Τέλος στα δωρεάν rapid test-Όσα αλλάζουν από την Κυριακή

Ακόμη ένα βήμα προς την κανονικότητα, όπως την γνωρίζαμε πριν την έξαρση της πανδημίας, πριν από δύο χρόνια, κάνει η Κύπρος, αφού από την ερχόμενη Κυριακή έρχονται σημαντικές αλλαγές.

Τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφει η Κύπρος, σε συνδυασμό με τους αρκετά χαμηλούς νοσοκομειακούς δείκτες, ανάψαν πράσινο σε Υπουργείο Υγείας και Κυβέρνηση να προχωρήσουν με χαλαρώσεις. Έτσι, από την Κυριακή η Κύπρος λέει αντίο στα δωρεάν rapid test.

Συγκεκριμένα, λόγω της αναστολής του μέτρου υποχρεωτικής επίδειξης SafePass σε όλους τους χώρους, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε όπως αναστείλει την μαζική λειτουργία των κινητών μονάδων δειγματοληψίας για rapid test, στην οποία μπορούσαν να πηγαίνουν οι πολίτες, που πληρούσαν τα κριτήρια και να πραγματοποιεί δωρεάν εξέταση και από την Κυριακή, όσοι επιθυμούν να κάνουν rapid test, θα πηγαίνουν σε φαρμακεία ή χημεία, στα οποία θα πληρώνουν.

Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας ξεκαθάρισε στον REPORTER πως όσα άτομα θεωρούνται επαφές ή παρουσιάζουν συμπτώματα, θα καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας, αφού θα τους στέλνει σε συγκεκριμένα σημεία που θα τους επιδεικνύει.

Πάντως, κινητές μονάδες δειγματοληψίας θα συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς θα πηγαίνουν σε προκαθορισμένα, από το Υπουργείο, σημεία και θα πραγματοποιούν ελέγχους. Ωστόσο, τα σημεία δεν θα ανακοινώνονται από το Υπουργείο, καθώς θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός τεστ που θα πραγματοποιούνται. Σε περίπτωση που πολίτες αντιληφθούν τα συνεργεία, θα μπορούν να τα επισκεφτούν.

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας, με όλες τις λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, σε εσωτερικούς χώρους, το μέτρο αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ, ενώ θα τεθεί στο τραπέζι σε συνάντηση που θα έχει ο υπουργός με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, σε κατοπινό στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Kαταργείται το SafePass, τι ισχύει για μάσκες και τεστ-Όλες οι νέες χαλαρώσεις

Όσα αλλάζουν από την Κυριακή

Υπενθυμίζεται ότι από την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι χαλαρώσεις που είχε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο, πριν από το Πάσχα, αλλά και την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, από τις 15 Μαΐου 2022:

-αναστέλλεται το μέτρο υποχρεωτικής επίδειξης Safe Pass σε όλους τους χώρους.

- επιτρέπονται επίσης οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με μέγιστο αριθμό τα δύο άτομα ανά ημέρα (1 άτομο ανά επίσκεψη), με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ισχύος 24ωρών. Πλέον η υποχρέωση επίδειξης safe pass αφορά μόνο σε νοσοκομεία, κλειστές δομές και οίκους ευγηρίας.

-αναστέλλεται η υποχρέωση αυτοπεριορισμού ατόμων που αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Συστήνεται όπως όλες οι στενές επαφές ατόμων θετικών στον ιό υποβάλλονται σε εξέταση κατά την 3η και 5η ημέρα από την επαφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: SafePass ήταν και πέρασε... Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

-αναστέλλεται η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

-αναστέλλεται το μέτρο test to stay σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, ειδικά σχολεία και προδημοτική).

-αναστέλλεται το μέτρο υποχρεωτικής επίδειξης Safe Pass σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

-συστήνεται όπως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού υποβάλλονται σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά την εβδομάδα.

-αυξάνεται η χωρητικότητα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης. Συγκεκριμένα, για υποστατικά μέχρι 500τ.μ στο 100% της χωρητικότητας και υποστατικά άνω των 500τ.μ στο 85% της χωρητικότητας (αναλoγία: 1 άτομο ανα τ.μ).

-αυξάνεται η πληρότητα σε γήπεδα και καζίνο στο 85% της χωρητικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους 24 οι νέοι θάνατοι από κορωνοϊό-Ανακοινώθηκαν άλλα 2,422 κρούσματα

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών