Αέρας κανονικότητας στα summer school-Πιο χαλαρά τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται

Σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένεται να ακουστεί το τελευταίο κουδούνι στα σχολεία και να περάσει στην ιστορία ακόμη μία δύσκολη σχολική χρονιά, με τους μαθητές και τους γονείς τους να ετοιμάζονται για το καλοκαίρι. Μαζί τους ετοιμάζονται και τα summer school, στα οποία αναμένεται να φυσήσει αέρας… κανονικότητας, όπως την ήξεραν πριν από την πανδημία, αφού η καλή επιδημιολογική εικόνα, που παρατηρείται στην χώρα μας τους τελευταίους μήνες, δίνει το δικαίωμα να είναι διαφοροποιημένα και λίγο πιο χαλαρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται, για ακόμη μία χρονιά, να λειτουργήσει το πρόγραμμα των θερινών σχολείων, σε μεγάλο αριθμό σχολείων σε όλη την Κύπρο. Για την τρέχουσα σχολική χρονιά, αναμένεται να λειτουργήσουν 54 θερινά δημόσια σχολεία, εκ των οποίων τα 36 αφορούν σε Δημοτικά και τα 18 σε νηπιαγωγεία.

Τα θερινά σχολεία θα λειτουργήσουν από την 20η Ιουνίου μέχρι την 22η Ιουλίου, συνολικά 25 εργάσιμες ημέρες, από τις 7:45 το πρωί μέχρι τη 1:05 το μεσημέρι ή μέχρι τις 4:00 το απόγευμα, για όσα παιδιά επιλέξουν να παρατείνουν τη φοίτησή τους. Δικαίωμα συμμετοχής στα θερινά σχολεία έχουν μόνο τα παιδιά, τα οποία αυτή τη σχολική χρονιά φοιτούσαν σε Δημόσια Δημοτικά Σχολεία, στις τάξεις Α’-Ε’, ενώ οι μαθητές που αποφοίτησαν δεν μπορούν να συμμετέχουν. Επίσης, στα θερινά σχολεία των νηπιαγωγείων, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσα παιδιά έχουν γεννηθεί μεταξύ 01/09/2015 και 31/12/2016, καθώς και όσα παιδιά φοιτούσαν στην προδημοτική τάξη με αναστολή φοίτησης.

Summer School στα ιδιωτικά σχολεία

Αυτή τη χρονιά, τα summer school αναμένεται να θυμίσουν εποχές προ πανδημίας, αφού αναμένεται να επιστρέψουν δραστηριότητες που λόγω covid δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν. Την ίδια ώρα, οι χαλαρώσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, έχουν δώσει τη δυνατότητα στους αρμόδιους να καταρτίσουν ένα πλάνο, που θα θυμίσει στα παιδιά τις εποχές που ήταν ελεύθερα να ασχοληθούν με δραστηριότητες που δεν τους περιόριζαν.

Ο REPORTER επικοινώνησε με διάφορα ιδιωτικά φροντιστήρια και σχολεία που θα εφαρμόσουν summer school και παρουσιάζει τον τρόπο που θα λειτουργήσουν.

«Τα πλείστα ιδιωτικά σχολεία, που λειτουργούσαν summer school, θα το κάνουν και φέτος. Θα υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, αλλά θα λειτουργήσουν. Περιμένουμε να δούμε τις περαιτέρω χαλαρώσεις. Υπήρξαν κάποιες χαλαρώσεις στις 15 Μαΐου, οπότε θα εφαρμόσουμε τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν τη δεδομένη στιγμή», υπέδειξε ο εκπρόσωπος των ιδιωτικών σχολείων, Γιώργος Κρητικός.

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και αυτό που τονίζεται είναι πως μετά τη λήξη των μαθημάτων, θα αρχίσουν τη λειτουργία τους τα summer school. Αυτό θα γίνει, συγκεκριμένα, στις 20 Ιουνίου και κάποια μπορεί να λειτουργούν μέχρι τις 10-12 Αυγούστου.  

«Λόγω της καλύτερης επιδημιολογικής εικόνας, που υπάρχει φέτος το καλοκαίρι, σε σχέση με πέρσι, θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες που πέρσι δεν ήταν εφικτό να γίνουν, λόγω πρωτοκόλλων. Βάσει των προγραμμάτων που έχουν ανακοινωθεί από τα σχολεία, θα είναι όπως ήταν προ κορωνοϊού, δηλαδή θα γίνονται όλες οι δραστηριότητες, όπως είναι το κολύμπι».

Πάντως, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι η ζήτηση που υπάρχει είναι πολλή, ωστόσο οι θέσεις σε κάποια σχολεία είναι περιορισμένες. Έτσι, τα σχολεία ενδεχομένως να δέχονται αιτήσεις μέχρι να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις.  

Go education

Το γεγονός ότι από τις 15 Μαΐου έχουν τεθεί σε ισχύ χαλαρώσεις, που είχαν στο επίκεντρο τους παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, έδωσε την ευκαιρία σε αρκετά ιδιωτικά summer school να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους, με στόχο οι δραστηριότητες να είναι προς όφελος των παιδιών. Ένα από αυτά και το Go Education, στο οποίο το υγειονομικό πρωτόκολλο θα έχει διαφορές από αυτό που ίσχυε το περασμένο καλοκαίρι.  

«Από τις 15 Μαΐου, δεν έχουμε τόσες περιορισμούς όπως πέρσι, δεν έχουμε πρόβλημα με τους αριθμούς, τις αποστάσεις, όπως ίσχυε την προηγούμενη χρονιά. Για τις ηλικίες 12 ετών έχουν σταματήσει και τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, οπότε θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα για τα παιδιά στα summer schools, τα παιδιά θα είναι πιο ελεύθερα να κάνουν τις δραστηριότητές τους, θα έχουν καλύτερη επαφή και με τα υπόλοιπα παιδιά που θα βρίσκονται στα φροντιστήρια και γενικά σε όλα τα summer schools», εξήγησε ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου, Νικόλας Νικολάου.

Την ίδια ώρα, το φροντιστήριο αποφάσισε να μην προχωρήσει στην πλήρη χαλάρωση, όσον αφορά στις δραστηριότητές του, αφού θέλησε να συνεχίσει να προστατεύει τους μαθητές του. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι δραστηριότητές του θα γίνονται κανονικά, κάποια πράγματα δεν θα τα εφαρμόσουν.

«Εμείς το μοναδικό πράγμα που δεν θέλουμε να ρισκάρουμε, ως φροντιστήριο, κάτι που δεν το κάναμε ούτε και πέρσι, είναι οι δραστηριότητες σε πισίνες, επειδή δεν θέλουμε να εκτίθενται τα παιδιά σε χώρους που θα υπάρχουν κι άλλα summer schools και θα υπάρχει μία εναλλαγή του χώρου, ας το πούμε. Μπορεί κάποιος να έχει οποιοδήποτε ιό και είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί στα αποδυτήρια ή στα μπάνια. Θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε και φέτος».

Μία άλλη δραστηριότητα που επιστρέφει είναι και οι εκδρομές σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που την προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί, λόγω των περιοριστικών μέτρων που υπήρχαν. «Ως φροντιστήριο θα κυμανθούμε σε δραστηριότητες στο χώρο μας, σε εκδρομές και σε εξωτερικούς χώρους. Οι εκδρομές ήταν κάτι που πέρσι ήμασταν διστακτικοί να κάνουμε, επιτρέπονταν, αλλά έπρεπε να τηρούνταν αποστάσεις και τα μέτρα που ήθελε το Υπουργείο βάσει της χωρητικότητας, των τετραγωνικών και μέσα στα λεωφορεία και παντού. Φέτος θα είναι πιο ελεύθερο το πρόγραμμα και για τις μετακινήσεις και για τον χώρο, που θα μπορούν τα παιδιά να έχουν καλύτερη επαφή και επικοινωνία».

Εξάλλου, αυτό που τονίζεται και από πλευράς του κ. Νικολάου είναι ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση, από τους γονείς, οι οποίοι πλέον έχουν αποφασίσει ότι τα παιδιά τους χρειάζονται αυτή την δημιουργική απασχόληση, το καλοκαίρι.

«Αυτό που προσέχω, σε σχέση με πέρσι είναι ότι ο κόσμος βρίσκεται περισσότερο σε εγρήγορση, για να κάνει εγγραφές. Ξεκίνησαν από νωρίς οι γονείς τις προετοιμασίες τους, για να κάνουν τις εγγραφές τους. Από ό,τι διαπίστωσα και από το δικό μας φροντιστήριο και από τα άλλα, είναι ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, άρα οι αριθμοί θα είναι πιο αυξημένοι σε σχέση με πέρσι. Θα βάλουμε περιορισμό στον αριθμό που θα δεχθούμε. Δεν μπορούμε να δεχθούμε όλους τους μαθητές που θα κάνουν αίτηση, επειδή πρέπει να συνεχίζουμε να προστατεύουμε και τη δική μας υγεία και την υγεία των μαθητών που θα έχουμε εδώ».

T.I.M.E Private Institute

Το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση και σε άλλα ιδιωτικά summer school καταγράφει και το T.I.M.E Private Institute, το οποίο από τη δική του πλευρά εκφράζει μία ικανοποίηση για το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα έδωσε τη δυνατότητα να υπάρχουν χαλαρώσεις στα πρωτόκολλα.

«Εμείς πάμε βάσει οποιωνδήποτε ανακοινώσεων εκδοθούν από το Υπουργείο Παιδείας. Ό,τι προκύπτει από εκεί, εμείς το εφαρμόζουμε άμεσα. Η διαφορά φέτος με πέρσι είναι ότι από τις 15 Μαΐου, όσον αφορά στις ηλικίες των παιδιών 12 ετών και κάτω, που εμπίπτουν στο summer school μας, δεν χρειάζεται να φέρουν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, ενώ πέρσι ήταν το αντίθετο. Ο αριθμός των τμημάτων θα είναι μειωμένος και κατά συνέπεια και ο αριθμός των παιδιών που θα πάρουμε», υπέδειξε εκπρόσωπος του φροντιστηρίου, Ελευθερία Αρτεμίου.

Πάντως, η άποψη ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να χαλαρώνει, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη μέση του Μαΐου και οι αιτήσεις που έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής τα θερινά σχολεία είναι αυξημένες.

«Ο κόσμος είναι πιο άνετος να φέρει τα παιδιά του και το έχει ανάγκη για να κοινωνικοποιηθούν και να κάνουν πράγματα και επειδή ο εγκλεισμός, λόγω της πανδημίας, τους στοίχησε πολύ. Μέχρι στιγμής, έχουμε δεχτεί αιτήσεις για 60 παιδάκια και ακόμη είμαστε στο Μάιο και δεν σταματούν τα τηλέφωνα να κτυπάνε. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για περιορισμένο αριθμό θέσεων. Οι εγγραφές θα σταματήσουν, όταν η διεύθυνση καταφέρει να φτάσει τον απαιτούμενο αριθμό».

Οι εκδρομές επιστρέφουν για τα καλά στα summer school, αφού φαίνεται ότι οι απαγορεύσεις της περσινής χρονιάς, έχουν δημιουργήσει μία αξεπέραστη ανάγκη. Εκτός αυτού, επιστρέφουν κι άλλες δραστηριότητες, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να νιώσουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.

«Εμείς το καλοκαίρι στις ηλικίες των παιδιών που θα πάνε στο Δημοτικό ή φοιτούν ήδη εκεί, θα προσφέρουμε ενισχυτικά μαθήματα Ελληνικών και Μαθηματικών και Αγγλικών, επειδή τα groups θα είναι ηλικιακά. Έχουμε εντοπίσει από τα φροντιστήρια ότι τα παιδιά μας έχουν κενά, μέσα από αυτή την κατάσταση που υπήρξε με την πανδημία, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να τα βοηθήσουμε, μέσα από εναλλακτικούς τρόπους, να κάνουν κάποια μαθήματα μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς έξτρα κόστος για τους γονείς».

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»