Χέρι βοηθείας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια-Κουβούκλια ασφαλείας για χημειοθεραπείες

Υπερπολύτιμη βοήθεια στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια πρόκειται να δοθεί μετά την υπερψήφιση της Βουλής για παροχή δυνατότητας στα εν λόγω νοσηλευτήρια τα οποία δεν διαθέτουν κουβούκλια ασφαλείας για προετοιμασία συγκεκριμένων χημειοθεραπευτικών ή άλλων παρόμοιων φαρμάκων. Πλέον, θα έχουν την ευχέρεια να συνεργάζονται με άλλα δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία διαθέτουν κουβούκλιο ασφαλείας. Με αυτή την τροποποίηση του νομοσχεδίου «περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων», πέραν από τη βοήθεια που θα παρέχεται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, θα υπάρξει την ίδια ώρα εξοικονόμηση πόρων, όπως και σημαντικών ποσοτήτων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Απώτερος στόχος της απόφασης που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, είναι η στήριξη των μικρών νοσηλευτηρίων που δεν διαθέτουν τα συγκεκριμένα κουβούκλια ασφαλείας για να παρέχουν θεραπείες, οι οποίες επιβάλλεται να γίνονται σε αυτά με εξειδικευμένα φάρμακα. Μάλιστα, προϋπόθεση για τη συνεργασία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με άλλα νοσηλευτήρια, πρέπει να είναι συμβεβλημένα με εξειδικευμένα κέντρα διάλυσης κυτταροστατικών και άλλων εξειδικευμένων φαρμακευτικών προϊόντων.

Όπως εξήγησε στον REPORTER η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, «επειδή υπάρχουν κάποιες κλινικές ή νοσοκομεία που είναι πιο μικρά και δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν τα απαραίτητα μηχανήματα και να προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα στον ασθενή ιδιαίτερα όσο αφορά σε θέματα ογκολογίας, θα τους δίνεται η δυνατότητα να παρέχουν θεραπείες με εξειδικευμένα φάρμακα που γίνονται στα κουβούκλια ασφαλείας άλλων δημόσιων νοσηλευτηρίων, δεδομένου ότι συμβληθούν με τα εξειδικευμένα κέντρα που έχουν αυτά τα κουβούκλια ασφάλειας και κάνουν αυτές τις διαδικασίες στις θεραπείες».

Ουσιαστικά, δίνεται ακόμη μια ευχέρεια στα μικρά νοσοκομεία για να εξυπηρετούν τον ασθενή, όσο πιο καλύτερα γίνεται και να αξιοποιούν στο έπακρον τις δυνατότητές τους. «Παρά να είναι ένας ασθενής σε ένα μικρό νοσοκομείο που δεν έχει αυτά τα κουβούκλια και να τρέχει μετά να πάει σε κάποιο άλλο, καλύτερα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να μπορούν να συμβληθούν με τα μεγάλα κέντρα και να κάνουν κανονικά τη δουλειά τους και να εξυπηρετούν όσο πιο πολλούς ασθενείς γίνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα εξοικονομούνται πάρα πολλοί πόροι γιατί δεν θα χρειάζεται να αγοράσουν όλοι αυτά τα κουβούκλια ασφαλείας και να ξοδεύουν λεφτά. Οπότε θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα λεφτά αυτά τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με άλλους τρόπους για να εξυπηρετούν τους ασθενείς τους». 

Την ίδια ώρα, εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με την ασφαλή μεταφορά των φαρμακευτικών σκευασμάτων μεταξύ των νοσηλευτηρίων, ωστόσο υπήρξε απόφαση όπως υπάρχει εποπτεία ούτως ώστε να γίνεται ορθά με συγκεκριμένα πρωτόκολλα η διαδικασία. «Ο προβληματισμός και η ανησυχία που επικρατεί, είναι αν θα γίνεται η μεταφορά των φαρμάκων με τον σωστό τρόπο και τις σωστές διαδικασίες, με πρωτόκολλα, με γνώμονα πάντοτε την εξυπηρέτηση του ασθενή και να μην φέρνουμε σε κίνδυνο την υγεία του. Γι' αυτό τον λόγο εισηγούμαστε ότι πρέπει να υπάρχει εποπτεία».

Άλλωστε, στη βάση της συζήτησης που διεξήχθη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκαν στην επιτροπή την προσθήκη πρόνοιας στο νομοσχέδιο με την οποία να διασφαλίζεται περαιτέρω ο ορθός έλεγχος της μεταφοράς των φαρμακευτικών σκευασμάτων και η χορήγηση τους να δίνεται από εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, υπό ιατρική εποπτεία.

Αξιοσημείωτο την ίδια ώρα, είναι το γεγονός ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν εννέα συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες στον τομέα της ογκολογίας και της παθολογίας, με την κ. Ορφανίδου να σημειώνει ότι «με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται το γεγονός ότι θα μπορούν όλοι οι ασθενείς να εξυπηρετούνται καλύτερα αλλά και με αυτό τον τρόπο θα γίνει και μεγάλη εξοικονόμηση του κόστους, των πόρων του κράτους γιατί θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας και να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον ασθενή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου