«Δεν ξεφορτωθήκαμε τον κορωνοϊό»-Αύξηση κρουσμάτων, επαναλοιμώξεις και μέτρα

Στενά παρακολουθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, την αυξητική τάση των θετικών περιστατικών κορωνοϊου. Αν και η αύξηση των κρουσμάτων ήταν κάτι που αναμενόταν λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, η επικράτηση νέων υποπαραλλαγών της νόσου στην κοινότητα  προκαλεί ανησυχία, με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα να δηλώνει πως εάν χρειαστεί θα επαναφέρουν μέτρα.

Η αύξηση των κρουσμάτων, διαπιστώνεται σχεδόν σ΄όλες τις χώρες της Ευρώπης και η Κύπρος δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη. Αυτοί είναι οι ρυθμοί που έχει η πανδημία, με εξάρσεις και υφέσεις, είπε στον REPORTER, σχολιάζοντας την αυξητική τάση που παρατηρείται η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου.

«Λόγω του ότι έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα, αναμενόταν μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Εκτός αυτού, υπάρχουν και δύο νέες υποπαραλλαγές του ιού, η Β4 και η Β5, οι οποίες έχουν συμβάλει στη δημιουργία αυτού του μικρού νέου κύματος που βλέπουμε. Είναι γενικά αποδεκτό γιατί αναμέναμε ότι θα είχαμε αυτή την αύξηση αλλά από την άλλη προς το παρόν η κατάσταση δεν φαίνεται να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, διότι οι σκληροί δείκτες, όπως τους ονομάζουμε, δεν έχουν αλλαγές. Αυτοί οι σκληροί δείκτες αφορούν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ούτε οι θάνατοι ασθενών έχουν αυξηθεί», εξήγησε η κα Κωνσταντίνου.

Σημείωσε δε πως, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σχεδόν σ΄ όλες τις ηλικιακές ομάδες στα ποσοστά θετικότητας και πως η μέση ηλικία των θετικών περιστατικών είναι τα 42 έτη. Αφορούν δηλαδή, όπως εξήγησε, ηλικίες ατόμων που έχουν περισσότερες επαφές. «Είναι εργαζόμενοι, έχουν κοινωνικές σχέσεις. Έχουμε και πολλές επαναλοιμώξεις, δηλαδή άτομα που είχαν ήδη νοσήσει, φαίνεται να έχουν επαναλοίμωξη από τον ιό. Η αύξηση παρουσιάζεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές».

Εκείνο που έχει σημασία, είπε η κα Κωνσταντίνου, είναι να κατανοήσει ο κόσμος πως πρέπει να στηριχθούμε στην ατομική ευθύνη και να τηρείται το τρίπτυχο που είναι αποστάσεις, χέρια, μάσκα. «Να τηρούν δηλαδή την απόσταση των δύο μέτρων, να απολυμαίνουν τα χέρια τους και εκεί όπου χρειάζεται να χρησιμοποιούν την προστατευτική μάσκα. Είναι αυτά τα μέτρα, που ο καθένας από μόνος του θα πρέπει να φροντίσει να τα εφαρμόζει. Επιπλέον σημασία έχει να προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι υπερήλικες και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα», ανέφερε.

Η κατάσταση παρακολουθείται σε καθημερινή βάση, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και από τους επιστήμονες στους οποίους έχουν υποβάλει την τελευταία έκθεση της επιτήρησης από το Υπουργείο Υγείας και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσει συζήτηση. Όπως ξεκαθάρισε η κα Κωνσταντίνου, στο παρόν στάδιο δεν συζητούν οποιαδήποτε επαναφορά περιοριστικών μέτρων.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας δήλωσε σχετικά πως.  αύξηση των κρουσμάτων έχουμε και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η Κύπρος, διαβεβαίωσε ο κ. Χατζηπαντέλα «λαμβάνει όλα τα μέτρα όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το Υπουργείο Υγείας δεν εφησυχάζεται. Μελετά τα δεδομένα καθημερινά και αν πρέπει να λάβουμε μέτρα, θα τα λάβουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βλέμματα στραμμένα στις νοσηλείες για τυχόν επαναφορά περιοριστικών μέτρων

«Δεν ξεφορτωθήκαμε τον κορωνοϊό»

Πάντως, το γεγονός πως η αύξηση των περιστατικών ήταν κάτι που αναμενόταν, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο REPORTER, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, δρ Πέτρος Καραγιάννη.

«Προσωπικά περίμενα λίγο αργότερα την αύξηση κρουσμάτων. Ήταν κάτι που αναμέναμε αλλά ήρθε νωρίτερα το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό και με την απουσία μάσκας σε κλειστούν χώρους αυξάνει τα περιστατικά. Η αύξηση κρουσμάτων, οφείλεται στην ΒΑ 5 παραλλαγής. Στην Κύπρο, πριν από πέντε βδομάδες η παραλλαγή ήταν στο 1% των κρουσμάτων αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε την περασμένη βδομάδα, έφτασε στον 19% και θεωρώ πως αυτή τη βδομάδα το ποσοστό μπορεί να διπλασιαστεί», είπε.

Παράλληλα ο δρ Καραγιάννης είπε πως, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στις χαλαρώσεις ωστόσο κυρίως οφείλεται και στο ότι το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και διαφεύγει της ανοσίας σε αρκετά μεγάλο βαθμό. «Πιστεύω πως σε δέκα μέρες θα ξεκαθαρίσουν την εικόνα και το πόσο σοβαρή είναι αυτή η έξαρση και θεωρώ πως θα έπρεπε λόγω των λοιμώξεων ο κόσμος να προχωρεί σε αυτοέλεγχο πριν και μετά τις κοινωνικές συγκεντρώσεις. Μπορεί να δόθηκε η αίσθηση ότι τον ξεφορτωθήκαμε τον κορωνοϊό αλλά δεν ισχύει. Επίσης δεν θεωρώ πως θα πρέπει να πάρουμε μέτρα αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που ήδη ξέρουμε. Δηλαδή λίγοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν πλέον την προστατευτική μάσκα αν και υπάρχει σύσταση και θα  πρέπει να τονίσουμε πως είναι σημαντική και αναγκαία η ατομική υπευθυνότητα», ανέφερε τέλος ο δρ Καραγιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκέψεις για επαναφορά της μάσκας σε κλειστούς χώρους-Αναμένονται νέα εμβόλια το φθινόπωρο

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων