Δεν παραγγέλθηκαν ποτέ από τον ΟΚΥπΥ τα μηχανήματα για τους νεφροπαθείς στο νοσοκομείο Αμμοχώστου

Σε τρείς μήνες αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο οι μηχανές που εξυπηρετούν τους ασθενείς, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο Αμμοχώστου με σκοπό να συζητηθούν και να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Διαμαρτύρονται οι νεφροπαθείς για τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης-Τι απαντά ο ΟΚΥπΥ

Η επίσκεψη έγινε στην παρουσία του ΟΚΥπΥ και της προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών.

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κος Χατζηπαντελάς είπε πως «είχαμε μια σύσκεψη στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Νοσοκομείου κ. Αμαλίας, εκπροσώπου του ΟΚΥπΥ, και του Προέδρου των Νεφροπαθών, όπου ενημερώθηκα για τα προβλήματα που υπάρχουν που αφορούν στην αιμοκάθαρση των ασθενών μας. Θέλω να αναφέρω ότι δυστυχώς τα προβλήματα είναι εδώ και χρόνια, θέλω να απολογηθώ στους ασθενείς για αυτή την ταλαιπωρία που υφίστανται εδώ και αρκετά χρόνια. Το θετικό όλης αυτής της υπόθεσης είναι ότι πήραμε κάποιες αποφάσεις και λόγω αυτών των αποφάσεων θα έχουν καλύτερη περίθαλψη από σήμερα. Έχουμε αποφασίσει ότι συγκεκριμένη εταιρεία θα αναλάβει τη συντήρηση του συστήματος από σήμερα. Δεύτερο λήφθηκε μια απόφαση από το Υπουργείο Υγείας το οποίο πίεζε εδώ και αρκετό καιρό αλλά φτάσαμε σε αυτό το σημείο να μην υλοποιείται αλλά πήρα την απόφαση πάνω μου ώστε να αλλαχτούν άμεσα όλες οι μηχανές που υπάρχουν τη συγκεκριμένη στιγμή. Το θετικό από όλα αυτά θα προσθέσουμε ακόμα περίπου 15 επιπρόσθετες μηχανές σε ένα σημείο που μας ενημέρωσε είναι διαθέσιμο η κ. Αμαλία Χατζηγιάννη ώστε να έχουμε επιπρόσθετες 15 μηχανές για να εξυπηρετούν τους ασθενείς μας».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν αυτές οι μηχανές ο κος Χατζηπαντέλας απάντησε πως, «οι μηχανές θα έρθουν. Έχω μιλήσει με τους ασθενείς ενώ λάμβαναν την θεραπεία τους. Τους έχω ζητήσει να δείξουν κατανόηση λίγο καιρό και θεωρώ πως με τις νέες μηχανές όχι μόνο θα εξυπηρετούνται αλλά θα αναβαθμιστεί και το νοσοκομείο ολόκληρο».

«Η γραπτή δέσμευση που έχω πάρει από την εταιρεία που θα φέρει τις μηχανές είναι μάξιμουμ τρεις μήνες. Ήταν παρών ο προσφοροδότης και η γραπτή δέσμευση είναι πως θα έρθουν σε τρεις μήνες. Τον έχω ενημερώσει πως αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα θα πρέπει να με ενημερώσει άμεσα», είπε.

Σε ερώτηση εάν δεν έχει παραγγελθεί μηχάνημα όπως είπε ο ΟΚΥπΥ ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως η πληροφόρηση που είχε είναι ότι αυτά τα μηχανήματα είχαν παραγγελθεί.

«Δυστυχώς δεν είχαν παραγγελθεί, γι’αυτό ήρθα σήμερα εδώ για να δοθούν αυτές οι λύσεις που απ’ότι αντιλαμβάνομαι ικανοποιούν και τους ασθενείς», σημείωσε.

Εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή οποιαδήποτε βλάβη η εταιρεία θα αναλάβει την ευθύνη.Να σας ενημερώσω ότι όταν ήμασταν κάτω πάλι υπήρξε πρόβλημα και η εταιρεία ανέλαβε να λύσει το πρόβλημα άμεσα, σημείωσε παράλληλα ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, 54 ασθενείς επηρεάζονται στην ελεύθερη Αμμόχωστο, «αλλά κάνουμε πρόνοιες για να μπορούμε να εξυπηρετούμε επιπρόσθετους ασθενείς»

Απαντώντας εάν τον απογοητεύει η στάση του ΟΚΥπΥ ο υπουργός Υγείας είπε πως «δεν με ικανοποιεί αυτό το θέμα, έχω επικοινωνήσει και με τον ΟΚΥπΥ τις τελευταίες μέρες γιατί αυτό το θέμα από την πρώτη στιγμή που ανάλαβα σαν Υπουργός εντόπισα ότι ήταν πρόβλημα, μου είχαν δώσει διαβεβαιώσεις ότι τα μηχανήματα θα έρθουν αλλά δυστυχώς αν δεν ερχόμουν εδώ τα μηχανήματα δεν θα ερχόντουσαν ποτέ. Γι’αυτό πήρα την απόφαση να ακυρώσω όλες τις συναντήσεις που είχα σήμερα για να έρθω εδώ. Θα υπάρξει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ στις 1:30 μ.μ. που θα ενημερωθεί με σκληρή γλώσσα. Είναι και συμβολική η μέρα σήμερα ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Πρέπει να δούμε τη θετική εικόνα που όχι μόνο θα έχουμε καινούριες μηχανές αλλά θα έχουμε και ένα επιπρόσθετο θάλαμο με επιπρόσθετες μηχανές».

Κάποιοι συγγενείς νεφροπαθών ήταν παρόντες και έχω συνομιλήσει μαζί τους και στους θαλάμους, όπως έχω μιλήσει και με πολλούς νεφροπαθείς, είπε τέλος ο κος Χατζηπαντέλας.

Σε δηλώσεις της εκ μέρους της Παγκύπριας Οργάνωση Νεφροπαθών η Έμιλυ Γρουτίδου Πετρίδου είπε πως είναι για πρώτη φορά ικανοποιημένοι. «Έχει μπει το νερό στο αυλάκι μετά από πολλά χρόνια παραπόνων, επιστολών για την κατάσταση στην Αμμόχωστο. Επιτέλους θα έχουμε μια αλλαγή».

Τέλος η Διευθύντρια Νοσοκομείου Αμμοχώστου, Αμαλία Χατζηγιάννη, ανέφερε πως νιώθει ιδιαίτερα ευτυχισμένη, «Σήμερα με την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας δίνεται επιτέλους λύση στο πρόβλημα της αιμοκάθαρσης, τόσο στο πρόβλημα της παροχής νερού αλλά και των μηχανών αιμοκάθαρσης. Αυτό ήταν αίτημα εδώ και δύο χρόνια και πραγματικά νιώθω συγκινημένη που με την εδώ παρουσία του Υπουργού Υγείας επιτέλους γίνεται πραγματικότητα και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο
Μήνυμα Νετανιάχου για την επιχείρηση στη Ράφα-«Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη»
Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Kαταθέτει στη δίκη Τραμπ η Ντάνιελς-Της έλεγε «μου θυμίζεις την κόρη μου, με τη Μελάνια δεν κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο»
BINTEO: Ήρωες αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε ουρανοξύστη 54 ορόφων για να σώσουν γυναίκα που κρεμόταν