Στο... εξεταστικό τραπέζι ο ΟΑΥ, δίνει εξηγήσεις στη Βουλή για τα φάρμακα

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Υγείας αναμένεται να τεθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν από την παρατηρούμενη έλλειψη ή/και μη διάθεση ορισμένων φαρμάκων μέσω ΓΕΣΥ, το υψηλό κόστος συμπληρωμής για τον δικαιούχο και η απόκλιση στο ύψος της κοστολόγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιατρικών αναλώσιμων μεταξύ του ΟΑΥ και του Υπουργείου Υγείας, με τους βουλευτές να ζητούν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Το θέμα εξετάζεται ύστερα από αυτεπάγγελτη απόφαση της Επιτροπής Υγείας, αλλά και εισήγηση του προέδρου των Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και στην ουσία αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι όσα έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, με το θέμα των φαρμάκων. Η συζήτηση έρχεται μετά από δύο επιστολές που έχει αποστείλει προς τον ΟΑΥ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, στην οποία ζητούσε ενημέρωση για τα φάρμακα που διατίθενται μέσω ΓεΣΥ, ωστόσο παρουσιάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα έλλειψη στα ιδιωτικά φαρμακεία, ή ενώ παρέχονται μέσω ΓεΣΥ και βρίσκονται σε απόθεμα, διατίθενται μόνο για αγορά εκτός ΓεΣΥ, όπως είναι τα κορτιζονούχα σκευάσματα.

Εξάλλου, στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, αναφερόταν επίσης ότι αριθμός φαρμάκων, απαραίτητων για τις θεραπείες κυρίως χρόνιων ασθενών, δεν διατίθενται εντός ΓεΣΥ ή διατίθενται με μεγάλο κόστος συμπληρωμής για τον δικαιούχο. Η Επιτροπή θέλει, στην ουσία, να ασκήσει πίεση προς τον ΟΑΥ και τους αρμόδιους φορείς για το θέμα των φαρμάκων, ώστε να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα.

«Θεωρώ είναι καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε αυτό το κομμάτι με τα φάρμακα. Έχω δεχθεί παράπονα από κόσμο με σπάνιες παθήσεις ή από άτομα με αναπηρίες, οπότε ήταν ευκαιρία αυτό. Υπάρχει θέμα με τη συνταγογράφηση, αν έγινε πριν το ΓεΣΥ ή όχι, υπάρχει κοπέλα που το παιδί της είναι ΑμεΑ και της έχει γράψει ο γιατρός να πηγαίνει κάθε δύο εβδομάδες να πιάνει το φάρμακο, ενώ μπορούσε να της βάλει ποσότητα για αρκετό καιρό και να μην χρειάζεται να πηγαίνει κάθε δύο εβδομάδες. Υπάρχουν φάρμακα που πληρώνονται επιπλέον λεφτά», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος των Οικολόγων.

Επεσήμανε, δε, ότι πρέπει να υπάρξει μία ενημέρωση, τόσο της Βουλής, όσο και του κοινού για το τι ισχύει με τα φάρμακα, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθούνται από πλευράς αρμοδίων για τις προσφορές. «Είναι πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε. Είναι πολύπλευρο το θέμα. Υπάρχουν εταιρείες που δεν θέλουν να πουλούν στην Κύπρο επειδή είναι μικρό νησί, με λίγο κόσμο. Αυτό είναι πρόβλημα, ειδικά αν είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει το συγκεκριμένο φάρμακο».

Η απάντηση ΟΑΥ

Στην επιστολή που απέστειλε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ως απάντηση στις δύο επιστολές του κ. Δίπλαρου, δίνονται κάποιες εξηγήσεις όσον αφορά στα φάρμακα. Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είχε επισυνάψει στην πρώτη του επιστολή ένα κατάλογο με φάρμακα, τα οποία εμπίπτουν στις κατηγορίες που είναι υπό διερεύνηση.

Στην επιστολή εξηγείται ποια φάρμακα αποζημιώνονται, ποια φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο υπάρχουν αντίστοιχα φάρμακα με άλλη δραστική ουσία. Συμπληρώνεται πως τα συμπληρώματα διατροφής δεν αποζημιώνονται από τα συστήματα υγείας, ωστόσο ο ΟΑΥ καλύπτει ορισμένα σε εξειδικευμένες κατηγορίες ασθενών, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παρενεργειών ή σε περιπτώσεις που είναι θεραπευτικά.

Όσον αφορά στις ελλείψεις, ο ΟΑΥ τονίζει πως το φαινόμενο αυτό αποτελεί πρόβλημα, για όλα τα συστήματα υγείας, ιδιαίτερα των μικρών κρατών, καθώς οι αγορές τους δεν θεωρούνται εμπορικά ελκυστικές. Στην Κύπρο, το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας, αλλά και του Brexit. Στην επιστολή, τονίζεται, εξάλλου, ότι ο ΟΑΥ δεν είναι αρμόδιος για την επάρκεια των φαρμάκων στην κυπριακή αγορά, ωστόσο παρακολουθεί το ζήτημα και σε περίπτωση που εντοπίσει ότι υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα που είναι αναγκαία, απευθύνεται στο Υπουργείο Υγείας για την εξασφάλισή τους.

Σημειώνεται, δε, ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχουν ενταχθεί στην 1,600 φαρμακευτικά προϊόντα, με τον ΟΑΥ να τονίζει πως σε αρκετές περιπτώσεις, για πρώτη φορά δίδεται η δυνατότητα στον Κύπριο γιατρό και ασθενή να επιλέξει την θεραπεία που επιθυμεί, χωρίς σημαντική επιβάρυνση.  

«Είναι ψηλά στη δική μας ατζέντα το θέμα»

Από την πλευράς τους, οι άμεσα εμπλεκόμενοι, που δεν είναι άλλοι από τους χρόνια πάσχοντες, τονίζουν ότι το θέμα είναι ψηλά στη δική τους ατζέντα, καθώς τα φάρμακα είναι από τα ψηλότερα μέσα διαχείρισης των χρόνιων παθήσεων, είναι ουσιαστικά αυτά που τους επιτρέπουν να βρίσκονται στην κοινωνία.

«Είναι η ζωή μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι έχει μπει το θέμα για τα διάφορα που ακούγονται γύρω από τα φάρμακα. Έχουμε αναδείξει κι εμείς πολλές φορές το θέμα με τα φάρμακα, έχουμε εισηγηθεί λύσεις για τα προβλήματα αυτά. Αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι θα πρέπει να ρυθμίσουμε αυτή την μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει με το ΓεΣΥ, δηλαδή την επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου, με την επάρκεια που θα υπάρχει στα φάρμακα. Αν υπάρχουν τρόποι που θα βελτιώσουν τη διαδικασία, εμείς θα το στηρίξουμε. Είναι πολύ σημαντική για μας να υπάρχει επιλογή και όχι το πιο φτηνό, όπως ίσχυε προ ΓεΣΥ και να υπάρχει και επάρκεια. Είμαστε ένα μικρό κράτος που θα πρέπει να διασφαλίζει την επάρκεια των φαρμάκων», επεσήμανε ο Μάριος Κουλούμας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα