Σύσταση Ad hoc επιτροπής για ευλογιά των πιθήκων-Πόσα εμβόλια θα πάρει η Κύπρος

Σε εγρήγορση παραμένει το Υπουργείο Υγείας, λόγω της αύξησης των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στον κόσμο, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα χίλια, ενώ την ίδια ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, έχουν αντιμετωπίσει, μέχρι στιγμής, τρία ύποπτα περιστατικά.

Οι τρεις περιπτώσεις, αφορούσαν άτομα που είχαν συμπτωματολογία, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τις οδηγίες ECDC. Για τα τρία ύποπτα περιστατικά ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα και μετά από εξιδεικευμένες εξετάσεις διαπιστώθηκε πως δεν είχαν σχέση με την ευλογιά των πιθήκων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, έδωσε οδηγίες για σύσταση Ad hoc Επιτροπής, η οποία θα έχει να κάνει κυρίως με τα φάρμακα κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Η Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία και εφαρμογή πρωτοκόλλων και σ΄ αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι αρμόδιων υπηρεσιών, όπως φαρμακοποιοί, ΟΚΥπΥ και η δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, ως σύμβουλος του Υπουργείου.

Στόχος αυτών των επιτροπών είναι να δούμε πρώτα το κομμάτι των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ανέφερε μιλώντας στον REPORTER,η δρ Πανα, εξηγώντας παράλληλα πως τέτοιες επιτροπές υπήρχαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, καθώς έπρεπε να τεθούν ζητήματα θεραπειών και ότι καινούργιο είχαμε.

Όπως ανέφερε, «η Επιτροπή που συστάθηκε θα είναι αρκετά διατμηματική με μέλη των φαρμακευτικών υπηρεσιών, από Τμήμα Προμηθειών, από λοιμωξιολόγους και άτομα που σχετίζονται με την αξιολόγηση φαρμάκων. Στόχος είναι να αξιολογούμε γιατί μπορεί να προκύψουν νεότερα, όσον αφορά την φαρμακευτική προσέγγιση για το νόσημα αυτό. Νομίζω πως αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος επίσης είναι καλό που από την πανδημία μάθαμε πως πρέπει να συνεργάζεται η επιστημονική  κοινότητα μαζί με τις δημόσιες αρχές και με επιστημονικότητα να εξάγονται σαφή επιστημονικά δεδομένα και να γίνονται συστάσεις».

Σημείωσε πως, «τώρα με την ευλογιά των πιθήκων, έχουμε να διαχειριστούμε κάτι που δεν γνωρίζαμε, και είναι σημαντικό να υπάρχουν αυτές οι επιτροπές που θα αξιολογούν και παράλληλα θα βλέπουν τι συζητείται και να λειτουργούμε έγκαιρα συντονισμένα και τεκμηριωμένα. Είναι ο καλύτερος ο τρόπος για να συνεχίζουμε με οποιαδήποτε ενδημίες ή υγειονομικές κρίσεις που μπορεί να προκύψουν και να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Ερωτηθείσα πως εάν αναμένεται να έχουμε περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο, η δρ Πανά είπε πως είναι θέμα χρόνου. «Η Κύπρος είναι μια χώρα, η οποία δέχεται και βασίζεται στον τουρισμό και σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχει σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, είναι θέμα χρόνου να έρθει και σε εμάς. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία γιατί όλες οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να το αντιμετωπίσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγοράζει 110 χιλιάδες εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων η ΕΕ-Πότε ξεκινούν οι παραδόσεις

Τα φάρμακα που αναλογούν στην Κύπρο

Την ίδια ώρα, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε πως πρόκειται να υπογράψει αργότερα την Τρίτη συμφωνία για αγορά σχεδόν 110.000 εμβολίων για αντιμετώπιση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, η Κύπρος από την αγορά θα πάρει για αρχή 200 εμβόλια ενώ συνολικά ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρώπης, 300 χιλιάδες δόσεις.

Σημειώνεται πως, από τις 13 Μαΐου 2022, κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από 30 κράτη μέλη. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί 1536 ύποπτα περιστατικά από 8 χώρες της αφρικανικής περιοχής, από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί 59 κρούσματα και έχουν αναφερθεί 72 θάνατοι.

Την ίδια ώρα που οι επιδημιολογικές έρευνες συνεχίζονται, τα περισσότερα περιστατικά που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί μέσω ιατρείων σεξουαλικής υγείας ή άλλων υπηρεσιών υγείας σε εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας με ιστορικό ταξιδιού σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και όχι σε ενδημικές χώρες όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει ο ιός.

Η πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων περιστατικών (1056, 87%) προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Επιβεβαιωμένα περιστατικά έχουν επίσης αναφερθεί από την περιοχή της Αμερικής (141), την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (14) και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού (6).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες οδηγίες για την ευλογιά των πιθήκων-Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Έδωσε νέες οδηγίες το Υπουργείο

Επί του παρόντος, η πιθανότητα εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων σε άτομα που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους στην ΕΕ/ΕΟΧ θεωρείται υψηλή.

Αν και τα περισσότερα κρούσματα στις τρέχουσες επιδημίες έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα νόσου, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού (μικρά παιδιά, εγκυμονούσες, ανοσοκατασταλμένα άτομα). Ωστόσο, η πιθανότητα εμφάνισης περιπτώσεων με σοβαρή νοσηρότητα δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη με ακρίβεια.

Οδηγίες για αυτοπροστασία

Αποφυγή σεξουαλικής επαφής με κάποιον με τοπικό εξάνθημα και τον περιορισμό του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων, αποφυγή στενής επαφής με κάποιον που έχει συμπτώματα που συνάδουν με πιθανή μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων, συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή τζελ με βάση το οινόπνευμα, διατήρηση των μέτρων προστασίας από  αναπνευστικά μεταδιδόμενα νοσήματα (μάσκα και απόσταση).

Τρόποι αναγνώρισης των συμπτωμάτων και διαχείρισης

Εάν ένα άτομο εμφανίσει συμπτώματα όπως: 

εξάνθημα με φουσκάλες στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, τα μάτια, το στόμα και/ή τα γεννητικά όργανα και τις περιπρωκτικές περιοχές, πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες, πονοκεφάλους, μυϊκοί πόνοι, κούραση, και τηρεί τον ορισμό του πιθανού κρούσματος και τα επιδημιολογικά κριτήρια όπως: θετικό αποτέλεσμα σε δοκιμασία ανίχνευσης ιών του γένους Orthopoxvirus, επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων κατά τις 21 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε χώρες ενδημικές για ευλογιά των πιθήκων κατά τις 21 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, άτομο (οποιουδήποτε σεξουαλικού προσανατολισμού) που είχε πολλαπλούς ή άγνωστους ερωτικούς συντρόφους κατά τις 21 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του ιατρό ή να επισκεφτεί το πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών  για αξιολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντοπίστηκαν στην Κύπρο οι νέες παραλλαγές του covid-Συστάσεις από Υπ. Υγείας

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον