Φωνάζουν για τη Διανέλλειο οι βουλευτές-Στήνουν στο σκαμνί το Υπ. Παιδείας

Έντονες φωνές και αντιδράσεις έχει επιφέρει ο τρόπος μεταχείρισης και η πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στη Διανέλλειο Σχολή στη Λάρνακα, με τις εικόνες που έρχονται από την σχολή να προκαλούν ανησυχία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι βουλευτές να λάβουν άμεσα δράση.

Μετά τις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, οι οποίες δείχνουν τη σημερινή εικόνα που επικρατεί στην ιστορική σχολή της Λάρνακας, προκαλούν προβληματισμό, καθώς φανερώνουν ότι το εκπαιδευτικό ίδρυμα που είχε μεγαλώσει γενιές ολόκληρες, έχει γεμίσει με σκουπίδια, οι τοίχοι βανδαλίστηκαν, ενώ στο πάτωμα υπάρχουν και σύριγγες.

Οι βουλευτές, στη θέα αυτών των εικόνων, αποφάσισαν να λάβουν άμεσα δράση, με την αρμόδια Επιτροπή Παιδείας να εγγράφει το θέμα, ώστε να τύχει ενημέρωσης από το Υπουργείο Παιδείας, για τους σχεδιασμούς του και τους τρόπους που σκοπεύει να αξιολογήσει την σχολή, καθώς επρόκειτο για ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, το οποίο ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο.

«Πρέπει να ασφαλιστεί ο χώρος»

Ένας από τους εισηγητές του θέματος είναι και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ο οποίος παρακολουθεί το θέμα από το 2015, όταν κατεδαφίστηκε το κτίριο και έμειναν μόνο τα προπύλαια.

«Τα κτίρια έμειναν επειδή θεώρησε ο δήμος Λάρνακας και το Τμήμα Πολεοδομίας ότι είναι διατηρητέα και θέλουν να διατηρηθούν στο νέο σχολείο. Το 2019, ο τότε υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, όταν έγινε η επίσημη παράδοση του κτιρίου από τη Μητρόπολη, είπε στους επίσημους φορείς της πόλεις “αποφασίστε τι θέλετε να γίνει”. Εκεί δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο πέραν του εκπαιδευτικού ιδρύματος, επειδή έτσι λέει η διαθήκη του Διανέλλου, που δώρισε το ακίνητο», εξήγησε στον REPORTER.

Παρά τις ενέργειες της σχολικής εφορίας, η οποία είχε αποστείλει επιστολή προς το Υπουργείο, ζητώντας να γίνει Γυμνάσιο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, φαίνεται ότι το Υπουργείο δεν έχει εισακούσει τις απόψεις τους.  

«Από το 2019 το Υπουργείο Παιδείας δεν κάνει σχεδιασμό και ούτε το βάζει στους προϋπολογισμούς του για το τι θα γίνει εκεί και είναι παγωμένο το θέμα. Ο χώρος είναι ανοιχτός να μπαίνει ο οποιοσδήποτε, έγινε άνδρο ναρκωμανών και αστέγων, είναι γεμάτο ακαθαρσίες και σύριγγες».

Ο κ. Πασιουρτίδης, ερωτηθείς για το λόγος που έχει εγγραφεί το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας, σημείωσε πως ο λόγος είναι διττός, αφού από τη μία θέλουν να τύχουν ενημέρωσης και από την άλλη θέλουν να γνωρίζουν αν το Υπουργείο προτίθεται να προβεί σε ενέργειες, ώστε να προστατεύσει το χώρο.

«Να μας πουν πού βρίσκεται ο σχεδιασμός, τι σκοπεύει και πότε θα κάνει κάτι και επίσης να μας πουν γιατί μέχρι να γίνει οτιδήποτε, δεν ασφαλίζει το χώρο και δεν τον καθαρίζει για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα; Το Υπουργείο μας ενημέρωσε πριν κάποιους μήνες ότι εντάσσεται το θέμα στους ευρύτερους σχεδιασμούς του Υπουργείου για την επαρχία. Τίποτε άλλο. Το θέμα, όμως προέκυψε πριν από δέκα μέρες και το φέραμε άμεσα στην Επιτροπή, επειδή είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να ασφαλίσει το χώρο το Υπουργείο επειδή είναι μέσα στο κέντρο της πόλης. Πρέπει να δούμε τους σχεδιασμούς του Υπουργείου».

«Δεν υπάρχει σχεδιασμός»

Εισηγητής του θέματος, είναι και ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως την τελευταία φορά που έλαβε ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα της σχολής, ήταν όταν συζητούσαν τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου. «Ρώτησα τον υπουργό τότε τι σχεδιασμοί υπάρχουν και μου είπε ότι είχαν αναλάβει τους χώρους, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός. Για να μην έχουμε ενημέρωση μέχρι σήμερα, σημαίνει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός».

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την ενόχληση για το γεγονός ότι ο χώρος, από την ημέρα που το σχολείο έχει μετακομίσει, έχει παραμεληθεί, αφού θεωρείται ένα πολύ μεγάλο τεμάχειο στο κέντρο της Λάρνακας. «Κατάντησε να είναι χώρος που μπαίνουν άτομα τα βράδια και το λερώνουν, κάνουν χρήση ναρκωτικών κ.α. Βλέπουμε και το χώρο όπως είναι και θεωρούμε, ως βουλευτές της Λάρνακας θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα από το Υπουργείο Παιδείας, που έλαβε το χώρο. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κανένα σχεδιασμό, για το τι θα κάνει στην πόλη. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα κάτι, επειδή και η Λάρνακα έχει ανάγκη από εκπαιδευτικά ιδρύματα και Γυμνάσιο, Λύκειο και Πανεπιστήμιο».

*Φωτογραφίες από την ανάρτηση του κ. Πασιουρτίδη στο Facebook

Δειτε Επισης

Θλίψη στο χώρο του πολιτισμού-Έφυγε από τη ζωή η ιστορικός τέχνης Ελένη Νικήτα
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ