Ήθελαν να βάλουν στο ΔΣ του ΟΑΥ πολέμιους του ΓεΣΥ-Χτύπησαν στο προεδρικό τείχος

Ισχυρά μηνύματα αναφορικά με την προστασία του ΓεΣΥ έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τέλος στις προσπάθειες διάβρωσης της φιλοσοφίας του Συστήματος εκ των έσω, από πρόσωπα που αποτελούν πολέμιούς του, οι οποίοι προωθούνται για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ το τελευταίο διάστημα από τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΣΥΔΥ, ο Νίκος Αναστασιάδης στάθηκε στη μεγάλη κατάκτηση του ΓΕΣΥ λέγοντας ότι, επειδή λέγονται πολλά, «δεν θα επιτρέψω να μετατραπώ σε πατροκτόνο». Διεμήνυσε ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει, γιατί το χρωστούσε το κράτος στους πολίτες. Αν και αναγνώρισε πως προκύπτουν ζητήματα, ανέφερε πως «θα πάρουμε εκείνα τα μέτρα για να τελειώσουμε τις στρεβλώσεις, να καταστεί κατά το δυνατό, όχι απλώς βιώσιμο, αλλά να παρέχει τις βέλτιστες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες στον κόσμο. Αυτό χρωστούμε, αυτό θα πράξουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τους έκοψε τη φόρα ο ΠτΔ για ΓΕΣΥ, «δεν θα γίνω πατροκτόνος»-Οργιώδες παρασκήνιο

Ακολούθως, κληθείς να διευκρινίσει την αναφορά του, σε συνάρτηση με την φημολογία για τους εν λόγω διορισμούς, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση από όσους είτε είναι εναντίον ή ήσαν εναντίον ή όσους πιθανόν να δημιουργούν συνθήκες πατροκτονίας. Νομίζω γίνομαι σαφέστατα κατανοητός».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βάζει φρένο σε προσπάθειες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν ή επιχειρούν να επηρεάσουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ με τον τρόπο που σχεδιάστηκε, ενώ στο παρελθόν έχει συγκρουστεί ακόμη και με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για το ζήτημα, καθώς είναι καλά γνωστό πως αρκετοί στον ΔΗΣΥ ευνοούσαν την εφαρμογή πολυασφαλιστικού συστήματος, αντί του μονοασφαλιστικού, στο οποίο κατέληξε τελικά η πλειοψηφία και άνοιξε ο δρόμος για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις προωθούσαν για διορισμό τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Πέτρο Αγαθαγγέλου, και το μέλος του Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Μαρίνο Σωτηρίου. Πρόκειται για δύο γιατρούς που όχι απλώς επέλεξαν να μην συμβληθούν με το ΓεΣΥ, αλλά κατά καιρούς εξέφρασαν θέσεις και απόψεις που τάσσονται ενάντια στη φιλοσοφία του, με αποτέλεσμα να κατατάσσονται από αυτούς που γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά του ΓεΣΥ στους εχθρούς του συστήματος. Πιθανός διορισμός τους θα σήμαινε ότι θα αποκτούσαν λόγο και ρόλο στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων για το ΓεΣΥ δύο πρόσωπα που δεν συμφωνούν με την παρούσα μορφή του συστήματος, εξού και οι αντιδράσεις.  

Μία από τις δημόσιες αντιδράσεις ήταν εκείνη του τέως Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος δήλωσε πως είναι «απαράδεκτη η πρόθεση ΚΕΒΕ να διορίσει στο ΔΣ ΟΑΥ δύο ιατρούς που έχουν εκφράσει πολλές φορές δημόσια τη διαφωνία τους με το ΓεΣΥ, κατηγορώντας μάλιστα στο παρελθόν όσους γιατρούς θα συμβάλλονταν με ΓεΣΥ ως προδότες και μέχρι σήμερα δεν έχουν οι ίδιοι συμβληθεί με το ΓεΣΥ». Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως υπάρχει έκδηλη σύγκρουση συμφερόντων και εξέφρασε την ελπίδα το Υπουργείο Υγείας να μην δώσει την συγκατάθεση του. Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «δεν βάζεις την αλεπού να προσέχει τις όρνιθες».

Ερωτηματικά δημιουργεί, βέβαια, και η νομιμότητα των εν λόγω προτάσεων, καθώς η πρόνοια για το ασυμβίβαστο του προέδρου και των μελών του Συμβουλίου στη νομοθεσία, αναφέρει ότι «πρόσωπο το οποίο είναι παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον, σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, δε δύναται να διοριστεί ή να συνεχίσει να είναι πρόεδρος ή μέλος του Συμβουλίου, τηρουμένων των διατάξεων του περί του Ασυμβιβάστου προς την Άσκηση των Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους Νόμου».

Την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάντως, χαιρέτισε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, με τον πρόεδρό της, Μάριο Κουλούμα, να δηλώνει στον REPORTER πως «ο Πρόεδρος το έχει τελείως αποκλείσει, που για εμάς είναι ευχάριστο και μεγάλη ικανοποίηση», προσθέτοντας πως οι ασθενείς πάντοτε προσέβλεπαν στον Πρόεδρο για το ΓεΣΥ. Υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να διοριστούν στο Δ.Σ. του ΟΑΥ άτομα που δεν ασπάζονται τη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ αλλά και τον σχεδιασμό του»

Ο κ. Κουλούμας σημείωσε ότι από ευρωπαϊκούς θεσμούς και χώρες της Ευρώπης που έχουν για δεκαετίες συστήματα υγείας, αυτό που η ΟΣΑΚ εισπράττει σε διάφορες συζητήσεις που συμμετέχει είναι πως «πραγματικά ζηλεύουν και εκφράζουν τον θαυμασμό τους, που μια μικρή Κύπρος έχει καταφέρει να εφαρμόσει ένα καθολικό σύστημα υγείας, αλληλέγγυο, ένα σύστημα στο οποίο είναι όλοι ασφαλισμένοι, ένα σύστημα το οποίο έχει πολύ καλές πρακτικές». Πρόσθεσε πως ήταν αναμενόμενο να έχει προβλήματα το ΓεΣΥ, όμως είναι ένα θαύμα, που πρέπει να πιστωθεί σε όσους έχουν πραγματικά συμβάλει. Επανέφερε, ταυτόχρονα, τη θέση των ασθενών, ότι για βελτίωση θα πρέπει να δημιουργηθούν υποστηρικτικοί θεσμοί, όπως ένα εθνικό κέντρο κλινικής τεκμηρίωσης, αλλά, όπως είπε, θέτουν εμπόδια αυτοί που θα έπρεπε να πρωτοστατούν για τη δημιουργία του.

 

 

 

Δειτε Επισης

Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023