέλθει. Επίσης, ο γενικότερος πληθυσμός δεν φαίνεται να κινδυνεύει ιδιαίτερα από αυτό το νέο κύμα του ιού, όμως αυτό δεν ισχύει για τις ευάλωτες ομάδες, για τους ηλικιωμένους, άτομα με χρόνια νοσήματα, με ανασοκατασταλμένους και όλοι αυτοί που θα πρέπει να προφυλάσσονται ιδιαίτερα.  Όπως λέει ο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιστρέφουμε πίσω, στα μέτρα ατομικής προστασία, όπου ο καθένας έχει υποχρέωση, να εφαρμόζει για να προστατεύει τον εαυτό του αλλά και για να προστατεύει τον περίγυρο ρου και τους ευάλωτους».

Ερωτηθείσα, εάν εξετάζονται νέα μέτρα από το Υπουργείο Υγείας, η κα Κωνσταντίνου είπε πως η επιδημιολογική εικόνα παρατηρείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου καθημερινά και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων είναι πάντα ανοικτό, ωστόσο στην παρούσα φάση δεν έχει παρθεί τέτοια απόφαση. «Από μόνη της η αύξηση των περιστατικών νόσησης, δεν αποτελεί κριτήριο για να αποφασιστούν μέτρα. Πρέπει, να προσμετρήσουν και οι άλλοι δείκτες, όπως είναι αριθμός ημερήσιων εισαγωγών, αριθμός εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι θάνατοι. Αυτό είναι το σύνολο των παραμέτρων που θα πρέπει να αξιολογηθούν ώστε να βάλουμε οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα. Εάν υπάρξουν ενδείξεις για περιορισμούς να είστε βέβαιοι ότι θα τους βάλουμε», είπε η κα Κωνσταντίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρούει τον κώδωνα κινδύνου ο ΠΟΥ-«Ο κορωνοϊός συνεχίζει να μολύνει και να σκοτώνει»

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και οι θέσεις του μέλους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, δρ Ζωή, Δωροθεά-Πανά, η οποία μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε πως «αυτή την περίοδο τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ευρώπη έχουμε σαφέστατα αυξητική τάση, με την επικράτηση των υπερμεταδοτικών στελεχών, που σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ευνοεί αύξηση των μολύνσεων και των επαναλοιμόξεων».

Η δρ Πανά, εξήγησε πως παρά το γεγονός, ότι παρατηρείται αυτή η αύξηση και το νέο κύμα δεν έχουμε δει στην χώρα μας ανάλογη αύξηση των σοβαρά νοσούντων που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. «Αναμένεται ωστόσο να έχουμε μια αύξηση, όχι όμως τεράστια. Επίσης, είμαστε σε διαφορετική φάση της πανδημίας διότι και η ανοσία μας είναι διαφορετική στην κοινότητα σ΄αυτή τη φάση, λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης όπως και λόγω του ότι έγινε τεράστια πρόοδος στο κομμάτι της έγκυρης αντιμετώπισης των ατόμων υψηλού κινδύνου με χορήγηση αντιικής αγωγής».

Αν και είναι λογικό να θέλουμε να διασκεδάσουμε, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, θεωρεί ηθική υποχρέωση να προστατέψουμε τα άτομα υψηλού κινδύνου. «Προσπαθούμε με τα εργαλεία και την γνώση που έχουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά ώστε να κρατήσουμε ισορροπία. Τα μηνύματα είναι μέτρα ατομικής προστασίας, ατομική ευθύνη και προσαρμογή της συμπεριφοράς μας βάση του χώρου. Παράλληλα, σε περίπτωση που έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, θα πρέπει να προχωρούμε άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο και να επικοινωνούμε τον προσωπικό μας γιατρό», ανέφερε η δρ Πανά.

Τέλος, εξήρε τη σημαντικότητα της χρήσης της προστατευτικής μάσκας, τονίζοντας πως «η αξία της είναι τεκμηριωμένη και επιβεβαιωμένη, όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου, όταν έχουμε συμπτώματα, όταν είμαστε σε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό και όταν είμαστε σε υγειονομικούς χώρους. Η χρήση μάσκας έχει νόημα σε συγκεκριμένους χώρους και φάσεις. Μαζί μ΄ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε τον καλό αερισμό του χώρου που βοηθάει πολύ, αφού έχουμε να κάνουμε με μια αερογενή μετάδοση του ιού».

Πάντως, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), για άλλη μια φορά δηλώνει την ετοιμότητά του, για οποιαδήποτε δεδομένα βρεθούν στο δρόμο των δημόσιων νοσηλευτηρίων, στα οποία νοσηλεύονται 75 ασθενείς, εκ των οποίων οι τρείς βρίσκονται σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας και ένας ασθενής βρίσκεται, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Φαίνεται ότι, τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει σταδιακή αύξηση νοσηλειών και αυτό είναι αντίστοιχο και της αύξησης κρουσμάτων στην κοινότητα. Προετοιμαζόμαστε συνεχώς, σε περίπτωση που θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα περιστατικά, να προβούμε σε όλες τις ενέργειες για μπορέσουμε να ανταποκριθούμε», δήλωσε στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές παιδιών με κορωνοϊό-Ανησυχία στο Μακάρειο

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα από το Υπουργείο Υγείας,  την τελευταία βδομάδα (24-30 Ιουνίου) διενεργήθηκαν  συνολικά 93.607 διαγνωστικές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 10.879 νέα περιστατικά (σύνολο κρουσμάτων 515.596). Το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των εξετάσεων είναι 11,62% , ενώ καταγράφηκαν τρεις θάνατοι που αφορούν άνδρα, ηλικίας 75 ετών, που απεβίωσε στις 24 Ιουνίου, άνδρα, ηλικίας 87 ετών, που απεβίωσε στις 24 Ιουνίου και γυναίκα, ηλικίας 84 ετών, που απεβίωσε στις 28 Ιουνίου.

Τα περισσότερα θετικά περιστατικά, εντοπίστηκαν από εξετάσει με ιδιωτική πρωτοβουλία όπου καταγράφηκαν 9.703 κρούσματα. Στην Εθνική Φρουρά  διενεργήθηκαν 181 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και εντοπίστηκαν 10 κρούσματα, ενώ σε Οίκους Ευγηρίας διενεργήθηκαν 4.218 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και εντοπίστηκαν 29 θετικά περιστατικά.

Δειτε Επισης

«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα
Α. Βαφεάδης: Εντός Ιουνίου η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, μεσολάβηση Βαφεάδη ζητούν οι συντεχνίες