Τους έκοψε τη φόρα ο ΠτΔ για ΓΕΣΥ, «δεν θα γίνω πατροκτόνος»-Οργιώδες παρασκήνιο

Φρένο στα σχέδια των εργοδοτικών οργανώσεων να τοποθετήσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας δύο πρόσωπα που θεωρούνται πολέμιοι του ΓεΣΥ έβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση με αφορμή αναφορά που έκανε ενώπιον της ΠΑΣΥΔΥ ότι δεν θα γίνει «πατροκτόνος» του ΓεΣΥ και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για τις εισηγήσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση από όσους είτε είναι εναντίον ή ήσαν εναντίον ή όσους πιθανόν να δημιουργούν συνθήκες πατροκτονίας. Νομίζω γίνομαι σαφέστατα κατανοητός».

Νωρίτερα, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΣΥΔΥ, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε: «Θέλω με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάτι. Επειδή πολλά λέγονται ή από άλλους άλλα ακούγονται δεν θα γίνω και δεν θα επιτρέψω να μετατραπώ σε πατροκτόνο. Το σύστημα του ΓΕΣΥ ήρθε για να μείνει. Ήρθε γιατί το χρωστούσε το κράτος στους πολίτες, ήρθε γιατί οφείλουμε να υπηρετήσουμε με ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες τον κάθε πολίτη και θέλω να πιστεύω ότι, συγκρίνοντας και με άλλα συστήματα που από δεκαετίες εφαρμόζονται, είναι ένα εκ των ιδιαιτέρων, εκ των πλέον ορθά λειτουργούντων συστημάτων, χωρίς να παραγνωρίζω αυτά που επισημάνθηκαν και επισημαίνονται», κάνοντας αναφορά στην ύπαρξη καταχρήσεων.

Όμως, τόνισε, σε συνεργασία και με τις πολιτικές δυνάμεις, σε συνεργασία με όλους τους εταίρους που ανέλαβαν την υλοποίηση, αλλά και το σύνολο των πολιτών που συνεισφέρουν, θα πάρουμε εκείνα τα μέτρα για να τελειώσουμε τις στρεβλώσεις, να καταστεί κατά το δυνατό, όχι απλώς βιώσιμο, αλλά να παρέχει τις βέλτιστες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες στον κόσμο. «Αυτό χρωστούμε αυτό θα πράξουμε», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, ότι οι οργανώσεις εισηγήθηκαν όπως, στις δύο κενωθείσες θέσεις του Οργανισμού, διοριστούν ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, και το μέλος του Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Μαρίνος Σωτηρίου. Πρόκειται για δύο γιατρούς οι οποίοι επέλεξαν να μείνουν εκτός του Συστήματος και μάλιστα, στο παρελθόν εξέφρασαν απόψεις που θεωρούνται αντίθετες με τη φιλοσοφία του, την οποία η Κυβέρνηση διακηρύσσει ότι διαφυλάσσει ως κόρην οφθαλμού.

Ήδη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, απέφυγε να φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τα δύο ονόματα προς έγκριση την περασμένη εβδομάδα, αλλά η σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έδειξε πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί στους διορισμούς.

Υπενθυμίζεται πως, τις προηγούμενες ημέρες, έντονη ήταν η αντίδραση του προκατόχου του κ. Χατζηπαντέλα, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος έγραψε στο Twitter «απαράδεκτη η πρόθεση ΚΕΒΕ να διορίσει στο ΔΣ ΟΑΥ δύο ιατρούς που έχουν εκφράσει πολλές φορές δημόσια τη διαφωνία τους με το ΓεΣΥ, κατηγορώντας μάλιστα στο παρελθόν όσους γιατρούς θα συμβάλλονταν με ΓεΣΥ ως προδότες και μέχρι σήμερα δεν έχουν οι ίδιοι συμβληθεί με το ΓεΣΥ. Υπάρχει έκδηλη σύγκρουση συμφερόντων και ελπίζω το Υπουργείο Υγείας να μην δώσει την συγκατάθεση του. Δεν βάζεις την αλεπού να προσέχει τις όρνιθες». Τη θέση αυτή, μάλιστα, υιοθέτησε με retweet και ο πρώην Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης.

Σημειώνεται ότι οι δύο θέσεις παρέμειναν κενές το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση του ΚΕΒΕ να απομακρύνει τους εκπροσώπους που διέθετε στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, διατυπώνοντας προς τον Υπουργό Υγείας τον ισχυρισμό ότι «ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά ιδιαίτερα η Διευθυντική Ομάδα του ΟΑΥ εφαρμόζουν ή/και θέλουν να αντιλαμβάνονται την ξεκάθαρη νομοθεσία που αφορά το ΓεΣΥ κατά το δοκούν και να την ερμηνεύουν αυθαίρετα και κατά βούληση είτε διότι δεν έχουν ορθή αντίληψη των πραγμάτων, είτε διότι θέλουν να εξυπηρετούν άγνωστα για μας συμφέροντα».

 

Δειτε Επισης

Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023