Πιερής… Το κτίριο «φάντασμα» της Λεμεσού - Οι μύθοι και η αλήθεια

Τσιμέντο, εγκατάλειψη, βρομιά και ασχήμια θα αντιμετωπίσει όποιος... τολμήσει να κοντοσταθεί στο ψηλό - γυμνό κτίριο που στέκει για περίπου 40 χρόνια λίγο έξω από το μεγαλύτερο λιμάνι της Κύπρου. 

Το όκτρωμα της Λεμεσού 

Έτσι χαρακτηρίζουν οι Λεμεσιανοί το 13όροφο κτίριο που εφάπτεται της λεωφόρου Ομονοίας και για περίπου 40 χρόνια βρίσκεται στο έλεος του.

Την ανέγερση του κτιρίου ανέλαβε η εταιρία Pieris Estates η οποία μέχρι το 1977 είχε φέρει εις πέρας την ανέγερση πολλών κτιρίων, κυρίως στη Λεμεσό. Η εταιρία άντεξε τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή και σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης φιλοδοξούσε να φτιάξει το πιο ψηλό κτίριο της Κύπρου για την εποχή, το MARITIME BUILDING στη λεωφόρο Ομονοίας.

Οι μύθοι γράφουν την ιστορία

Συζητώντας για το κτίριο με πολλούς ακούς διάφορες ιστορίες - μύθους σχετικά με την εγκατάλειψη του, που όμως καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. 

 

«Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είδε τον γιο του να πέφτει από τον τελευταίο όροφο του κτιρίου στο κενό. Το γεγονός αυτό τον βύθισε στη θλίψη. Ο ιδιοκτήτης έπαθε κατάθλιψη και διέκοψε τις εργασίες για ανέγερση του κτιρίου και έφυγε για το εξωτερικό».

Η ιστορία αυτή διαδίδεται μέχρι σήμερα, ωστόσο σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις η ιστορία αυτή δεν περιέχει ίνχος αλήθειας. 

Η πικρή αλήθεια… Πήρε τα χρήματα και εξαφανίστηκε

Το κτίριο έμεινε ανολοκλήρωτο από τότε Ο ιδιοκτήτης παρά το γεγονός πως προπώλησε τα γραφεία σε διάφορες εταιρίες στη Λεμεσό λαμβάνoντας αρκετά χρήματα, σύμφωνα με τους ίδιους πήρε τα λεφτά και εξαφανίστηκε. Λέγεται πως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρία την οδήγησαν σε κλείσιμο, ενώ ο Πιερής, με ή χωρίς τα χρήματα των ανυποψίαστων πολιτών την… έκανε για το εξωτερικό.

Σημειώνεται πως αρχιτέκτονες του έργου ήταν ο Νίκος Λαγούτης και ο Άκης Χαραλάμους.

Μέχρι σήμερα η υπόθεση του κτιρίου βρίσκεται στη Γενική Εισαγγελία του κράτους, αφού οι ιδιοκτήτες που πλήρωσαν προκαταβολή για τα γραφεία του κτιριακού συγκροτήματος απαιτούν 39 χρόνια τα χρήματα τους ή μέρος των χρημάτων από μελλοντική εκμετάλλευση του.

Η κατάρα του Πιερή

Τα χρόνια που ακολούθησαν κατέστησαν το κτίριο «καταραμένο». Σύμφωνα με τους γείτονες στα πρώτα χρόνια μετά την εγκατάλειψη του Πιερή, τρεις νεαροί σε διαφορετικές ημερομηνίες έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας στο κενό από τον τελευταίο όροφο.

Ειδικά την πρώτη δεκαετία μετά την εγκατάλειψη του κτιρίου πολλοί νέοι πήγαιναν από περιέργεια και ανέβαιναν στον τελευταίο όροφο του κτιρίου για να δουν τη θέα. 

Γιάφκα παραβατικότητας και παρανομίας 

Μέχρι σήμερα το κτίριο είναι προσβάσιμο για όποιον θέλει. Οι γείτονες καταγγέλλουν πως κάθε βράδυ στην περιοχή τους γίνεται το έλα να δεις. Νεαροί με μηχανάκια και παραβατική συμπεριφορά προκαλούν οχληρία και ζημιές. 

Μάλιστα στο σημείο μαζεύονται και ναρκομανείς για να παίρνουν ανενόχλητοι τη δόση τους.

Ακόμα δεν ήταν λίγες οι φορές, σύμφωνα με τα όσα μας διηγήθηκαν οι γείτονες που νεαροί ανέβηκαν στο ψηλό κτίριο και έριχναν πέτρες είτε στα διερχόμενα αυτοκίνητα της λεωφόρου, είτε σε παρακείμενες μάντρες αυτοκινήτων, προκαλώντας ζημιές, καλυπτόμενοι από το σκότος και τους τοίχους του ερειπωμένου κτιρίου. 

Το αβέβαιο μέλλον 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια κινητικότητα όσον αφορά το μέλλον του κτιρίου. Πριν από περίπου τρία χρόνια μια ομάδα προθυμοποιήθηκε να αγοράσει τη γη και το κτίριο. Μάλιστα έγιναν στατικές μελέτες που έδειξαν οτι το κτίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με εξαίρεση τον τελευταίο όροφο ο οποίος θα έπρεπε να κατεδαφιστεί. Ωστόσο οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. 

Για το κτίριο έχει διοριστεί διαχειριστής ο οποίος όμως μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση που θα άλλαζε την καταθλιπτική εικόνα που εκπέμπει το κτίριο σε ένα από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης. 

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα