Σημαντικές εξελίξεις για ανασκαφές στο Δίκωμο-Άναψε πράσινο ο Πορτογάλος εμπειρογνώμονας

Ο Πορτογάλος εμπειρογνώμονας ο οποίος σχεδίασε τα έργα εξωραϊσμού στον πρώην σκυβαλότοπο Δικώμου, όπου πιστεύεται ότι είναι θαμμένα τα οστά 70 Ασσιωτών, έδωσε προκαταρκτική έκθεση στη ΔΕΑ, σε σχέση με την πιθανότητα εκσκαφής και τα επόμενα βήματα.

Ο Πορτογάλος μαζί με την ομάδα του έφθασε στην Κύπρο πριν λίγες εβδομάδες για διεξαγωγή έρευνας και μελέτης σε σχέση με το πόσο ασφαλές είναι να γίνει εκσκαφή καθώς στο χώρο υπάρχουν σωλήνες μεθανίου και υπάρχει ο κίνδυνος έκρηξης. Ο εμπειρογνώμονας μένει μια βδομάδα Κύπρο, αναχωρεί και επανέρχεται, αλλά η ομάδα του παραμένει στο νησί για έρευνες.

Ο σκυβαλότοπος έχει εξωραϊστεί και καλυφθεί με χώμα. Στο υπέδαφος έχουν τοποθετηθεί σωλήνες με υπόγειες δεξαμενές για να απομακρύνεται το μεθάνιο.

Ο Λεωνίδας Παντελίδης εκ μέρους της Ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δόθηκε η αρχική μελέτη του εμπειρογνώμονα και ενημερώθηκε ήδη για το περιεχόμενό της τόσο η επιτροπή προσφύγων της Βουλής, όσο και συγγενείς των Ασσιωτών. Το θέμα προβάλλει σήμερα ο «Φιλελεύθερος».

Ο κ. Παντελίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο Πορτογάλος συνεχίζει τη μελέτη του η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. «Εμείς συγκεκριμένα του υποβάλαμε τρία ερωτήματα, αν όντως μπορεί να γίνει η εκσκαφή με ασφαλή τρόπο, το πως θα γίνει και να μας δώσει και ένα υπολογισμό κόστους γιατί είναι ένα τεράστιο έργο», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη, ο εμπειρογνώμονας έκανε μια πρώτη παρουσίαση για το πρώτο ερώτημα, «και πιστεύει ότι μπορεί να γίνει με ασφαλή τρόπο και μας έδωσε και μια ένδειξη πως θα γίνει».

«Μας παράδωσε την απάντηση ότι όσον αφορά το αέριο δεν είναι πρόβλημα και μπορεί να καθαριστεί. Κατά γενικό τρόπο η διαδικασία είναι να αφαιρεθεί ένα ολόκληρο κομμάτι από το λεγόμενο θόλο στο σκυβαλότοπο, αλλά αναμένονται άλλες τρεις εκθέσεις, αυτή είναι η πρώτη. Η τελευταία  έκθεση του θα δοθεί τέλος Ιουνίου», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα και το σχέδιο για τα επόμενα βήματα, ξεκινώντας από το πλάι θα αφαιρεθεί ένα κομμάτι για να μπορεί μετά να έχει πρόσβαση η ομάδα αρχαιολόγων της ΔΕΑ.

«Θα πάνε οι αρχαιολόγοι μας να σκάψουν από εκεί που ήταν το αρχικό σημείο. Εκεί υπήρχε χωματόδρομος και από πάνω έχει λόφο ύψους 25 μέτρων, θα αφαιρεθεί το μέρος από πάνω και θα μας παραδώσουν (οι συνεργάτες του Πορτογάλου) το αρχικό επίπεδο για να μπορέσουμε εμείς να σκάψουμε», ανέφερε.

Ο κ. Παντελίδης εξήγησε ότι οι τόνοι σκουπιδιών που θα αφαιρεθούν, θα πρέπει να ξανατοποθετηθούν και άρα θα πρέπει να αποθηκευτούν κάπου με ασφαλή τρόπο.

Από το χώρο θα απελευθερωθεί όλο το μεθάνιο για να μπορέσει να προσεγγίσει η ομάδα της ΔΕΑ για εκσκαφές.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι ακόμη δεν υπάρχει απόφαση ότι αυτό θα γίνει και αυτό το γνωρίζουν οι συγγενείς, γιατί χρειάζεται και συγκατάθεση από το ψευδοκράτος, η συγκατάθεση που έχουμε τώρα είναι για τη μελέτη και όχι για το έργο. Επιπρόσθετα πρέπει να βρεθούν και τα χρήματα γιατί μπορεί ο Πορτογάλος για παράδειγμα να μας πει ένα πόσο 15 εκατομμυρίων που είναι όλος μας ο προϋπολογισμός της δεκαετίας, άρα θα πρέπει να εξευρεθούν επιπρόσθετα κονδύλια», ανέφερε. «Όλα αυτά θα τα δούμε όταν θα φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Παντελίδης είπε ότι ο Πορτογάλος έρχεται στο νησί για μια βδομάδα, δίνει οδηγίες στους συνεργάτες του και φεύγει, για να επανέλθει. Η ΔΕΑ έχει συνεχή επαφή μαζί του διαδικτυακά και έχει και πρόσβαση στους συνεργάτες του στο νησί.

Οι επιστημονικοί του συνεργάτες διεξάγουν μελέτη, μεταξύ άλλων αν υποχώρησε το έδαφος και αν έχει πάθει καθίζηση.

Οι αγνοούμενοι Ασσιώτες πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν στο Ορνίθι και έπειτα τα οστά τους μετακινήθηκαν τη δεκαετία του `90 στο Δίκωμο σε χώρο όπου λειτουργούσε ο σκυβαλότοπος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, τα οστά 70 περίπου Ασσιωτών φαίνεται να ρίφθηκαν σε 3 λάκκους στις παρυφές του σκυβαλότοπου, ο οποίος τώρα δεν λειτουργεί και έχει εξωραϊστεί και καλυφθεί με χώμα. Στο χώρο έγιναν δύο φορές κατασκευαστικές εργασίες και εξωραϊσμός, μαζεύτηκαν τα σκουπίδια και έγινε διασωλήνωση για να φεύγει το μεθάνιο. Στη συνέχεια έγινε επίστρωση με πλαστικά και χώμα και ο χώρος σήμερα είναι ένας λόφος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών