Δύο χρόνια από τα πρώτα κρούσματα… «Η πιο δύσκολη απόφαση το πρώτο lockdown»

Ήταν 9 Μαρτίου 2020, όταν το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα δύο πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο και αμέσως σήμανε κόκκινος συναγερμός. Από εκείνο το απόγευμα μέχρι και σήμερα, τίποτα δεν είναι πια ίδιο. Οι ζωές όλων άλλαξαν δραματικά και οριστικά. Μέτρα, μάσκες, αποστάσεις και εμβόλια είναι μόνο μερικά απ’ όσα έζησαν οι πολίτες την τελευταία διετία.

Τα δύο κρούσματα έγιναν δέκα, πενήντα, εκατό, χίλια, φθάνοντας το περασμένο Ιανουάριο μέχρι και πέντε χιλιάδες ημερησίως, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Πριν την συγκεκριμένη μετάλλαξη, η οποία ήταν και η πιο μεταδοτική απ’ όλες, υπήρξαν άλλες, όπως η βρετανική και η Δέλτα, τα συμπτώματα των οποίων ήταν πολύ πιο βαριά.

Σε αυτά τα δύο χρόνια, οι πολίτες βρέθηκαν ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης, αφού ανεξαρτήτως ηλικίας δεν είχε τύχει να βιώσουν κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, πόσο μάλλον για όσους έπρεπε να διαχειριστούν την πανδημία και να κατευθύνουν τον κόσμο μακριά από τον πανικό και το φόβο που τους διακατείχε στις πρώτες μέρες της εμφάνισης του κορωνοϊού στην Κύπρο.

Ο άνθρωπος που ανέλαβε να βγει μπροστά και να διαχειριστεί την κατάσταση με την πανδημία, ήταν ο τότε υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, την πιο δύσκολη απόφαση που κλήθηκε να πάρει, αλλά και το μοναδικό πράγμα που τον επηρέασε.

Η μεγαλύτερη δυσκολία και οι πολιτικές αποφάσεις

Ο κ. Ιωάννου γύρισε το μυαλό του δύο χρόνια πίσω και θυμήθηκε πως βίωσε την όλη κατάσταση, εξηγώντας ότι η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν μια άγνωστη νόσο, για την οποία δεν υπήρχε βιβλιογραφία, αλλά ούτε και προηγούμενη εμπειρία.

«Το κυριότερο, ήταν ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε φαρμακευτική αντιμετώπιση. Ασφαλώς γνωρίζαμε τι είναι ο κορωνοϊός, αλλά όχι στη συγκεκριμένη του μετάλλαξη. Άρα, από τη στιγμή που ο επιστημονικός κόσμος βάδιζε σε αχαρτογράφητα νερά, ως προς την επικινδυνότητα της νόσου και τον τρόπο αντιμετώπισής της, εξίσου δύσκολες ήταν και οι πολιτικές αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν και μάλιστα χωρίς χρονικά περιθώρια.

Εμείς από την αρχή εμπλέξαμε στη διαδικασία τους επιστήμονες, που παρακολουθούσαν τις διεθνείς εξελίξεις και είχαν περισσότερη γνώση και εμπειρία, ώστε να μας καθοδηγήσουν κατά το δυνατόν, όσο πιο σωστά μπορούσαν, για να καταλήγουμε στις καλύτερες, υπό τις περιστάσεις, επαναλαμβάνω, αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά την κοινή γνώμη, ακολουθήσαμε μια στρατηγική που στηρίχθηκε στην ειλικρίνεια και στη διαφάνεια, ώστε να την κάνουμε σύμμαχό μας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Λέγαμε πάντοτε την αλήθεια στον κόσμο, χωρίς να ωραιοποιούμε την κατάσταση ή να υπερβάλλουμε».

«Δεν έχει σημασία αν αδικήθηκα ή αν υπήρξε υπέρμετρη κριτική»

Στον ένα χρόνο και τέσσερις μήνες που διαχειριζόταν από τη θέση του υπουργού Υγείας την πανδημία, ο κ. Ιωάννου δέχθηκε σε κάποιες περιπτώσεις υπέρμετρη κριτική, ωστόσο αυτή δεν τον επηρέασε, με εξαίρεση τις αναφορές σε πρόσωπα της οικογένειάς του.

«Δεν έχει σημασία αν αδικήθηκα ή αν υπήρξε υπέρμετρη κριτική. Εξάλλου από την πρώτη μέρα που υπηρέτησα την πολιτική μέχρι και την τελευταία, είχα προετοιμαστεί να δέχομαι την κριτική όσο σκληρή και να ήταν, πολλές φορές και άδικη. Αν με ενόχλησε κάτι ήταν ορισμένα σχόλια που είχαν αντίκτυπο στην οικογένειά μου. Τίποτε άλλο. Από εκεί και πέρα, το είχα πει και τότε, η κριτική είναι θεμιτή, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, όταν υποχρεώνεις τον κόσμο να μείνει στο σπίτι του, όταν κλείνεις επιχειρήσεις και αναστέλλεις ατομικές ελευθερίες. Επαναλαμβάνω όμως, όλα έγιναν γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή και χαίρομαι γιατί η Κύπρος διαχειρίστηκε αποτελεσματικά εκείνη τη δύσκολη περίοδο και είχε επιδόσεις καλύτερες από πολύ πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Το πρώτο lockdown ήταν δύσκολη απόφαση

Παρά τα σχόλια που άκουσε για μέλη της οικογένειάς του, ο τέως υπουργός Υγείας, σήκωσε το βάρος σε πολλές περιπτώσεις, να ανακοινώσει κάποια πολύ σκληρά μέτρα στους πολίτες, ενώ κληθείς να απαντήσει κατά πόσον σκέφτηκε ποτέ να τα παρατήσει, η απάντησή του ήταν πως κάτι τέτοιο δεν ήρθε ποτέ στο μυαλό του.

«Σίγουρα το πρώτο lockdown ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση, πρωτόγνωρη για όλους μας. Επαναλαμβάνω όμως, είχαμε να κάνουμε με κάτι άγνωστο για το οποίο δεν υπήρχε φάρμακο, δεν υπήρχε αντίδοτο. Τώρα που έχουμε συσσωρευμένη γνώση και αποτελεσματικά εμβόλια, μπορεί να ακούγεται κάπως… φυσιολογικό να έχουμε δύο χιλιάδες λοιμώξεις την ημέρα, αλλά μην ξεχνάτε ότι εκείνη την περίοδο βρισκόμασταν στο σκοτάδι, όχι μόνον εμείς στην Κύπρο αλλά ολόκληρος ο κόσμος.

Από εκεί και πέρα, ποτέ δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω λόγω δυσκολιών. Ήταν μια πρωτοφανής κατάσταση που κλήθηκα να διαχειριστώ, αλλά, το λέω με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, ευτύχησα να έχω δίπλα μου πολλούς συμπαραστάτες, από τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο μέχρι σε πολιτικό επίπεδο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συναδέλφους μου υπουργούς, και φυσικά τη δύναμη του κόσμου, την οποία εισέπραττα καθημερινά. Σας θυμίζω ότι η πανδημία μας βρήκε στη διαδικασία εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας, που ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση να αναλάβω υπουργικά καθήκοντα. Συνεπώς, ποτέ δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω λόγω του μεγάλου βάρους της πανδημίας, γιατί παράλληλα με αυτό είχα όρο εντολής την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Και ακριβώς οι πρώτες σκέψεις ότι ο κύκλος μου είχε κλείσει, άρχισαν να γίνονται όταν είδα ότι το ΓεΣΥ έκανε τα πρώτα του βήματα και δεν είχε επιστροφή».

«Εισπράττω την αγάπη του κόσμου»

Κάνοντας την αποτίμησή του, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την εκτίμησή του ότι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε και αισθάνεται καλά για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ τόνισε ότι εισπράττει την αγάπη του κόσμου.

«Σας είπα και πριν ότι προσωπικά δεν με ενόχλησε οτιδήποτε εκτός από τα σχόλια και γεγονότα που επηρέαζαν την οικογένειά μου, που πλήγωναν δικούς μου ανθρώπους χωρίς να ευθύνονται. Δεν μένω σε αυτά όμως, αισθάνομαι πολύ καλά με τη συνείδησή μου, εισπράττω την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου που συναντώ, αυτό με αρκεί. Χάρηκα που μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα μου από τη συγκεκριμένη θέση και μάλιστα σε μια πολύ απαιτητική περίοδο.

Αισθάνομαι καλά που υλοποίησα την υπόσχεση για εφαρμογή του ΓεΣΥ, ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα. Αισθάνομαι καλά και για τη διαχείριση της πανδημίας, που σώσαμε ανθρώπους, που κάναμε ό,τι μπορούσαμε, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού