Πήρε την ανηφοριά για την αιωνιότητα-Απεβίωσε ο τομεάρχης της Ε.Ο.Κ.Α. Παύλος Παυλάκης

Απεβίωσε την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 ηλικία 92 ετών ο αγωνιστής και τομεάρχης της Ε.Ο.Κ.Α. Παύλος Παυλάκης από τα Άρδανα, όπως ανακοίνωσαν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών Ε.Ο.ΚΑ. 1955-1959.

Η κηδεία του τελέστηκε το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 στις 11 π.μ. από τον ιερό ναό Αγίας Νάπας στην Αγία Νάπα.

Ο εκλιπών ανέπτυξε πλούσια δράση στον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. ως στέλεχος της Οργάνωσης. Ο θάνατος του Παύλου Παυλάκη προκάλεσε συγκλονιστική συγκίνηση στον αγωνιστικό κόσμο της Ε.Ο.Κ.Α. και στις οικογένειες της Αμμοχώστου, της Καρπασίας, της Μεσαορίας, των Κοκκινοχωρίων και ευρύτερα στην αγωνιζόμενη για απελευθέρωση κοινωνία της βαρυπενθούσας ελληνικής πατρίδας. 

Εξιστορώντας την πλούσια συνεισφορά του, αναφέρεται ότι «ο Παυλάκης με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, τον Κώστα Χριστοδουλίδη, με την εμπνευσμένη ηγεσία του Γρηγόρη Αυξεντίου οργάνωσαν στην Αμμόχωστο την Ε.Ο.Κ.Α. από τη Γιαλούσα, όπου ίδρυσαν τον πρώτο επαναστατικό πυρήνα. Ακολούθως το Βαρώσι, όπου σχημάτισαν τις ομάδες κρούσεων και εκτελεστικού, ορκίζοντας στον Αγώνα νέους που αναπτύχθηκαν σε προσωπικότητες δόξας με τη δράση τους αλλά και με το θάνατό τους στους βωμούς όλης της Κύπρου».

«Στην πόλη, με κέντρο την Ανόρθωση, στην επαρχία όπου ύψωσαν βωμούς τρισένδοξης θυσίας, όπως στο Λιοπέτρι, με την σκυταλοδρομία του θανάτου, τα βουνά του Τροόδους, τις πόλεις και τα χωριά που πρωταγωνίστησαν στον στίβο της ελευθερίας.  Η απόδρασή του με τον Αντώνη Παπαδόπουλο από τα Κρατητήρια Πύλας και η δράση τους που ακολούθησε, έγραψαν κεφάλαια περηφάνειας και λεβεντιάς και χάραξαν τη λεωφόρο της Ένωσης με τη μητέρα Ελλάδα, τίμησαν την υπαρξιακή ιστορία του ηρωισμού του Κυπριακού Ελληνισμού», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο αγωνιστικός περίγυρος του Παυλάκη υπέστη θανατικές ρωγμές με τις θυσίες του Γρηγόρη, του Ηλία Παπακυριακού, του Ανδρέα Κάρυου, του Φώτη Πίττα, του Αλέκου Κωνσταντίνου, του Παναγιώτη Τομάζου, του Σταύρου Στυλιανίδη και των άλλων αθάνατων του Πανθέου της Ε.Ο.Κ.Α. «Τώρα ο Παυλάκης έσμιξε στην αιωνιότητα με τους φίλους τους παλιούς και μαζί τους απευθύνουν στον λαό μας το σύνθημα που ζει και θα ζει στους αιώνες, το σύνθημα της λευτεριάς, που χωρίς αγώνες και θυσίες δεν κερδίζεται», υπογραμμίζουν οι αγωνιστές. 

«Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955 – 1959 εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του και παραδίδουν τον ηρωικό συναγωνιστή στον άλλο κόσμο με τη διαβεβαίωση ότι δεν ξεχνούμε την Ε.Ο.Κ.Α., δεν απαρνούμεθα τον λυτρωτικό σκοπό του ΄55 και εμμένουμε αμετακίνητοι στα πεδία των εθνικών μας διεκδικήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ