Στο περίμενε για μήνες για ένα επίδομα-Πολίτης κάλεσε 27 φορές χωρίς... απάντηση

Απίστευτη ταλαιπωρία και μεγάλες δυσκολίες να διαβιώσουν, αντιμετωπίζουν αρκετοί συνάνθρωποί μας, οι οποίοι βρίσκονται για μήνες στο περίμενε, αναμένοντας να λάβουν ένα επίδομα από το κράτος, ώστε να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν τους άρεσε το νομοσχέδιο για τις άδειες ασθενείας και τώρα ψάχνουν λύσεις

Τα επιδόματα, είτε αυτά λέγονται ανεργειακό, είτε ασθενείας, καθυστερούν υπερβολικά να δοθούν στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα αρκετοί συνάνθρωποί μας να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Πολίτες, που μίλησαν στον REPORTER, εξέπεμψαν SOS για τις συνθήκες διαβίωσής τους, καθότι περιμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, για τρεις μήνες ένα επίδομα.

Όπως καταγγέλλουν οι πολίτες, έχουν σταματήσει από την εργασία τους από τον περασμένο Οκτώβριο και μέχρι την 31η Ιανουαρίου, δεν έλαβαν χρήματα από τις κρατικές υπηρεσίες, γεγονός που τους φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθότι πολλοί απ’ αυτούς έχουν παιδιά να αναθρέψουν. Επίσης, θέτουν και το ζήτημα με το κύμα κακοκαιρίας που επικρατεί, αφού ψάχνουν τρόπους να ζεσταθούν, ωστόσο χωρίς χρήματα λύσεις δεν υπάρχουν.

Σημειώνεται ότι το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση πολίτη, ο οποίος βρίσκεται κλινήρης στο σπίτι του, έπειτα από τραυματισμό που είχε στην εργασία του, τον περασμένο Ιούλιο. Αφού έλαβε το πρώτο επίδομα ασθενείας τον Σεπτέμβριο, θεώρησε ότι όλα κυλούν ομαλά, ωστόσο έκτοτε δεν έχει λάβει άλλο επίδομα, παρότι έχουν περάσει επτά ολόκληροι μήνες.

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή, πριν περίπου δύο με τρεις μήνες αποφάσισε να επικοινωνήσει με το γραφείο Εργασίας, ωστόσο αυτό κατέστη αδύνατο, καθώς όπως ανέφερε στον REPORTER, σε μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις κάλεσε 27 συνεχόμενες φορές, χωρίς να λάβει απάντηση.

Παρότι καταβλήθηκαν προσπάθειες να επικοινωνήσουμε με την διευθύντρια των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ευαγγελία Γεωργιάδου, για να τοποθετηθεί επί του θέματος, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρίσκουν χρυσή τομή για την άδεια πατρότητας-Πρόβλημα στη ρύθμιση επιδόματος

Ενώπιον της Βουλής το πρόβλημα των καθυστερήσεων

Πάντως, το πρόβλημα που παρατηρείται με την καθυστέρηση επιδομάτων, εντοπίστηκε και από την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, η οποία ενέγραψε το θέμα, ώστε να συζητήσουν λήψη μέτρων, για να σταματήσει η τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται.

Στην Επιτροπή θα δώσουν το παρόν τους, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Εργασίας, η Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η ΠΕΟ και η ΣΕΚ.

Kληθείσα από τον REPORTER, να τοποθετηθεί επί των εισηγήσεων στις οποίες θα προβούν, η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους τόνισε πως «ασχολούμαστε εδώ και καιρό με το συγκεκριμένο θέμα. Απέστειλα και μια επιστολή στην υπουργό που έχει να κάνει με το θέμα της ψηφιοποίησης. Να γίνεται δηλαδή ηλεκτρονικά η διαδικασία. Φυσικά αυτό από μόνο του δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, διότι κι εμείς ακούμε κάποια παράπονα για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι όλος ο κόσμος εξοικειωμένος και μπορεί να κάνει χρήση του διαδικτύου».

Όπως εξήγησε η κ. Χαραλάμπους, «η εγγραφή των ανέργων γίνεται διαδικτυακά και η ανανέωσή της εγγραφής εάν δεν γίνει από τους πολίτες, μπορεί να στερηθούν το επίδομα. Άρα εμείς προτείνουμε να γίνει εκπαίδευση του κόσμου και να δοθεί μια περίοδος χάριτος στους πολίτες».

Σε ότι αφορά στις καθυστερήσεις καταβολής των επιδομάτων, η εισήγησή της, είναι πως πρέπει να απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες. «Για παράδειγμα έχει αποσταλεί εδώ και καιρό μια επιστολή, αν δεν κάνω λάθος, σε συνεργασία με τη ΣΕΚ, όσον αφορά το ανεργειακό, στην οποία εισηγούμασταν μόλις γίνεται η κάρτα ανεργίας, θα μπορούσε να στέλνεται ένα ποσό κατά προσέγγιση, νοουμένου ότι πληροί τις προϋποθέσεις, μέχρι να γίνει η διαδικασία της πλήρους αξιολόγησης της αίτησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν λύση για τους αδικημένους που παίρνουν σύνταξη στα 65-Χάνουν ωφελήματα

Στόχος, όπως εξήγησε, πρέπει να είναι κάθε μήνα να δίνεται ένα ποσό στους πολίτες. «Είναι και θέμα απλοποίησης των διαδικασιών. Το ίδιο ισχύει και για τις συντάξεις. Από την ώρα που στέλνουν σε κάποιον ενημέρωση και του λένε να κάνει αίτηση γιατί κλείνει τα 63 ή τα 65, θα μπορούσε ως προσωρινή λύση να του δίνεται ένα εφάπαξ ποσό, έως ότου αξιολογηθεί η αίτησή του».

Καταλήγοντας, επισήμανε πως, «υπάρχουν παράπονα για πάρα πολλά επιδόματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι για κάποια επιδόματα λόγω του κορωνοϊού υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση και συσσώρευση. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα ότι δεν απαντούν στα τηλέφωνα. Ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση».

Aπό την πλευρά του, ο Γενικός Οργανωτικός της ΣΕΚ, Πανίκος Αργυρίδης, σε δηλώσεις του στον REPORTER, τόνισε ότι «το θέμα της καθυστέρησης καταβολής των διαφόρων επιδομάτων, μας έχει απασχολήσει ως ΣΕΚ παρά πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα την περίοδο που αναστέλλεται η απασχόληση των εργαζόμενων στην τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία». 

Σημείωσε εξάλλου πως «είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που έχουμε προβεί σε παραστάσεις τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσο και κατ´ ίδιαν στην Υπουργό Εργασίας και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για την οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος».

Δειτε Επισης

Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο
Έφτασαν στα κατεχόμενα και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές οι μετανάστες