Ένα πάρκο ιαπωνικών κερασιών ανθίζει στον Κάμπο (pics)

«Ήρθε η Άνοιξη στον Κάμπο. Ήρθε στον Κάμπο η Άνοιξη. Και γέμισε η καρδιά μας με γαλήνη. Την καλωσόρισαν τριγύρω με χαρά. Τα δέντρα, τα τριαντάφυλλα και οι κρίνοι. Την ένιωσε το αηδόνι το καλό και την τραγούδησε γλυκόλαλα το βράδυ. Και ακούστηκε γλυκά στην ποταμιά, η αηδονολαλιά σαν ένα χάδι. Την ένιωσε γλυκά το πρωινό και στην δροσάτη αυγή το λέει με νάζι. Την ένιωσα οι βρύσες στο χωριό και η λίμνη με τις πάπιες το φωνάζει. Την ένιωσαν του Κάμπου οι αυλές και την καλωσορίζουν με καμάρι. Και νύφες οι ανθισμένες κερασιές σεντόνι κάτασπρο απλώνουνε με χάρη. Εμπρός! Η Άνοιξη ήρθε . Εμπρός παιδιά! Γιορτάζει η γη. Και εμείς γιορτάζουμε όλοι. Ας την χαρούμε με καλή καρδιά, στον ποταμό στο δάσος, στο περιβόλι».

Με αυτό το ποίημα, που έγραψε ο καμπίτης δάσκαλος, Γιαννάκης Ιωάννου και απήγγειλε η Φούλα Παπαδοπούλου, άρχισε η σημερινή εκδήλωση στο χωριό Κάμπος της επαρχίας Λευκωσίας, όπου παρευρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι και απόδημοι για να συνδράμουν στο νέο εγχείρημα. Τη δημιουργία πάρκου ιαπωνικών κερασιών ή «Πάρκο Σακούρα Κάμπου».

Το εγχείρημα αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ιαπωνικής πρεσβείας στην Κύπρο μετά από εισήγηση προς το Υπουργείο Γεωργίας, το 2021, ώστε να παραχωρηθεί ο χώρος για δημιουργία πάρκου με τις ξακουστές καλλωπιστικές κερασιές του είδους Prunusserrulata.

Πρώτο βήμα, ήταν η σημερινή εκδήλωση στο χωριό όπου φυτεύτηκαν οι πρώτες 26 κερασιές από κατοίκους, απόδημους της περιοχής, εκλεκτούς καλεσμένους αλλά και την ίδια την Πρέσβειρα της Ιαπωνίας στην Κύπρο. Πρόθεση της Ιαπωνικής πρεσβείας είναι να γιορτάσει στον Κάμπο τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ιαπωνίας-Κύπρου, τον Ιούνιο, στο επόμενο φεστιβάλ κερασιού στον Κάμπο.

Κατά την ομιλία του, ο κοινοτάρχης του Κάμπου, Σωτήρης Αντωνίου, ανέφερε πως ο ίδιος εξεπλάγην όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, χάρη στην πρωτοβουλία  και την αγάπη του, για την περιοχή μας βρισκόμαστε σήμερα εδώ. «Δεν γνώριζα κάτι για τέτοιου είδους πάρκα, ούτε για τον τύπο των δέντρων(…). Διαπίστωσα ότι στενοί μου συνεργάτες γνώριζαν καλά για τα συγκεκριμένα δέντρα γιατί επισκέφτηκαν τέτοια πάρκα σ΄άλλες χώρες. Ήρθαμε σε άμεση επικοινωνία με την Ιαπωνική Πρεσβεία για ν΄ αρχίσουμε διαβουλεύσεις. Η πρώτη μας συνάντηση κλείνει σήμερα ένα χρόνο. Ακολούθησε μελέτη και καταλήξαμε μετά από μήνες πως ο καταλληλότερος χώρος είναι αυτός δίπλα με τις αγριόπαπιες. Το θέμα δεν ήταν τόσο εύκολο. Στη δεύτερη επίσκεψη είδαμε τον χώρο από κοντά και ανταλλάξαμε απόψεις. Τότε αποφασίστηκε η έκταση του χώρου καθώς και ποιες κερασιές θα τοποθετηθούν(…). Για την υλοποίηση του έργου η συμβολή του Τμήματος Δασών ήταν καταλυτική. Υπάλληλοι και ωρομίσθιο προσωπικό εργάστηκαν σκληρά μέχρι χθες, προσφέροντας τα μέγιστα για να ετοιμαστεί ο χώρος (…)».

«Το χωριό μας βρισκόμενο στο κέντρο του δάσους, με αμέτρητα στοιχεία φυσικής ομορφιάς και πολιτισμού βρίσκεται δυστυχώς στα πρόθυρα παντελής εγκατάλειψης. Για να αποφύγουμε τα χειρότερα φροντίζουμε καθημερινά. Δεν είχαμε το ποθητό αποτέλεσμα. Η μοναδική εκκλησία του χωριού, το μουσείο δασικής κληρονομιάς, η τεράστια πλατεία, οι βρύσες και η αρχιτεκτονική του χωριού, σε συνδυασμό με τη δημιουργία του πάρκου με τις καλλωπιστικές κερασιές ευελπιστούμε ότι θα δώσει νέες προοπτικές(…). Η μικρή μας κοινότητα ναι μεν ετοίμασε το έργο αλλά οι οικονομικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες. Είναι με πολλές θυσίες που φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα», σημείωσε.

Ο κ. Αντωνίου ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε πως το έργο θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου με υποδομές και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν, μεταξύ άλλων των Μητροπολίτη Κύκκου, τον Υπουργό Γεωργίας, τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, τον Περιφερειακό Βασικό Λειτουργό Πάφου και το προσωπικό του Τμήματος Δασών κ.α.

Από πλευράς της η Πρέσβειρα της Ιαπωνίας στην Κύπρο, στην ομιλία της είπε πως, «η σημερινή δενδροφύτευση αποτελεί το πρώτο βήμα, του διετούς έργου για τη δημιουργία του “Πάρκου Σάκουρα Κάμπου”. Η διαμόρφωση ενός “Πάρκου Σάκουρα” στην Κύπρο υπήρξε το όνειρο μου από τότε που διορίστηκα ως Πρέσβειρα. Ως Ιαπωνίδα διπλωμάτης, που έχει παρατηρήσει ότι η ενατένιση των Σάκουρα κάνει τους ανθρώπους πολύ χαρούμενους και να χαμογελούν, ήθελα αυτό το συναίσθημα, να το βιώσουν και οι άνθρωποι στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή, το έργο εδραιώνει την φιλία μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Ιαπωνίας. Τα Σάκουρα είναι τα άνθη που δημιουργούνται από τις ιαπωνικές κερασιές και στην Ιαπωνία συμβολίζουν: την Άνοιξη, την αναζωογόνηση, την ελπίδα και τη φύση της ζωής . Τα Σάκουρα έχουν ένα στοιχείο ποτ αφυπνίζει τα λουλούδια μετά την πάροδο της εποχής του Χειμώνα. Για να ανθίσουν όμορφα την περίοδο της άνοιξης πρέπει να παραμείνουν ανθεκτικά κατά τον Χειμώνα. Αυτό έχει ένα μεταφορικό χαρακτήρα για τη ζωή μας και πιστεύω πως, είναι ένας από τους λόγους που ο ιαπωνικός λαός εκτιμά και θαυμάζει τόσο πολύ τα Σάκουρα (…)».

Παράλληλα σημείωσε πως, «το έτος 2022, σηματοδοτεί την 60η επέτειο εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας. Αυτή η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του πάρκου τιμά και συμβολίζει την παντοτινή φιλιά μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας. Σήμερα, λοιπόν φυτεύουμε τα δενδρύλλια και αναμένεται να παρέλθει κάποιο διάστημα μέχρι να τα δούμε να μεγαλώνουν. Εύχομαι ολόψυχα να αποκτήσουν ρίζες σ΄αυτή τη γη, να βγάλουν ρίζες και να ανθίσουν όμορφα καλύπτοντας τον ουρανό, μετατρέποντας έτσι, αυτόν τον χώρο σε σύμβολο φιλίας μεταξύ των λαών μας (…)».

Τα Sakura Park κατά την ανθοφορίας των κερασιών ,γίνονται πόλος έλξης για χιλιάδες κόσμο αλλά και από Ιάπωνες τουρίστες. Ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αυτό δίνει ελπίδα στους κατοίκους της κοινότητας του Κάμπου, σε μια ακόμη προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής και ανάπτυξης μιας ακόμη ορεινής κοινότητας που βρίσκεται στο δάσος του Κύκκου.

  

 

Δειτε Επισης

Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»
Επιμένει στο δεδικασμένο η πλευρά των μοναχών-«Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Ησαΐα»
Ανταλλαγή καλών πρακτικών ΤΝ για πολιτισμό πρότεινε η Κασσιανίδου στις Βρυξέλλες
ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι στήθηκε η κινηματογραφική απόδραση του «Μύγα»-Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία
Τη δημιουργία περαιτέρω υποχρεώσεων για ελέγχους αγοράς εξετάζει η Βουλή
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Μονομερή απόφαση της Βουλής για το δικαίωμα περίθαλψης δημοσίων υπαλλήλων, καταγγέλλει η ΠΑΣΥΔΥ
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συστήνει να γίνεται έρευνα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Με δύο αεροσκάφη ενισχύει και φέτος η Κομισιόν την πυροσβεστική ομπρέλα Κύπρου
Δυσαρέσκεια Επιτροπής Γεωργίας για καθυστέρηση στη συζήτηση περί φωτοβολταϊκών