Κλειδώνουν στο πλάνο Χατζηπαντέλας και ειδικοί-Οι χαλαρώσεις που εξετάζουν

Η καλή επιδημιολογική εικόνα, που άρχισε να παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει ξανά η συζήτηση για χαλαρώσεις και αυτή τη φορά να ενταθεί, αφού οι περισσότεροι επιστήμονες που συμμετέχουν στην ομάδα που συμβουλεύει την Κυβέρνηση για την πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται ότι έκανα στροφή προς αυτή την κατεύθυνση. Με τις δημόσιες τοποθετήσεις για χαλαρώσεις, λοιπόν, να δίνουν και να παίρνουν, υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα, θέτουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των χαλαρώσεων, εντός των επόμενων εβδομάδων να είναι πολύ ορατό.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την Κυβέρνηση, η οποία όπως φαίνεται θέλει να πετύχει ένα διπλό στοίχημα, τόσο όσον αφορά στον τουρισμό, αλλά όσο και για το επικείμενο Πάσχα, ο δρόμος για να προχωρήσει η Κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων έχει ανοίξει. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο δείκτης του ποσοστού θετικότητας, μέρα με τη μέρα παρουσιάζει μία σημαντική πτώση, έστειλε αισιόδοξα μηνύματα προς τους ειδικούς.

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα προς τα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού ο αριθμός των νοσηλειών, όπως συνέβαινε και τις προηγούμενες, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, το γεγονός ότι οι νοσηλείες φαίνεται ότι έχουν σταθεροποιηθεί και έχουν πέσει κάτω από 200 μετά από ένα μήνα (σ.σ. όλο τον Ιανουάριο ο αριθμός δεν έπεσε κάτω από 200), προσμετράται στους θετικούς παράγοντες, στη λίστα των pros/cons.

Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στις χαλαρώσεις, αφού πλησιάζει ο Μάρτιος, ο οποίος θεωρείται σημαντικός μήνας, δεδομένου ότι σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Δεδομένου αυτού, οι όποιες χαλαρώσεις συζητούνται και βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, εδώ και μέρες, δεν θα έχουν άμεση ισχύ, αφού όπως ο ίδιος ο υπουργός είχε αναφέρει σε δηλώσεις του, στόχος τους είναι να ενημερωθεί ο κόσμος, για τις χαλαρώσεις που έπονται. Στο μεταξύ, η άνοιξη θεωρείται καθοριστικής σημασίας, αφού ένα δεύτερο στοίχημα για την Κυβέρνηση είναι το Πάσχα, με τον στόχο της να είναι οι φετινές γιορτές να πραγματοποιηθούν σε κλίμα κανονικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι χαλαρώσεις στο τραπέζι, το στοίχημα για το Πάσχα και η τέταρτη δόση

Οι ανεμβολίαστοι μπήκαν στο κάδρο

Αν και η ατζέντα τους σχεδόν διαμορφωθεί, για την συνάντηση με το Μιχάλη Χατζηπαντέλα, φαίνεται ότι οι ειδικοί θα επιδιώξουν να ανοίξουν ένα μεγάλο κεφάλαιο. Έτσι, οι ανεμβολίαστοι κέρδισαν μία θέση στο κάδρο των χαλαρώσεων, με τους ψιθύρους που ακούγονται, να προσφέρουν χαμόγελα και στους επαγγελματίες των κέντρων εστίασης.

Συγκεκριμένα, οι εισηγήσεις που φαίνεται ότι κλείδωσαν και θα παρουσιαστούν ενώπιον του υπουργού Υγείας το πρωί της Τρίτης είναι:

-Αύξηση στον αριθμό των ατόμων που προσκαλούνται σε γάμους και βαπτίσεις

-Να επιτρέπεται ο χορός σε εκδηλώσεις και κέντρα διασκέδασης

-Να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους σε μουσικοχορευτικά κέντρα, έχοντας μαζί τους αρνητικό τεστ

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, έντονοι είναι και οι ψίθυροι που θέλουν τους ειδικούς να προκρίνουν εισήγηση για αύξηση των αριθμό των ατόμων σε συναθροίσεις.

Ο υπουργός Υγείας, αφού ακούσει τους ειδικούς και ανταλλάξουν απόψεις, ώστε να κλειδώσουν στο πλάνο τους, θα ανέβει το λόφο του Προεδρικού, την ίδια ημέρα, για να παρουσιάσει τα δεδομένα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και θα έχει τον τελικό λόγο στη λήψη αποφάσεων.

Self-Test και τέταρτη δόση

Στο μεταξύ, στασιμότητα παρατηρείται ως προς τις αποφάσεις για τα Self-Test, αφού το Υπουργείο Υγείας ακόμη δεν έχει δώσει οδηγίες για νέα χορήγηση στους δικαιούχους, οι οποίοι έλαβαν και το δεύτερο κουτί τους. Έτσι, άγνωστο παραμένει το γεγονός αν ενδέχεται να ληφθεί απόφαση που να κάνει λόγο για χορηγία και τρίτου κουτιού δωρεάν Self-test ή όχι.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να γίνεται και συζήτηση για την τέταρτη δόση του εμβολίου, παρά το γεγονός ότι ο ΕΜΑ δεν έχει ακόμη λάβει κάποια απόφαση προς αυτό το ζήτημα. Την ώρα που σε κάποιες χώρες της Ευρώπης (βλέπε Ελλάδα και Ισπανία), αλλά και σε χώρες εκτός ΕΕ (βλέπε Ισραήλ), έχουν τροχιοδρομηθεί οι διαδικασίες για την χορήγηση της τέταρτης δόσης ή έχει ήδη ξεκινήσει αυτό, ήρθε και η σειρά της Κύπρου να μπει σε συζητήσεις για το θέμα, όμως βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας