Φωνάζουν οι κοινότητες του Ακάμα για το τοπικό σχέδιο-«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει»

Φωτιές στις κοινότητες του Ακάμα φαίνεται ότι έχει ανάψει το τοπικό σχέδιο, αφού από τη μία υπάρχουν φωνές για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακοίνωσή του από τους αρμόδιους και από την άλλη οι φωνές κάνουν λόγο για μη ικανοποίηση των απαιτήσεων των εμπλεκόμενων στην περιοχή κοινοτήτων. Στην εξίσωση προστέθηκε και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την κατάσταση να οξύνεται ακόμη περισσότερο.

Συγκεκριμένα, μετά τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κυβέρνηση είχε αποφασίσει να έχει επαφές με τους κοινοτάρχες της περιοχής, κατά την οποία αποφασίστηκε ότι το σχέδιο θα ανακοινωνόταν τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, ο Μάρτιος βρίσκεται στην εκπνοή του και ακόμη δεν υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Η καθυστέρηση που συνεχίζεται να παρατηρείται γύρω από το θέμα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κοινοτήτων της περιοχής, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για παραπλάνηση και κοροϊδία από τους αρμόδιους.

«Είχαμε στείλει και επιστολές στους αρμόδιους, προσπάθησα να επικοινωνήσω και μαζί τους. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά δεν το βλέπουμε ότι θα ανακοινωθεί φέτος τον Μάρτιο. Αποκλείεται. Προσπαθούμε να ασκούμε πιέσεις, αλλά δεν μας ακούνε. Κουραστήκαμε να περιμένουμε, έχουν περάσει τόσα χρόνια. Πόσο καιρό να περιμένουμε;», εξήγησε στον REPORTER ο κοινοτάρχης του Καλού Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχημος.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι κοινότητες που δεν θέλουν την εξαγγελία του σχεδίου, όπως έχει διαμορφωθεί, αφού φαίνεται ότι δεν έχουν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Έχουν ικανοποιηθεί όλες οι κοινότητες, εκτός από την Ίνεια. Όταν η καρδιά του Ακάμα, η Ίνεια, η οποία επηρεάζεται παράφορα, με τρία μόνο αιτήματα και εισηγήσεις, δεν έχει ικανοποιηθεί, τότε δεν βρίσκουμε λόγο να εξαγγελθεί το σχέδιο», επεσήμανε ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος.

Όπως εξήγησε, από το 2017 είχαν καταθέσει τις εν λόγω εισηγήσεις και αιτήματά τους και δεν έχουν γίνει αποδεκτές, ενώ υπέδειξε πως εισηγήσεις άλλων κοινοτήτων, που δεν επηρεάζονται τόσο άμεσα, έχουν ικανοποιηθεί κατά 70-80%.

«Αν στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούμε, δεν υπάρχει και λόγος για την εξαγγελία του σχεδίου. Αν, πάλι, ο Πρόεδρος προχωρήσει στην εξαγγελία του, η κοινότητα ίσως σκεφτεί να ενταχθεί και με κάποιο δήμο, όπως της Πέγειας και θα είμαστε σε άλλο τοπικό σχέδιο».  

Με αυτό τον τρόπο, όπως εικάζει ο κ. Τσίβικος θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Πάντως, το γεγονός ότι με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν αλλάξει οι συμπλεγματοποιήσεις, έχει φέρει νέες φωνές και την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει ανακοίνωση του σχεδίου.

«Οι δεκατρείς κοινότητες του Ακάμα έχουν σπάσει σε τρία κομμάτια. Οι κοινότητες Νέου Χωριού, Δρούσιας, Κρήτου Τέρρα και Τέρρα έχουν ενταχθεί στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχού, οι κοινότητες Ίνειας, Κάθηκα, Ρόδον πάνε στο Δήμο Πέγειας και οι υπόλοιπες εντάσσονται στο Δήμο της Γιόλου. Άρα, τη στιγμή που περιμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εσωτερικών γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, όσον αφορά στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα, άρα ούτε το τοπικό σχέδιο δεν μπορεί να εξαγγελθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού