Στα όριά τους οι οδηγοί ταξί-Πονοκέφαλος με κόμιστρα, καύσιμα και Τουρκοκύπριους

Στο απροχώρητο φαίνεται να έχει φθάσει η κατάσταση με τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι μετά και την ανοδική πορεία της τιμής των καυσίμων σε συνδυασμό με τα χαμηλά κόμιστρα, δεινοπαθούν και ψάχνουν τρόπους εξεύρεσης λύσης, αφού αρκετοί εξ αυτών σκέφτονται ακόμη να τραβήξουν και οριστικά χειρόφρενο. Οι οδηγοί ταξί, αν και θα προχωρούσαν σε στάση εργασίας, εντούτοις την ανέβαλαν, καθώς έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, για την Πέμπτη το πρωί, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο των Οδηγών αναμένεται να εκφράσει τα παράπονα και τα αιτήματά του. 

Η ραγδαία αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο, είναι κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη δυσφορία στους οδηγούς το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι θεωρούν πως ήταν ακόμη μια μαχαιριά στον τομέα της εργασίας τους, αφού πέραν από τα πολλαπλά προβλήματα που τους ταλάνιζαν, προστέθηκε ακόμη ένα, που έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους οδηγούς ταξί. Ως εκ τούτου, οι οδηγοί δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, αφού ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο όπως εξεταστούν άμεσα τα αιτήματά τους, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα και σε στάσεις εργασίας. 

Φανερά απογοητευμένος, ο πρόεδρος του συνδέσμου αστικών ταξί, Χαράλαμπος Αυγούστου, σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER, επεσήμανε πως, «έχει 19 χρόνια και ουδέποτε πιάσαμε αυξήσεις εμείς σαν οδηγοί ταξί. Δυστυχώς, οι τιμές αυξήθηκαν σε όλα τα πράγματα, ακόμη και στο πετρέλαιο που είναι το πιο σημαντικό για εμάς, αφού διπλασίασε. Έτσι, με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν μπορούμε να κινήσουμε τα ταξί. Πρέπει επειγόντως να αυξηθούν τα κόμιστρα, για να παίρνει τουλάχιστον κάτι ο επαγγελματίας. Όπως πάμε τώρα και με τα κόμιστρα που έχουμε, ο κλάδος μας πάει προς διάλυση».

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους οδηγούς ταξί είναι τα αεροδρόμια, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Αυγούστου, «δεν είναι καθόλου λειτουργήσιμα για εμάς, ούτε της Λάρνακας, ούτε της Πάφου. Και στα δυο αεροδρόμια, και στις αναχωρήσεις και στις αφίξεις, υπάρχουν συνεχώς προβλήματα». 

Πάντως, όσο αφορά το θέμα των κομίστρων, ο κ. Αυγούστου στάθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας, για να υπογραμμίζει ότι, «όπως είδαμε στην Ελλάδα, ζήτησαν αύξηση κομίστρων και σε μερικές μέρες, τους τα έδωσαν. Εμείς πήγαμε σε συναντήσεις εδώ και ενάμισι μήνα για να τα συζητούμε και μας είπαν ότι δεν μπορούμε να τα συζητούμε τώρα, ούτε μπορούν να μας τα δώσουν στην παρούσα φάση. Όμως, την ίδια ώρα η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει συνεχώς και οι πρώτες επιπτώσεις φαίνονται σε εμάς». 

Παράλληλα, υπάρχει ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού με τα λεωφορεία, τα οποία είναι επιχορηγημένα, ενώ από την άλλη, οι οδηγοί ταξί δεν παίρνουν κάποια επιχορήγηση. «Από την άλλη όμως, φοβόμαστε ότι εάν αυξηθούν τα κόμιστρα, θα σπρώξουμε και κόσμο μέσα στα λεωφορεία πάλι».

Οι οδηγοί των ταξί, είναι πάρα πολύ δυσαρεστημένοι υπογράμμισε ο πρόεδρος των αστικών ταξί, καθώς για πρώτη φορά, συμπλήρωσε, «άτομα που δεν είναι μέλη του συνδέσμου μας, ήρθαν κοντά μας απελπισμένοι για να κατεβούμε στους δρόμους. Ως εκ τούτου, εμείς σεβαστήκαμε την επιθυμία του Υπουργού για να τα δούμε αυτά ζητήματα την Πέμπτη και κατά πόσο μπορεί να μας δώσει άμεσα λύση. Αυτή η κατάσταση με την αύξηση του πετρελαίου, έδεσε το κλάδο μας και είναι ένα πράγμα που τους πονά όλους». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αίρεται προσωρινά η απεργία των οδηγών ταξί-Τα λένε με Καρούσο

Τουρκοκυπριακά ταξί κάνουν... πάρτι στα αεροδρόμια

Γεμάτα με τουρκοκυπριακά ταξί φαίνεται να είναι επίσης τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς διάφοροι οδηγοί από τα κατεχόμενα, έρχονται στις ελεύθερες περιοχές και μεταφέρουν κανονικά διάφορους πολίτες, χωρίς να παρεμβαίνει κάποιος στο έργο τους, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι ίδιοι οι Κύπριοι οδηγοί των ταξί. 

Σύμφωνα με τον κ. Αυγούστου, «υπάρχουν συνάδελφοι όπου πάνε στα αεροδρόμια είτε για να παραδώσουν ή να παραλάβουν κόσμο και βλέπουν διάφορα τουρκοκυπριακά ταξί να μπαίνουν κανονικά μπροστά και στις λωρίδες τις δικές μας που γράφει για ταξί και γεμίζει ο δρόμος με τουρκοκυπριακά οχήματα, χωρίς να τους λέει κανείς τίποτα. Είναι πολλοί οι συνάδελφοι μας που έρχονται και μας καταγγέλλουν ότι με τα δικά μας ταξί πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι για να σταθμεύσουν, ενώ τους Τουρκοκύπριους, τους ευλογούν στα αεροδρόμια μας και τους αφήνουν εκεί».

Οι οδηγοί των ταξί, αναμένουν τη συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, για να ακούσουν τις αποφάσεις του και έπειτα θα αποφασίσουν τα επόμενά τους διαβήματα. «Εύχομαι να βρεθεί μια λύση και να δώσουμε τουλάχιστον κάτι ως ώθηση στους οδηγούς, όπως με την αύξηση των κομίστρων και το επίδομα στα καύσιμα. Αναμένουμε πάντως ανταπόκριση στα αιτήματά μας». 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου