Δεν τα βρίσκουν για το πλαφόν στις τιμές καυσίμων-Αλαλούμ με τον τρόπο ελέγχου

Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε, για ακόμη μία φορά, ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, η πρόταση νόμου που έχει ετοιμάσει το ΑΚΕΛ, για την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, αλλά και το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί από την Κυβέρνηση, για τον καθορισμό ανωτάτων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης, με τους βουλευτές να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη διαδικασία που ακολουθεί το Υπουργείο Ενέργειας, όσον αφορά στον έλεγχο του κέρδους των εταιρειών και πότε δικαιολογείται να γίνει εισήγηση στην υπουργό, για επιβολή πλαφόν.

Η συζήτηση άρχισε με τους βουλευτές να τοποθετούνται στις αλλαγές που έχουν γίνει τόσο στο νομοσχέδιο, όσο και στην πρόταση νόμου του κ. Στεφάνου. Στην πρόταση του κ. Στεφάνου, το Υπουργείο Ενέργειας έχει υποβάλει αντιπρόταση, βάσει της οποίας διαφωνεί με την διαγραφή της λέξης «υπερβολικά», τονίζοντας πως ευθυγραμμίζεται με το νόμο, που αναφέρει ότι οι τιμές δεν καθορίζονται από το Υπουργείο και δεν μπορεί να παρέμβει, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη να απαντά πως το κόμμα διαφωνεί στην τοποθέτηση του Υπουργείου και εμμένουν στην πρότασή τους, την οποία θέλουν να κατατεθεί στην Ολομέλεια το συντομότερο. 

Αν και διαφάνηκε πως δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη διαφωνία, ως προς τις αλλαγές που έχουν γίνει,  πριν τη λήξη της συζήτησης, το λόγο πήρε ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, ο οποίος αναφέρθηκε σε απαντήσεις που στάλθηκαν στην Επιτροπή, όσον αφορά στο εν λόγω νομοσχέδιο. Οι απαντήσεις περιείχαν έξι σημεία, με τον κ. Παπαδούρη να στέκεται στο σημείο έξι, το οποίο έκανε λόγο για την πρακτική που ακολουθεί το Υπουργείο, για έλεγχο των εταιρειών και την καταγραφή της εικόνας που επικρατεί στην αγορά.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής των Οικολόγων αναφέρθηκε στην φόρμουλα, που αναφερόταν στις απαντήσεις και εξέφρασε την απορία πώς μπορεί το Υπουργείο Ενέργειας να γνωρίζει το κέρδος της κάθε εταιρείας, ώστε να μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχει υπερβολική κερδοφορία ή όχι, για να λάβει την απάντηση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου, ότι αυτό γίνεται με τους ισολογισμούς της εκάστοτε εταιρείας. Το Υπουργείο, εξηγήθηκε στην συζήτηση, παίρνει τα έξοδα και τα έσοδα της εταιρείας, της προηγούμενης χρονιάς και βλέπει ουσιαστικά τον τζίρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιέσεις βουλευτών για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα-Σκέψεις και για βασικά αγαθά

Αυτή η εξήγηση προκάλεσε αντιδράσεις από τους βουλευτές, με τον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Κυριάκο Χατζηγιάννη να αναφέρει πως με αυτή τη φόρμουλά, δεν υπάρχουν οι τρέχουσες οικονομικές καταστάσεις και η εικόνα που επικρατεί στην αγορά και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να ξέρει το Υπουργείο τις ζημιές που υπάρχουν.

Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα έντονος, κάνοντας λόγο για κοροϊδία του κόσμου, ο οποίος είναι πονεμένος, αναφέροντας μάλιστα ότι οι διάφορες αναφορές για πλαφόν γεμίζουν τα μυαλά τους. Όπως επεσήμανε, ο μηχανισμός για να εκδίδει διάταγμα η υπουργός, λαμβάνει υπόψη τα παλαιότερα στοιχεία και όχι τα τρέχοντα, τονίζοντας πως αν σήμερα υπάρχει κερδοφορία, δεν μπορεί να το ξέρει, με βάση τα στοιχεία που έχει μπροστά της. Ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για τη διαδικασία, για να γνωρίζουν και οι πολίτες.

Η αναφορά περί κοροϊδίας του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη, ο οποίος δεν τον αποδέχτηκε και μάλιστα, σε ψηλό τόνο κάλεσε τον πρόεδρο της Επιτροπής, αν θεωρεί ότι γίνεται αυτό από πλευράς Βουλής, να βγει προς τον κόσμο και να του πει ότι δεν θα επιβληθεί πλαφόν. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε πως υπήρξε μία σύγχυση, καθώς ο νόμος όπως είναι σήμερα, αναφέρει πως κατά τον καθορισμό του πλαφόν, λαμβάνεται υπόψη το κέρδος των εταιρειών και των πρατηριούχων και οι τιμές της πώλησης των καυσίμων.

Έθεσε ερώτημα προς τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Ενέργειας, αν η υπουργός αυτή τη στιγμή έχει τα κατάλληλα εργαλεία για την επιβολή πλαφόν, ενώ ζήτησε και εξηγήσεις για τη μεθοδολογία που ακολουθείται και πώς αυτή συνδέεται με αυτό το σκοπό.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής συμφώνησε πως πρέπει να ξεκαθαριστεί, τονίζοντας εκ νέου ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει άλλη διαδικασία, πέραν των στοιχείων της περασμένης χρονιάς. Επεσήμανε πως για να διορθωθεί η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος, καθώς υπάρχει ένα κενό αυτή τη στιγμή. Εξέφρασε την απορία αν η υπουργός έχει τη μεθοδολογία να επιβάλει πλαφόν «ή απλά λέμε για να λέμε;».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά ανέφερε πως το εν λόγω θέμα είναι αρκετά κρίσιμο, καθώς πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος και το οποίο έχει αρκετές παραμέτρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασαν το φράγμα των 2 ευρώ οι τιμές των καυσίμων-Ψάχνουν λύσεις οι αρμόδιοι

Οι εξηγήσεις του Υπουργείου

Παίρνοντας το λόγο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας υπέδειξε πως αυτό που έγινε ήταν ότι ως Υπουργείο έχουν εξελίξει μία μεθοδολογία, το 2015, για να γίνεται ένας έλεγχος στην αγορά, ωστόσο δεν ήταν για την επιβολή πλαφόν. Αυτό που επιδίωκε το Υπουργείο είναι να ελέγχετε κατά πόσο υπάρχουν υπερβολικές τιμές, ώστε να ενημερώνεται η υπουργός. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου σημείωσε πως δεν είναι λανθασμένη η φόρμουλα που υπάρχει, αφού υπάρχει για να ελέγχεται που υπάρχουν λανθασμένες τιμές.

Ήταν ξεκάθαρος πως αυτή η μεθοδολογία θα εξελιχθεί περεταίρω και θα αποτυπώνει την πραγματική εικόνα στην αγορά. «Εμείς εξηγήσαμε αναλυτικά πώς λειτουργεί η σημερινή κατάσταση. Είναι σεντ ανά λίτρο, στο περιθώριο κέρδους, με βάση τις περσινές καταστάσεις. Εμείς τα έχουμε από τα στοιχεία της εταιρείας για το κέρδος και τα έξοδα», σημείωσε και εξέφρασε δυσαρέσκεια, για το γεγονός ότι υπάρχει τόσο έντονο ύφος για την εν λόγω φόρμουλα.

Οι εξηγήσεις του εκπρόσωπου του Υπουργείου προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Νίκου Σύκα, ο οποίος υπέδειξε πως γίνεται συζήτηση για μία φόρμουλα, την οποία δεν γνωρίζουν και υπογράμμισε πως θα πρέπει να την γνωρίζουν πριν τοποθετηθούν.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου ξεκαθάρισε πως σε δύο μήνες θα είναι σε θέση να έχουν νέα δεδομένα της διαδικασίας που ακολουθούν και αποτυπώνει την κατάσταση, σε πραγματικό χρόνο.

Δεν οδηγούνται στην Ολομέλεια νομοσχέδιο και πρόταση νόμου

Πάντως, οι τόνοι υψώθηκαν και στο τέλος της συζήτησης, μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής και του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη, αφού ο κ. Χατζηγιάννης υπέδειξε πως τελικά δεν θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ.

Αυτό προκάλεσε την ενόχληση του κ. Πασιουρτίδη, ο οποίος υπέδειξε πως ως κόμμα είχαν εκφράσει πρόθεση να οδηγηθεί όσο το δυνατό συντομότερα στην Ολομέλεια η πρόταση, ενώ είχε αναφέρει στον κ. Χατζηγιάννη πως πρόκειται να δηλώσει ότι ο ίδιος αρνήθηκε να πάρει στην Ολομέλεια την πρόταση.

Ο κ. Χατζηγιάννης με έντονο ύφος υπέδειξε πως υπάρχει κανονισμός της Βουλής και θα πρέπει να ακολουθηθεί, με τον κ. Πασιουρτίδη να του απαντά ότι δεν μπορεί να επικαλείται τον κανονισμό, όταν άλλες φορές έχει καταπατηθεί. Ο κ. Χατζηγιάννης του απάντησε ότι ουδέποτε έχει καταπατηθεί ο κανονισμός και έληξε τη συζήτηση, αναφέροντας πως η πρόταση νόμου και το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, δεν θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλαφόν ζητά το ΑΚΕΛ-Δεν καταπολεμάται η ακρίβεια με λεφτόδεντρο απαντά ο ΔΗΣΥ

Την ερχόμενη εβδομάδα τελικά στην Ολομέλεια

Τελικά, Πασιουρτίδης και Χατζηγιάννης φαίνεται να κατέληξαν σε συμφωνία, αφού η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα και πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι. 

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ολοκληρώθηκε σήμερα η κατ΄ άρθρο συζήτηση της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, με την οποία το κόμμα επιθυμεί να παράσχει ακόμα ένα εργαλείο στην Υπουργό Ενέργειας ώστε να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή των καυσίμων.

«Με την δέσμευση του Προέδρου της Επιτροπής, η εν λόγω πρόταση (νόμου) οδηγείται στην Ολομέλεια την επόμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου και πλέον κάθε πολιτική δύναμη θα πρέπει να τοποθετηθεί δημοσίως επί της Πρότασης Νόμου και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία», είπε ο κ. Πασιουρτίδης.

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου