Επαναξιολογούνται δεδομένα-Στο επίκεντρο οι δείκτες των τελευταίων ημερών

Σε αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης αναμένεται να προβούν σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, και οι επιστημονικοί σύμβουλοί του, ώστε να δοθεί κατεύθυνση για τα επόμενα βήματα, την ίδια στιγμή που αναμένεται η εφαρμογή του test to stay στα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δεν προσέρχονται στη σύσκεψη με συγκεκριμένη ατζέντα και απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Θα πραγματοποιηθεί μια γενική ανασκόπηση της κατάστασης και θα κατατεθούν –εάν υπάρχουν- οποιεσδήποτε νέες εισηγήσεις προς συζήτηση.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως παρουσιάζεται μία βελτίωση στους δείκτες, καθώς τις τελευταίες ημέρες μειώνονται τόσο οι νοσηλείες όσο και οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταγράφονται αρκετοί θάνατοι και, παρά τη μείωση των κρουσμάτων, η θετικότητα παραμένει σταθεροποιημένη μεταξύ 2-2,5%. Με αυτά τα στοιχεία υπόψιν και με δεδομένο πως τα μέτρα που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή κρίνονται ήπια, δεν αναμένεται, εκτός απροόπτου, να υπάρξει εισήγηση για σοβαρές αλλαγές σε αυτή την χρονική περίοδο.

Ξεκινούν… τουρ οι μαθητές επαφές

Την ίδια στιγμή, η προσοχή είναι στραμμένη στα σχολεία, καθώς σήμερα κάνει επίσημη πρεμιέρα το μέτρο test to stay, με την μορφή που ανακοινώθηκε χθες. Αντί, δηλαδή, να μεταβαίνουν κινητές μονάδες δειγματοληψίας σε κάθε σχολείο, για διεξαγωγή rapid test πριν από την έναρξη των μαθημάτων, οι μαθητές που χαρακτηρίζονται στενές επαφές θα μεταβαίνουν όλοι σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες της περιοχής τους και, ακολούθως, εφόσον η εξέτασή τους είναι αρνητική, θα μεταφέρονται από τους γονείς κανονικά στο σχολείο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H ανακοίνωση του Υπ. Υγείας για τις διαφοροποιήσεις στο μέτρο Test to stay

Σύμφωνα με το νέο, διαφοροποιημένο πρωτόκολλο, οι μαθητές που αποτελούν στενές επαφές μπορούν να μεταφέρονται από τους γονείς τους στα 148 κέντρα που έχουν ανακοινωθεί μεταξύ των ωρών 7:00 και 8:00 το πρωί. Συστήνεται όπως τα παιδιά που φοιτούν στην μέση εκπαίδευση μεταβαίνουν μεταξύ 7:00 και 7:30 το πρωί, έτσι ώστε να μην χάνουν διδακτικό χρόνο. Πέραν των χώρων που έχουν ανακοινωθεί, θα λειτουργούν σημεία δειγματοληψίας και στις σχολικές μονάδες των απομακρυσμένων και ορεινών κοινοτήτων. Την ευθύνη επίβλεψης των παιδιών τους θα έχουν οι γονείς που θα τα συνοδεύουν, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι να τα μεταφέρουν στο σχολείο τους με ιδιωτικό όχημα. Η διαδικασία θα πρέπει να ακολουθείται για περίοδο έξι ημερών.

Το test to stay δεν έχει αναδρομική ισχύ και, ως εκ τούτου, αφορά μαθητές που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων περιστατικών που εντοπίζονται στις σχολικές μονάδες από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και εντεύθεν. Τις υπόλοιπες ώρες οι μαθητές θα βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό και δεν δικαιούνται να λάβουν μέρος σε οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες.

Η απόφαση αυτή διασκεδάζει κάποιες από τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών, αφού δεν θα εισέρχονται στον σχολικό χώρο επαφές χωρίς εξέταση και δεν θα χρειάζονται επιτήρηση των παιδιών μέχρι την πραγματοποίηση του τεστ, αλλά ενδέχεται να αυξήσει την ταλαιπωρία για γονείς και μαθητές. Έτσι, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα διαφανεί κατά πόσον είναι πρακτική η εφαρμογή του test to stay με αυτό τον τρόπο και ποια προβλήματα θα προκύψουν. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό αφορά μαθητές δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.

Ξεκινά η διάθεση των self test

Σημειώνεται ότι από σήμερα θα είναι διαθέσιμη στα φαρμακεία και η δεύτερη συσκευασία δωρεάν self test. Το κουτί περιέχει πέντε τεστ και δικαιούχοι είναι όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα με δύο δόσεις των διδοσικών εμβολίων ή μία δόση του μονοδοσικού ή έλαβαν ενισχυτική δόση.

Πολίτες που δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ αλλά έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ή δικαιούχοι που έλαβαν τα εμβόλιά τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μπορούν να παραλάβουν τα self tests τους από το Παλαιό Νοσοκομείο στη Λευκωσία, τα Κέντρα Μητρότητας των Παλαιών Νοσοκομείων Λεμεσού και Λάρνακας, το Κέντρο Μητρότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και το Κέντρο Μητρότητας του Κέντρου Υγείας Αμμοχώστου.

Υπενθυμίζεται ότι, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον/την Προσωπικό Ιατρό τους, ώστε να τους παραπέμψει για PCR στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας. Άτομα που δεν έχουν ΠΙ, θα πρέπει να ενημερώσουν το Κέντρο Συντονισμού Ιατρείων Δημόσιας Υγείας στο coordination.iatreiadygeias@moh.gov.cy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)