Ζουν με την αγωνία στο Πισσούρι-«Να τελειώσουν τα έργα για να ανακουφιστούμε…»

Με την αγωνία ώστε να ολοκληρωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα έργα που πραγματοποιούνται στην κοινότητά τους λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης του εδάφους, ζουν οι κάτοικοι Πισσουρίου. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή με τις κατολισθήσεις αλλά και τις υποχωρήσεις εδάφους σε διάφορα σημεία, οδήγησαν στο σημείο το κράτος να προχωρήσει σε βελτιωτικά έργα, ώστε να υπάρχει ασφάλεια στην κοινότητα, προτού θρηνήσουμε θύματα. Ως εκ τούτου, τα έργα της α' φάσης αν και έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, υπάρχει η αγωνία υλοποίησης της β' φάσης, όπου είναι και η πιο ουσιαστική φάση, καθώς ακόμη τίποτα δεν έχει τροχοδρομηθεί. 

Το ζήτημα, που προβληματίζει έντονα την κοινότητα Πισσουρίου, πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία και να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί, ώστε να προχωρήσουν και στην υλοποίηση της β' φάσης των έργων. 

Σήμερα, όπως ανέφερε στον REPORTER, o Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου, Λάζαρος Λαζάρου, «υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν αρκετά σκληρά και έντονα, ώστε να ολοκληρωθεί η α’ φάση. Για τη β’ φάση όμως, που είναι και η μεγαλύτερη, φοβόμαστε να μην υπάρξει καθυστέρηση, διότι ακόμη δεν προκήρυξαν τον διαγωνισμό. Αυτή είναι η αγωνία μας εμάς, να μην υπάρξει καθυστέρηση μεταξύ της α’ και της β’ φάσης, με κίνδυνο να μπει σε αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα του έργου που ήδη ξεκίνησε».

Τα βελτιωτικά έργα στο Πισσούρι και συγκεκριμένα στις «Λίμνες Πισσουρίου», βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου, η πρώτη φάση υπολογίζεται μέχρι τον Σεπτέμβρη να έχει τελειώσει, αλλά αυτό που αναμένουν στην Κοινότητα Πισσουρίου, είναι η προκήρυξη της β’ φάσης, χωρίς την οποιαδήποτε καθυστέρηση «για να είναι αποτελεσματικό το έργο και να τελειώνουμε γρηγορότερα με αυτή την κατάσταση και να αντιμετωπίσουμε νωρίς το πρόβλημα που υπάρχει. Αν δεν γίνει η β’ φάση, ουσιαστικά θα χάσει ίσως και την αποτελεσματικότητά της η α’ φάση των έργων που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση. Κατά τα άλλα, δηλώνουμε ικανοποιημένοι, διότι το κράτος μας στήριξε και ξεκίνησε το έργο».

Στην παρούσα φάση, που πραγματοποιείται η α΄ φάση, γίνεται η τοποθέτηση ασφαλών τσιμεντένιων πασσάλων μέσα στη γη τριάντα μέτρων, με τα έργα να προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό χωρίς καθυστερήσεις, αφού, όπως σημειώνει ο κ. Λαζάρου, «οι άνθρωποι δουλεύουν καθημερινώς εντατικά. Η β’ φάση αφορά άλλες πασσαλώσεις μέσα σε δρόμους και το μεγαλύτερο μέρος είναι η επίχωση μιας περιοχής, όπου θα κουβαληθούν όγκοι χώματος. Αυτή η β’ φάση είναι πολύ σημαντική για εμάς για να γίνει άμεσα και για να έχει αποτέλεσμα το εγχείρημά μας».

Το πρόβλημα με την υποχώρηση του εδάφους, παρουσιάστηκε σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο Πισσούρι. «Είναι μια πλευρά της κοινότητας με θέα προς τα ανατολικά, τη Λεμεσό, που για διάφορους λόγους, παρουσίασε μετακίνηση το έδαφος και επειδή είναι κατηφορικό υπήρξαν οι κατολισθήσεις. «Πρέπει να βάλουν τους πασσάλους από τη μια, να τα γαζώσουν στην ουσία και από την άλλη να βάλουν στο κάτω μέρος αντίσταση. Αυτό είναι το έργο. Ξεκίνησε στο πάνω μέρος η πασσάλωση, προχωρεί και αφού γίνει και η β’ φάση, οι μελετητές πιστεύουν ότι θα λυθεί με αυτό τον τρόπο».

Για ακόμη μια φορά, ο κ. Λαζάρου επανέλαβε ότι, «θέλουμε να τελειώσουν νωρίς αυτά τα έργα για να ανακουφιστούν και οι κάτοικοι ότι τελείωσε αυτό το κακό. Θέλουμε να γίνουν έγκαιρα οι προετοιμασίες για τη β’ φάση για να μην υπάρξει κενό μεταξύ α’ και β’ φάσης. Επειδή ξέρουμε ότι τα έργα έφυγαν από τα χέρια της Επαρχιακής Διοίκησης που ήταν υπεύθυνη για την α’ φάση και πλέον πάει στα δημόσια έργα η β’ φάση, δεν θέλουμε η γραφειοκρατία να προκαλέσει καθυστέρηση. Πρέπει να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη β’ φάση, προτού ολοκληρώσουν την α’ φάση. Δεν πρέπει να τελειώσει η α’ φάση και μετά να ψάχνουμε την προκήρυξη της β’ φάσης, την έγκριση και την ανάθεση για να ξεκινήσει. Ότι πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα χωρίς χρονοκαθυστέρηση».

  

  

  

  

  

  

 

 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας