Γάμοι με φόντο κάστρα και μουσεία-Πόσο θα κοστίζουν και ο αριθμός των καλεσμένων

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την πραγματοποίηση γαμήλιων τελετών για ζευγάρια που επιθυμούν να τελέσουν ένα πολιτικό γάμο σε κάποιο όμορφο και την ίδια ώρα ιστορικό περιβάλλον, παρά σε ένα γραφείο κάποιου Δήμου, όπου γίνονται μόνο τα διαδικαστικά για να πέσουν οι υπογραφές και να ενωθούν οι νεόνυμφοι με τα δεσμά του γάμου. Πλέον, εάν εγκριθούν οι σχετικοί κανονισμοί, κι από αυτό το καλοκαίρι, θα υπάρχει πλειάδα επιλογών σε κάθε επαρχία της ελεύθερης Κύπρου, για κάθε ζευγάρι και κάθε βαλάντιο. 

Κάστρα, μουσεία και διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται στο μενού των επιλογών, μετά και το τροποποιημένο Νομοσχέδιο που πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής προς ψήφιση σύντομα, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από το τρέχον καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα προβολής των ιστορικών μνημείων της Κύπρου, σε σημαντικές στιγμές ζευγαριών, αφού μέσω των γάμων, ειδικά των ξένων υπηκόων θα προβάλλονται τουριστικά σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό. 

Την ίδια ώρα ωστόσο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει φαινόμενα καταστροφών, των ευαίσθητων αρχαιολογικών σημείων, η Επιτροπή Μεταφορών, αποφάσισε όπως θέσει ένα πρόστιμο της τάξεως των 750 ευρώ, στους παραπτωματίες που δεν θα συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Αυτοί οι κανονισμοί έχουν να κάνουν με την απαγόρευση ρίψης κομφετί, ρυζιών, φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ποσό αρχικά ήταν στα 200 ευρώ, ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις διότι θεωρήθηκε αρκετά χαμηλό και μη αποτρεπτικό για όσους δεν συμμορφωθούν με τους κανονισμούς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιδράσεις για τα πρόστιμα σε γάμους στα μνημεία-Χωρίς ρύζι και πυροτεχνήματα

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο, σε όλους τους ιστορικούς χώρους ανεξαιρέτως, ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι τα 30 άτομα για την πραγματοποίηση των πολιτικών γάμων και θα απαγορεύεται αυστηρά ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος. Οι χώροι οι οποίοι υποδεικνύονται, είναι δυο στην επαρχία Λευκωσίας, δυο στην επαρχία Λάρνακας, ένας χώρος στην επαρχία Λεμεσού και τρεις στην επαρχία Πάφου. Μάλιστα, η μεγαλύτερη χρέωση είναι στα 1,500 ευρώ για τέσσερις χώρους, ενώ στους υπόλοιπους χώρους το κόστος χρέωσης είναι στα 1,000 ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα, στη Λευκωσία, πρόκειται να παραχωρείται το κτίριο του πρώην Δημαρχείου στον προμαχώνα D' Avilla και το Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου στην Ευρύχου με χρέωση 1000 ευρώ. 

Στη Λάρνακα, προσφέρεται το Κάστρο της Λάρνακας με χρέωση 1,500 ευρώ, όπως και το Τοπικό Μουσείο Παραδοασιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα με χρέωση 1000 ευρώ.

Στη Λεμεσό, πρόκειται να παραχωρείται ο εξωτερικός χώρος του Κάστρου Λεμεσού, έναντι των 1,500 ευρώ. 

Επίσης, στην Πάφο, είναι το Κάστρο Πάφου με 1,500 ευρώ, όπως και η Παραδοσιακή Οικία στη Φάπρικα και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Γεροσκήπου έναντι 1,000 ευρώ.  

Αναλυτικά τα αρχαία μνημεία, ο μέγιστος αριθμός ατόμων και τα τέλη χρέωσης για τελετές γάμων:

Ταυτόχρονα, περισσότερα αρχαία μνημεία πρόκειται να προσφέρονται στο κοινό για την πραγματοποίηση διαφόρων άλλων εκδηλώσεων, στις οποίες μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθεί περισσότερος αριθμός ατόμων. 

Χώροι αυτοί είναι όπως το Εθνολογικό Μουσείο Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου, ο Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίου Κιτίου, το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, το Αρχαίο Ωδείο, Αγρέπαυλη Κουκλιών κ.α.

Αναμφισβήτητα, όλοι αυτοί οι χώροι που δίνονται στη διάθεση του κοινού, διαφέρουν και στις τιμές αναλόγως τοποθεσίας και ατόμων, όπως για παράδειγμα το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου που προσφέρεται για 1,500 άτομα να κοστολογείται στις 3,000 ευρώ για μια εκδήλωση. 

Αναλυτικά τα αρχαία μνημεία, ο μέγιστος αριθμός ατόμων και τα τέλη χρέωσης για τις εκδηλώσεις:

  

 

 

Δειτε Επισης

Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα
Στην ΕΠΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση η συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ για κατάχρηση με την ΠΑΣΥΔΥ