Συνεχής επαφή Υπουργείου με Ελλάδα μετά το περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων-Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Σε συνεχή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) της Ελλάδας, μετά τη ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου περιστατικού ευλογιάς των πιθήκων, το Υπουργείο Υγείας, την ίδια ώρα που εξελίχθηκε θετικά η περίπτωση ύποπτου κρούσματος στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Οι επιστημονικές εξετάσεις στις οποίες προχώρησε το ιατρικό προσωπικό, κατέδειξαν πως το ύποπτο περιστατικό δεν αφορά την ευλογιά των πιθήκων, αλλά άλλη ιογενή λοίμωξη στην οποία θα καταλήξουν το επόμενο διάστημα οι εξιδεικευμένες εξετάσεις.

«Το σημαντικό είναι ότι αποκλείστηκε η ευλογιά των πιθήκων. Ούτε ανεμοβλογιά  είναι, ούτε έρπης ζωστήρας, ωστόσο συνεχίζονται οι εξετάσεις για άλλη ιογενής λοίμωξη», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ενώ σημείωσε πως υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), η οποία αναβλήθηκε λόγω του αδόκητου χαμού της Υπουργού Εργασίας.

Όπως εξήγησε ο κος Αθανασίου, η συνάντηση θα προγραμματιστεί μετά την επιστροφή του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα από το Λουξεμβούργο. «Στη συνάντηση ο υπουργός θα τύχει ενημέρωσης σχετικά με τα πρωτόκολλα του Οργανισμού για την ευλογιά των πιθήκων. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, για ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση του επιβεβαιωμένου περιστατικού».

Το Υπουργείο Υγείας, σημείωσε ο κος Αθανασίου, δεν ανησυχεί γιατί υπάρχουν τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες, σε περίπτωση που υπάρξει θετικό περιστατικό. «Θα ρυθμιστούν όλα εάν χρειαστεί. Το θέμα είναι να μην εντοπιστεί περιστατικό με βαριά κλινική εικόνα γιατί εκεί θα πρέπει να βρεθεί η χώρα που θα προμηθεύσει την Κύπρο με εμβόλιο ή φάρμακο. Η προμήθεια φαρμάκων και εμβολίων, γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μόλις εξασφαλιστούν ποσότητες θα υπάρξει προμήθεια και για εμάς».

Όσον αφορά τα πρωτόκολλα, σημείωσε πως εάν επιβεβαιωθεί κάποιο περιστατικό θα απομονωθεί με την ομάδα ιχνηλάτισης να προχωρήσει σε καταγραφή των επαφών του. Το θετικό άτομο θα παραμείνει περιορισμένο ανάλογα με την συμπτωματολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ​​​​​​Δεν συνδέεται με ευλογιά των πιθήκων το ύποπτο περιστατικό που εντοπίστηκε στην Πάφο

 «Δεν θα αυξηθούν τα περιστατικά»

Θετικά βλέπει τις εξελίξεις και ο καθηγητής μοριακής ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης ο οποίος καθησυχάζει για το επιβεβαιωμένου περιστατικό στην Ελλάδα. «Το περιστατικό στην Ελλάδα αφορά άτομο που βρισκόταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία. Δεν γνωρίζουμε με ποιους είχε έρθει σε επαφή. Το καλό είναι πως εντοπίστηκε έγκαιρα από τις αρχές της χώρας και θα προχωρήσουν σε ιχνηλάτισης των επαφών του, ώστε να απομονωθούν μέχρι να διαφανεί εάν έχει μεταδοθεί».

Πρόσθεσε πως, πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό. «Δεν χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή στην συμπεριφορά των πολιτών στην χώρα. Αν δουν κάποιο εξάνθημα σε ένα άτομο να μην έρθουν σε στενή επαφή μαζί του».

Ο δρ Καραγιάννης σημείωσε πως το θετικό με τον ιό είναι πως δεν μεταδίδεται εύκολα και πως θα υπάρξει έλεγχος. «Θεωρώ πως έγινε αρκετός θόρυβος, ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί για το τι πρέπει να προσέχει. Επομένως, για να μεταδοθεί ο ιός πριν αναπτύξει κάποιος το εξάνθημα, θα πρέπει να έρθει σε επαφή με αρκετή ποσότητα σταγονιδίων που αυτό συμβαίνει σε πολύ στενές επαφές. Δεν είναι όπως τον κορωνοιό.  Είναι εύκολο κάποιος να αντιληφθεί ότι έχει συμπτώματα. Θα έχει πονοκέφαλο, πυρετό, μυϊκούς πόνους χωρίς έντονη ρινική καταρροή» εξήγησε.

Τέλος ο κος Καραγιάννης, εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα αυξηθούν τα περιστατικά. «Στην Νότια Αφρική, που ο ιός είναι ενδημικός, δεν παρατηρήθηκε εκτεταμένη μετάδοση. Επίσης στις Δυτικές χώρες υπάρχει το εμβόλιο που ήδη οι Βρετανοί άρχισαν να χρησιμοποιούν και για στενές επαφές, σε μια προσπάθεια να μην μεταδοθεί περαιτέρω ο ιός κάτι που φαίνεται πως καταφέρνουν».

Περισσότερα από 1000 τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Περισσότερα από 1.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε όλον τον κόσμο μετά το πρόσφατο ξέσπασμα της ασθένειας. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος σε αυτές τις χώρες είναι πραγματικός, αλλά αποτρέψιμος.

Μέχρι στιγμής 29 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα, αφού καταγράφηκαν οι πρώτοι ασθενείς, στις αρχές Μαΐου.

Φέτος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.400 ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θάνατοι. «Είναι μια ατυχής αντανάκλαση του κόσμου όπου ζούμε, το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα μόλις τώρα αρχίζει να δίνει προσοχή στην ευλογιά των πιθήκων, επειδή εμφανίστηκε σε πλούσιες χώρες», σχολίασε ο δρ Τέντρος.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν και κρούσματα μεταξύ γυναικών. Ο ΠΟΥ συνιστά στους ασθενείς να απομονώνονται στο σπίτι τους.

Συνεργάζεται επίσης με άλλες οργανώσεις, όπως με την UN AIDS, για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να σταματήσει η μετάδοση της νόσου. Σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε να προταθεί ο εμβολιασμός όσων εκτέθηκαν στον ιό –όπως σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή σε σεξουαλικούς συντρόφους των ασθενών– ιδανικά μέσα σε τέσσερις ημέρες από την έκθεσή τους.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένα για την ευλογιά, μια πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια που εξαλείφθηκε το 1980, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύουν και από την ευλογιά των πιθήκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού για την ευλογιά των πιθήκων-Μάσκες στα ταξίδια συνιστά το CDC

Δειτε Επισης

Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών