Θα πούνε το… σπίτι σπιτάκι οι πολίτες-Ο πόλεμος εκτοξεύει τις τιμές στα ακίνητα

Συνεχιζόμενη ανοδική πορεία καταγράφουν τα υλικά οικοδομής, με αποτέλεσμα η αγορά ακίνητου να είναι δύσκολη μέχρι και ανέφικτη για μεγάλη μερίδα πολιτών, αφού το κόστος ανεβαίνει όλο και περισσότερο ενώ την ίδια ώρα οι μισθοί παραμένουν σε στασιμότητα. 

Μετά την αύξηση που παρατηρήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό στους πολίτες, καθώς έχει προκαλέσει ήδη μαζικές αυξήσεις σε αρκετούς τομείς, όπως και στον κατασκευαστικό τομέα. 

Η αύξηση του πετρελαίου προκάλεσε παγκόσμιο πονοκέφαλο, ενώ στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και η αύξηση της τιμής του σιδήρου, υλικό το οποίο είναι απαραίτητο για την ανέγερση των κατοικιών. Σήμερα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου, Στέλιο Γαβριήλ, «το κατασκευαστικό σίδηρο, αγγίζει τα 920 ευρώ το κιλό, ενώ από την άλλη, για το σίδηρο που αφορά μεταλλικές κατασκευές, η τιμή του ανεβαίνει καθημερινώς», προσθέτοντας παράλληλα πως «στο εγγύς μέλλον θα έχουμε σίγουρα προβλήματα και ελλείψεις και όχι μόνο αυξήσεις».

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί και στον χώρο των εργολάβων με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές, με το πρόβλημα να εστιάζεται σε εκείνους που έχουν ήδη πωλήσει ακίνητα από την προηγούμενη χρονιά και φέτος καλούνται να τα κτίσουν με τις νέες τσουχτερές τιμές. 

«Καταρχάς, έχουμε δυο κατηγορίες εργολάβων. Είναι οι εργολάβοι οι οποίοι κατασκευάζουν και οι developer οι οποίοι κτίζουν οι ίδιοι ή αναθέτουν σε εργολάβους. Έτσι, οι developer που έχουν πωλήσει ακίνητα και σπίτια σε ιδιώτες, δεν μπορούν αυτοί να ζητήσουν σήμερα επιπρόσθετη τιμή λόγω των αυξήσεων. Ένας ιδιώτης όμως που κτίζει ο ίδιος σπίτι, τότε θα επωμιστεί ο ίδιος το κόστος και τις νέες αυξήσεις. Το πρόβλημα θα φανεί σε εκείνους που έχουν ήδη πωλήσει από την περασμένη χρονιά και φέτος είναι αναγκασμένοι να κτίσουν τα σπίτια με τις αυξημένες τιμές των υλικών. Ένας ιδιώτης όμως σήμερα, δεν μπορεί και τόσο εύκολα να κτίσει με τις τιμές που υπάρχουν τώρα».

Ενδεικτικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, είναι εάν πέρσι χρειαζόταν να κτίσεις ένα σπίτι αξίας 400.000 ευρώ, σήμερα χρειάζεται επιπρόσθετα το 25%, δηλαδή, ακόμη 100.000 ευρώ και επιπλέον το ΦΠΑ στο 19%. «Επέρχεται σοβαρό πρόβλημα γενικότερα σε όλο τον κλάδο τον κατασκευαστικό. Αναμένονται δύσκολες μέρες και μόνο η Κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την προβληματική κατάσταση. Δηλαδή να ζητήσει παράταση νέων κανονισμών με 0% ΦΠΑ, έτσι ώστε να έρθει το ΦΠΑ να αντισταθμίσει όλες αυτές τις αυξήσεις και να μπορεί ο κόσμος να κτίζει και να μην επωμιστεί αυτό το κόστος όλο».

Όπως καταδεικνύεται, το πρόβλημα φαίνεται να είναι στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο ενεργειακό κόστος. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, λόγω των αυξήσεων, περιορίστηκε η αγοραστική δύναμη της χώρας και παραμείναμε βασιζόμενοι στην Ευρώπη. «Τώρα, η Ευρώπη όμως εξαρτάται από το 40% της ενέργειας της από τη Ρωσία και έτσι μπλοκαριστήκαμε μόνοι μας στην παρούσα φάση. Δεν έχουν αντιληφθεί αρκετοί το πρόβλημα ακόμη και απλά το αντιλαμβάνονται από την άνοδο των τιμών καθημερινά. Είναι εκτός ελέγχου πλέον η κατάσταση. Όταν ξεκίνησε ο κορωνοϊός το σίδηρο ήταν 450, ενώ σήμερα είναι 950, περισσότερο από το διπλάσιο. Εάν κάνει κάποια αντισταθμιστικά μέτρα η Κυβέρνηση, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε».

Στην παρούσα φάση, όπως εξήγησε ο κ. Γαβριήλ, «υπάρχει μια στασιμότητα και παγωμάρα ανάμεσα στον κόσμο, ο οποίος αναμένει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και δεν σκέφτεται εάν θα επενδύσει. Τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας πάντως, δεν είναι ευοίωνα και γι’ αυτό το κράτος οφείλει να δώσει στην οικονομία τα κίνητρα για να μπορέσει να ξανά δουλέψει».

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά