Δευτέρα 4 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Επιθεώρησε εργασίες σε Μνημεία σε Φτερικούδι, Λαγουδερά και Νικητάρι ο Καρούσος

  20/01/2022 16:24
Επιθεώρησε εργασίες σε Μνημεία σε Φτερικούδι, Λαγουδερά και Νικητάρι ο Καρούσος

Επιθεώρησε εργασίες σε Μνημεία σε Φτερικούδι, Λαγουδερά και Νικητάρι ο Καρούσος

  20/01/2022 16:24

O Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, επιθεώρησε την Πέμπτη την πορεία υλοποίησης έργων του Τμήματος Αρχαιοτήτων στις Κοινότητες Φτερικούδι, Λαγουδερά και Νικητάρι συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Καρούσος επισκέφθηκε τον χώρο του Μνημείου του Παλαιού Σχολείου στο Φτερικούδι, όπου πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Μνημείου, όπως και εργασίες προσβασιμότητας και αποστράγγισης και γίνεται νέα ηλεκτρολογική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση των υποδομών. Το κόστος των εργασιών για αποκατάσταση του Μνημείου ανέρχεται σε €207.000.

Επίσης ο Υπουργός Μεταφορών, επισκέφθηκε την Εκκλησία της Παναγίας του Άρακα στην Κοινότητα Λαγουδερών, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες βυζαντινές εκκλησίες της Κύπρου. Στον χώρο του Μνημείου είναι σε εξέλιξη οικοδομικές εργασίες αντιμετώπισης των προβλημάτων υγρασίας της δυτικής πτέρυγας των κελιών, αποκόλλησης του δρόμου από την πτέρυγα των κελιών και δημιουργίας νέων τοίχων αντιστήριξης και διαμόρφωσης του χώρου. Το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων (€100,000), στη βάση μελέτης της Μητρόπολης Μόρφου και έγκρισης από τα Τμήματα Αρχαιοτήτων και Δημοσίων Έργων. Επιπλέον, μελετάται η προσθήκη χώρων υγιεινής για επισκέπτες, με επιπρόσθετο κόστος περίπου €90,000.

Κατά την επίσκεψή του στο Μνημείο της Εκκλησίας Παναγίας της Ασίνου, ο κ. Καρούσος επιθεώρησε το ολοκληρωμένο έργο δημιουργίας κέντρου επισκεπτών και χώρων υγιεινής. Το έργο έχει παραδοθεί στη Μητρόπολη Μόρφου και η ολοκλήρωσή του είχε συνολικό κόστος €303.000. Η Εκκλησία Παναγιάς της Ασίνου είναι Μνημείο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και περιέχει μερικές από τις καλύτερες βυζαντινές τοιχογραφίες στην χώρα της περιόδου 12ου-17ου αιώνα.

Τα τρία Μνημεία συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο Αρχαίων Μνημείων Β’ του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας