Καταγγελίες για αισχροκέρδεια σε πώληση test-Ετοιμάζει πλαφόν το Υπ. Υγείας

Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε πωλήσεις test για τον κορωνοϊό, επιχειρεί να σταματήσει το Υπουργείο Υγείας, μέσα από μια έρευνα που διεξάγει, κατόπιν καταγγελιών που περιέπεσαν στην αντίληψή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα εκτόξευση κρουσμάτων μέσα σε μια βδομάδα-Ανακοινώθηκαν άλλοι δυο θάνατοι

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας, τα self test, επιτρέπεται να πωλούνται σε συσκευασίες των πέντε, με ανώτατο όριο τιμής τα έξι ευρώ. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε το φαινόμενο να πωλούνται τα test ένα-ένα από τα φαρμακεία, τα οποία υποστηρίζουν ότι υπάρχει έλλειψη συσκευασιών των πέντε. Παράλληλα, εντοπίστηκαν και περιπτώσεις που κάποιοι αντί rapid test, διενεργούν self test στα φαρμακεία, κάτι που απαγορεύεται, όπως εξήγησε η ίδια πηγή.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο αποφάσισε να αναλάβει δράση για να παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών και έτσι ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας, στο οποίο εντάσσεται η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, να διεξάγει έρευνα ώστε να διαφανούν οι ποσότητες των test στην αγορά, αλλά και οι τιμές τους.

Ακολούθως, το Υπουργείο είναι έτοιμο να πάρει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να τεθεί πλαφόν και στην πώληση ανά τεμάχιο. Ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση για το ποσό που θα μπει ως πλαφόν, καθότι εκκρεμεί η έρευνα της Υπηρεσίας Καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συστήνει αδειοδότηση του εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19 της Valneva ο ΕΜΑ

Μιλώντας στον REPORTER, η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, ανέφερε ότι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε το πλαφόν να μην επηρεάσει τη διαθεσιμότητα.

«Εμείς αν καταφέρουν να διασφαλίσουν χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές, δεν έχουμε καμία αντίρρηση», σημείωσε η κ. Πιέρα. 

Διευκρίνισε εξάλλου πως οι συσκευασίες των πέντε είναι σε έλλειψη στην Κύπρο, κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται τα φαρμακεία. Τόνισε επίσης ότι «στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές ανά τεμάχιο είναι στο ελάχιστο πέντε ευρώ το τεστ».

Καθησυχάζουν για τα κρούσματα

Την ίδια ώρα, μπορεί οι περισσότεροι να ξαφνιάστηκαν από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, για την εβδομάδα 16-23 Ιουνίου, τα οποία ξεπέρασαν τις επτά χιλιάδες, επιβεβαιώνοντας ότι η νέα υποπαραλλαγή του ιού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα και σε περίπτωση που χρειαστεί, θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα χρειαστούν. Τη δεδομένη στιγμή, όπως αναφέρθηκε από αρμόδιο στον REPORTER, δεν υπάρχουν σκέψεις για λήψη μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συστήνει το εμβόλιο Nuvaxovid σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών ο ΕΜΑ

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας έχει καθημερινές συναντήσεις με αρμόδια πρόσωπα και μελετούν τα δεδομένα που υπάρχουν ενώπιον τους. Το σημαντικότερο είναι να μην προκύψουν αυξημένες νοσηλείες, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις.

Μάλιστα, εάν και όποτε χρειαστεί, ο υπουργός θα καλέσει τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για να αξιολογήσουν την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test το Σαββατοκύριακο

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat