Εξέτασαν τις προκλήσεις της πανδημίας σε ημερίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας

Οι προκλήσεις μιας υγειονομικής κρίσης στις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών ήταν το θέμα διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εις μνήμη δρος Ελευθέριου Ελευθερίου.

Η σύζυγος του, Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου ευχαρίστησε την Πολιτεία, τους επαγγελματίες υγείας που, όπως είπε, με πολύ φιλότιμο υπερέβησαν εαυτόν σε πολλές περιόδους της πανδημίας που εξακολουθούμε να βιώνουμε και την κοινωνία των ασθενών που συνέβαλαν στη διαμόρφωση πολιτικών για την όσο καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.

Η ημερίδα με τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων ομιλητών, τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

Σε χαιρετισμό της, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση έφερε ήδη σημαντικές αναταραχές και δυσφορίες τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. «Οι απαιτήσεις διαχείρισης και πιέσεις που δέχθηκε το σύστημα υγείας είναι πρωτόγνωρες όχι όμως ανυπέρβλητες. Ο ιατρικός κόσμος της Κύπρου με τους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μας και όλους τους επαγγελματίες υγείας ανταποκρίνονται με αξιοθαύμαστο σθένος και ψυχικά αποθέματα στις ανάγκες των ασθενών», σημείωσε.

Παράλληλα, συνέχισε, οι αρμόδιοι της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας. «Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγουν οι ειδικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας είτε αυτές ορίζονται στη βάση χρόνιων σοβαρών παθήσεων είτε σε ηλικιακή ή άλλη βάση», πρόσθεσε.

«Είναι υπαρκτά τα ζητήματα προσβασιμότητας, ψυχικής υγείας, κοινωνικής λειτουργίας, οικονομικής δυσχέρειας και άλλα τα οποία προκαλούν επιπρόσθετη επιβάρυνση στις ούτω δοκιμαζόμενες ευάλωτες ομάδες», συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση και χρειαζόμαστε να μελετήσουμε καλές πρακτικές στον διεθνή χώρο, να ακούσουμε προτάσεις από την κυπριακή ιατρική και ευρύτερη επιστημονική κοινότητα και να αφουγκραστούμε τα μηνύματα των ασθενών, όπως διατυπώνονται μέσα από οργανωμένα σύνολα που τους εκπροσωπούν.

Διαβεβαίωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο εξουσιών και αρμοδιοτήτων της βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα να συζητήσει, να εξετάσει και να νομοθετήσει επί ζητημάτων που αφορούν αυτά τα θέματα.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου είπε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η πανδημία μας ανάγκασε να λειτουργούμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι δύσκολες και πολλές φορές αντίξοες. «Μαζί με τις αντοχές μας δοκιμάζονται παράλληλα οι δυνατότητες και η αποτελεσματικότητα όλων κάτω από την πίεση όχι μόνο της πανδημίας αλλά και του ιδίου του συστήματος υγείας που δοκιμάζεται και συνθήκες που απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση και εκσυγχρονισμό έτσι ώστε η Κύπρος να μην οπισθοδρομήσει ενόσω η επιστήμη διεθνώς εξελίσσεται ραγδαία, εφαρμόζοντας καινοτομίες και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας», πρόσθεσε.

Είπε ότι η πίεση είναι και στις ευάλωτες ομάδες ιδιαίτερα στους χρόνιους πάσχοντες.

«Το ΓεΣΥ ως μεταρρύθμιση είναι ένα σύστημα που για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την πρόληψη, την προαγωγή της υγείας, τις σπάνιες παθήσεις, τους χρόνιους πάσχοντες και να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες», σημείωσε.

Σε χαιρετισμό της, η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Έλενα Κριτσέλη αναφέρθηκε στην προσφορά της Ιατρικής Σχολής που γίνεται μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας με την Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

Σημείωσε ότι πρόσφατα εδραιώθηκε η έδρα της αιματολογίας με την στήριξη της Ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΘ Πάνος Εγγλέζος είπε πως η Ομοσπονδία προτείνει τη θεσμοθέτηση και τη διεξαγωγή της ημερίδας σε τακτική βάση τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο λόγω της ηχηρής απουσίας, όπως σημείωσε, από τα κυπριακά δρώμενα μιας ανεξάρτητης πλατφόρμας διαλόγου και προβληματισμού για θέματα της επικαιρότητας κυρίως στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας.

Σε παρέμβαση του, ο πρώην Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ανέφερε ότι η πανδημία μέσα από όλα τα κακά που φόρτωσε στην κοινωνία ανέδειξε ακόμη περισσότερο την τραγική ρήξη του κοινωνικού ιστού που υπάρχει στις κοινωνίες μας θυμίζοντας σε όλους μας τη σημασία των βασικών ζητημάτων και αξιών της ζωής - πρωτίστως της υγείας, της αλληλεγγύης και της ανάγκης αρωγής και ειλικρινούς ενδιαφέροντος στον συνάνθρωπο μας.

«Η πανδημία μας έδειξε ότι χάσαμε μεταξύ άλλων και την ανθρωπιά μας και θα ήταν σημαντικό να την κρατήσουμε μέσα από όλη αυτή την ταλαιπωρία στην οποία υπεβλήθηκαν όχι μόνο οι λειτουργοί της υγείας, οι οποίοι τράβηξαν το πιο μεγάλο κουτί, αλλά και οι υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες», σημείωσε.

Ο Δρ Χάρης Αρμεύτης είπε πως η πανδημία είναι μια μοναδική εμπειρία, καθώς πρώτη φορά εντοπίζουμε μια τόσο αλλόκοτη, δύσκολη και συνεχώς μεταβαλλόμενη νόσο. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η πανδημία επηρεάζει την ζωή όλων. Η πανδημία ανέδειξε διαφορετικές συμπεριφορές, αντιλήψεις, αρκετές από αυτές αδυνατούμε μέχρι και σήμερα να τις κατανοήσουμε», σημείωσε.

Η πανδημία, συνέχισε, αποτελεί πρόβλημα συμφόρησης ασθενών στα νοσηλευτήρια και κυρίως στις μονάδες εντατικής. «Το πρόβλημα προκύπτει όταν γεμίσουν οι εντατικές και όλα τα μέτρα που πήραμε από την αρχή της πανδημίας είχαν ένα και μοναδικό σκοπό – να προστατευτούν τα νοσοκομεία από την κατάρρευση. Αν δεν λαμβάναμε μέτρα κι αν δεν εμβολιαζόταν ο κόσμος δεν θα είχαμε κρεβάτι εντατικής διαθέσιμο για κανένα και θα κινδύνευε όλος ο πληθυσμός χωρίς εξαιρέσεις είτε από την νόσο COVID είτε από άλλα σοβαρά νοσήματα», πρόσθεσε.

Σε παρέμβαση του, ο Δρ Λοίζος Λοίζου είπε ότι η πανδημία έχει διαταράξει όλες τις πτυχές της ζωής μας - την ανέδειξε η υγειονομική κρίση που βιώνουμε και επιδείνωσε περαιτέρω τα προβλήματα, τα διαρθρωτικά στον κοινωνικό τομέα και στα συστήματα υγείας.

Οι επιπτώσεις, σημείωσε, επηρέασαν και επηρεάζουν με τρόπο πρωτόγνωρο και καταστροφικό πολλές φορές την καθημερινή ζωή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και όλα τα κοινωνικά επίπεδα.

«Για τις ευάλωτες ομάδες, οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες και συχνά αβάσταχτες. Στην παιδική και εφηβική ηλικία οι επιδράσεις της πανδημίας έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις σωματικά και ψυχοκοινωνικά. Το εύρος όλων των επιπτώσεων στα παιδιά δεν έχει πλήρως εκτιμηθεί. Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε να γίνουν γνωστές οι πλήρεις επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά», πρόσθεσε.

Σε χαιρετισμό του, ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκε να διαχειριστεί μια πανδημία που δεν είχε προηγούμενο και ότι δεν υπήρξε ο μηχανισμός εκείνος, που να οδηγήσει σε μια συγκροτημένη διαχείριση.

«Πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι κάθε χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει την πανδημία κι έτσι η ΕΕ μπήκε σε μια τροχιά υλοποίησης μηχανισμού που ήταν η παραγωγή εμβολίου σε διάστημα ενός χρόνου. Την ίδια ώρα διαχειρίστηκε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Σε παρέμβασή του, ο Δρ Θάνος Ασκητής είπε ότι η πανδημία θα μας διδάξει ότι πρέπει να γίνουμε μια ομάδα οργανωμένη, λειτουργική και αποδοτική για τους ιατρικά χρόνια πάσχοντες.

«Αυτή τη στιγμή η κοινωνία μας χρειάζεται πιο ενεργούς με περισσότερη εκπαιδευτική δυνατότητα να δράσουμε εκεί όπου πραγματικά το χρειαζόμαστε και η ανάγκη το να δούμε τον εαυτό μας πιο ειλικρινή στην ιατρική επιστήμη είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο», σημείωσε.

Η ψυχιατρική και ψυχολογική προέκταση, συνέχισε, έχει μεγάλες αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια που ζούμε στην πανδημία στον ιατρικά πάσχοντα πληθυσμό.

«Η υγιής κοινωνία είναι εκείνη η οποία συνδέεται επικοινωνεί, ταξινομεί και λειτουργεί μέσα από μηχανισμούς που καθορίζουν το άτομο στην ομάδα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Μάριος Κουλούμας στη δική του παρέμβαση αναφέρθηκε σε προβλήματα που αφορούσαν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είτε λόγω των εμποδίων που υπήρχαν λόγω της πανδημίας είτε και λόγω της φοβίας για νόσηση αλλά και στην έκθεση στον κίνδυνο του ιού.

Λόγο έκανε επίσης, για απουσία υποδομών και δομών και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να λαμβάνει υπόψη πέρα από την αντιμετώπιση της πανδημίας, τις σημαντικές ανάγκες των χρόνιων πασχόντων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία