Πήγε με το παιδί της στο ΤΑΕΠ και την χρέωσαν rapid test ως εγγραφή

Σε καταγγελία μέσω επιστολής προς τους αρμόδιους, για οικονομική εκμετάλλευση κατά την επίσκεψή της στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, προχώρησε μητέρα παιδιού.

Η μητέρα βρέθηκε στο νοσοκομείο, ως συνοδός του παιδιού της την περασμένη Τετάρτη και σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, αφού ενέγραψε το παιδί της ως ασθενή και προχώρησαν στις απαραίτητες εξετάσεις, ο επί καθήκοντι ιατρός αποφάσισε πως χρίζει νοσηλείας και θα έπρεπε να παραπεμφθεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τότε στο Γενικό Νοσοκομείο την ενημέρωσαν πως για να συνοδεύσει το παιδί στο Μακάρειο θα έπρεπε να προχωρήσει σε διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Της ζήτησαν, μάλιστα, να εγγραφεί ως ασθενής και την χρέωσαν κανονικά, ενώ όπως ενημερώθηκε στη συνέχεια, η διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στους συνοδούς παιδιών παρέχεται δωρεάν, απ΄όλα τα νοσηλευτήρια όπως και στο Μακάρειο. Μάλιστα η απάντηση του γιατρού στην ερώτησή της γιατί της χρέωσαν την εγγραφή, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν «έτσι είναι ο Νόμος».

Μετά από πολύωρες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με διάφορους αρμόδιους φορείς, προχώρησε σε επίσημη αναφορά του περιστατικού στο τηλεφωνικό κέντρο παραπόνων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και στη συνέχεια μέσω επίσημης επιστολής.

Στην επιστολή της προς τον ΟΚΥπΥ, - την οποία κατέχει ο REPORTER - ενημέρωσε πλήρως τους αρμόδιους για το περιστατικό και ζήτησε διερεύνηση, με σκοπό την αποτροπή παρόμοιων περιπτώσεων εκμετάλλευσης από λειτουργούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Όπως σημειώνει στην επιστολή της, με ημερομηνία 16 Μαΐου, «γράφω σήμερα για να διαμαρτυρηθώ για την κακή υπηρεσία που έλαβα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας την Τετάρτη 11/5/2022. Συγκεκριμένα επισκέφθηκα το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας λόγω ασθένειας της κόρης μου. Μετά από τις εξετάσεις που της έκαναν, ο ιατρός έκρινε ότι η κόρη μου έχριζε ενδονοσοκομειακής φροντίδας γι΄αυτό και παραπέμφθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Ο ιατρός **** ο οποίος ήταν ο γιατρός που είχε εξετάσει την κόρη μου, αμέσως με ενημέρωσε ότι έπρεπε να κάνω τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για να μου επιτραπεί η είσοδος στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Κατόπιν, με παρέπεμψε για εγγραφή κι εκεί προ εκπλήξεως μου ζητήθηκε να πληρώσω 10€. Όταν είχα ρωτήσει τον γιατρό για τον λόγο της χρέωσης, ανέφερε συγκεκριμένα "έτσι είναι ο Νόμος". Στη συνέχεια τον ρώτησα γιατί δεν με ενημέρωσε εκ των προτέρων ώστε να έκανα την εξέταση σε ένα φαρμακείο, κάτι για το οποίο δεν έλαβα ποτέ απάντηση. Με υποχρέωσε να κάνω το συγκεκριμένο τεστ ανίχνευσης στο Νοσηλευτήριο χωρίς να μου δώσει άλλες επιλογές. Επίσης το έντυπο εγγραφής σφραγίστηκε από τον πιο πάνω ιατρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ανέφερα το πιο πάνω στο Μακάρειο Νοσοκομείου, τους φάνηκε παράλογο και μου είχαν πει ότι μπορούσα να το κάνω στο Μακάρειο χωρίς καμία χρέωση».

Επίσης σημειώνει πως θεώρησε ότι η πιο πάνω περίπτωση θα έπρεπε να καταγγελθεί, «ώστε να αποτρέψετε την επανεμφάνιση μιας παρόμοιας κατάστασης», και συνέχισε με την αναφορά πως, «αρχικά, είχα επικοινωνήσει με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για να εκφράσω το παράπονο μου, ο οποίος με παρέπεμψε να επικοινωνήσω με το Τμήμα Παραπόνων του ΟΚΥΠΥ όπως και έπραξα. Αρχικά επικοινώνησα στο Τμήμα Παραπόνων στο τηλέφωνο 22603083 στο οποίο έδωσα λεπτομερή περιγραφή και εξέφρασα το παράπονο μου και μετέπειτα, με παρέπεμψαν στον ****.  Έδωσα κι εκεί λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων και του παραπόνου μου. Και οι δύο μου ανέφεραν ότι δεν ισχύει το πιο πάνω, το θεώρησαν ανεπίτρεπτο. Μετά με κάλεσε η λειτουργός από το Τμήμα Παραπόνων με την οποία είχα μιλήσει αρχικά και με ενημέρωσε ότι μίλησε με τον ***  ο οποίος της ανέφερε ότι αυτή είναι η ορθή διαδικασία. Ακολούθως, επικοινώνησα εγώ η ίδια μαζί με τον *** και ανέφερα ξανά τι προηγήθηκε και ο ίδιος θεώρησε ότι όντως αυτή η διαδικασία είναι παράλογη και ότι δεν πρέπει να γίνεται εγγραφή του γονιού σε τέτοια περιστατικά. Όλοι οι πιο πάνω με τους οποίους πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία, ζήτησαν όπως στείλω και γραπτώς το παράπονο μου. Θα περιμένω την απάντηση σας». 

«Δεν ακολουθήθηκε η ορθή διαδικασία»

Πάντως από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου το ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ξεκαθάρισε πως δεν ακολουθήθηκε η ορθή διαδικασία από τον συγκεκριμένο λειτουργό του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών.

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου «η διαδικασία που ισχύει στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών είναι πως ο ασθενής εγγράφεται και πληρώνει δέκα ευρώ. Σε περίπτωση που θα χρειαστεί νοσηλεία, οι λειτουργοί του εκάστοτε δημόσιου νοσηλευτηρίου προχωρούν σε διενέργεια τεστ ταχεία ανίχνευσης αντιγόνου δωρεάν».

«Σε περιπτώσεις παιδιών, που μεταβαίνουν στο νοσοκομείο για εξετάσεις, ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Εάν χρειαστεί εισαγωγή προχωρούμε σε δειγματοληπτικό έλεγχο χωρίς να πληρώσει ξανά και το ίδιο ισχύει για τον συνοδό του. Η διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου παρέχεται και στις δύο περιπτώσεις δωρεάν», είπε ο κος Χαριλάου.

Δειτε Επισης

Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ