Ούτε καν οι μισές άδειες δεν ανανεώθηκαν-Η καμπάνα και ο χρονικός ορίζοντας

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, οι Κύπριοι οδηγοί αναμένεται να μείνουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να προχωρήσουν στην ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας τους, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερο πονοκέφαλο στους αρμόδιους του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, για την υπερφόρτωση του συστήματος. 

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν ανανεωθεί συνολικά 298.000 άδειες, από τις 720.000 που είναι στο σύνολο τα οχήματα που βρίσκονται στους κυπριακούς δρόμους. Σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER o Λειτουργός Α’ του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Βλαδίμηρος Ζαβρός, ανέφερε ότι «συνήθως μένουν όλοι την τελευταία στιγμή για να προχωρήσουν στην ανανέωση της άδειάς τους, αλλά προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο. Καλούμε τον κόσμο να προχωρήσει στην ανανέωση σύντομα, γιατί όταν ξεπεραστεί η ημερομηνία, υπάρχει θέμα επιπρόσθετου τέλους που θα επωμιστούν, το οποίο είναι δέκα ευρώ σταθερό τέλος και επιπλέον άλλο 10% πάνω στην αξία της άδειας τους».

Σημειώνεται ότι για ανανεώσεις που θα γίνονται μετά την 11η Μαρτίου 2022, όπου είναι και η τελευταία ημερομηνία για ανανεώσεις, επιβάλλεται ως επιβάρυνση, το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος. 

Σύμφωνα με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, για να πραγματοποιήσει ένας πολίτης την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας, χρειάζεται πιστοποιητικό καταλληλότητας του οχήματος και ασφάλεια. Επίσης, ο κ. Ζαβρός, καλεί τους πολίτες που δεν θα ανανεώσουν την άδεια του οχήματος τους, «να το ακινητοποιήσουν για να μην τρέχει η άδεια κυκλοφορίας τους το 2022. Δηλαδή για να μην θεωρούμε εμείς ότι είναι ενεργό το αυτοκίνητο. Η ακινητοποίηση μπορεί να γίνει στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ, είτε στα ΚΕΠ, είτε διαδικτυακά».

Την ίδια ώρα, εάν το όχημα έχει καταστραφεί, θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό καταστροφής από το εγγεγραμμένο συνεργείο που πάρθηκε το όχημα για να ενημερωθεί το ΤΟΜ ότι το όχημα καταστράφηκε, για να μην στοιχίσει η άδεια κυκλοφορίας. «Επίσης, καλούμαι τον κόσμο που μεταβιβάζει τα οχήματά του, δηλαδή που τα πωλεί, να έχει σιγουρευτεί ότι έχει μεταβιβαστεί το όχημά του στον νέο ιδιοκτήτη. Γιατί ένα θέμα που έχουμε είναι ότι γίνεται η πώληση οχημάτων και δεν γίνεται η μεταβίβαση, με αποτέλεσμα ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να είναι υπόχρεος για όλα, όπως και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος».

Ο τρόπος ανανέωσης της άδειας κυκλοφορίας

Συνολικά πέντε τρόπους έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες για να προχωρήσουν στην ανανέωση της άδειάς τους. «Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να ανανεώνουν τις άδειες τους ηλεκτρονικά, που είναι και το βέλτιστο, γιατί δεν θα υπάρχει καμία ταλαιπωρία, αλλά μπορούν επίσης να ανανεώνουν στις τράπεζες, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, στα επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς επίσης και στο τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών».

Σε ότι αφορά στις ανανεώσεις μέσω διαδικτύου, όπως φαίνεται και στην πιο κάτω εικόνα οι πολίτες θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό και ακολούθως να τοποθετήσουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό τους.

Αφού πατήσουν είσοδο, θα τους παραπέμψει στην επόμενη σελίδα, όπου θα υπάρχει «κουμπί» για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας.

Από την ίδια σελίδα, μπορούν επίσης να ενημερώσουν και για την ακινητοποίηση οχήματός, πατώντας στο τετραγωνισμένο, με κόκκινο χρώμα κουμπί.

Ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας, μπορούν να γίνονται επίσης και μέσω της JCC. Σημειώνεται ότι για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό καταλληλότητας του οχήματος, καθώς επίσης και ασφάλεια.

Δειτε Επισης

Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν