Φώναξαν για τις διακρίσεις σε βάρος υπαξιωματικών γυναικών έξω από το Υπ. Άμυνας

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το Σάββατο έξω από το Υπουργείο Άμυνας οι γονείς και συγγενείς γυναικών μόνιμων Υπαξιωματικών, που διετέλεσαν Εθελόντριες Υπαξιωματικοί της 5ης , 6ης ,7ης  και 8ης  σειρά, αναφορικά στη διάκριση λόγω φύλου, που υφίστανται σε βάρος τους στον τομέα της εργασίας.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας οι γυναίκες μόνιμες Υπαξιωματικοί ενέκριναν ψήφισμα, με το οποίο απαιτούν την άμεση επίλυση του ζητήματος των γυναικών Υπαξιωματικών, τονίζοντας ότι αρκετές από αυτές είναι στα πρόθυρα της αφυπηρέτησης και σε λίγα χρόνια οι περισσότερες από αυτές θα αφυπηρετήσουν.

Κάλεσαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργικός Συμβούλιο, τον Υπουργό Άμυνας όπως προβούν άμεσα στην πλήρη αποκατάσταση των αρνητικών  συνεπειών που επήλθαν στις γυναίκες Υπαξιωματικούς από την διάκριση με βάση το φύλο στην εργασία.

Ζήτησαν να τις αποκαταστήσουν στη μόνιμη θέση του Λοχία, δηλαδή να τις διορίσουν αναδρομικά στη μόνιμη θέση του Λοχία, από την ημερομηνία που θα διορίζονταν, αν δεν μεσολαβούσε η εις βάρος τους διάκριση με βάση το φύλο.

Επίσης, ζήτησαν εκ νέου να αποκαταστήσουν την σταδιοδρομία τους, όπως αυτή θα εξελισσόταν, αν δεν μεσολαβούσε η εις βάρος τους διάκριση με βάση το φύλο, δηλαδή να τις προάγουν στις θέσεις της ιεραρχίας, που κατά φυσιολογικό τρόπο θα προάγοντο, αν δεν μεσολαβούσε η εις βάρος τους διάκριση με βάση το φύλο.

Η θέση του Υπουργείου Άμυνας

Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Άμυνας σε συνεννόηση με τις συναρμόδιες υπηρεσίες ώστε οι πτυχές των ζητημάτων που εγείρονται από τις γυναίκες υπαξιωματικούς να εξεταστούν στην ολότητά τους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα αιτήματα των γυναικών υπαξιωματικών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι είναι θύματα διακρίσεων σε ό,τι αφορά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. 

Όπως διευκρινίζεται, από το 2016 έχουν ενοποιηθεί οι επετηρίδες ανδρών και γυναικών υπαξιωματικών, το 2017 κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από τη Βουλή κοινοί κανονισμοί οι οποίοι θέτουν κοινά κριτήρια για τους διορισμούς, προαγωγές και αφυπηρετήσεις για όλους τους υπαξιωματικούς, ανεξαρτήτως φύλου, ενώ από το 2017 μέχρι και το 2021 στη βάση των νέων κανονισμών έχουν προαχθεί σχεδόν 500 γυναίκες υπαξιωματικοί.

Σημειώνεται πως μετά τις Εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Υπουργείο Άμυνας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις συναρμόδιες υπηρεσίες ώστε οι πτυχές των ζητημάτων που εγείρονται από τις γυναίκες υπαξιωματικούς να εξεταστούν στην ολότητά τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος