Προβληματίζει η ακρίβεια-Η αποκωδικοποίηση των τιμών στα βασικά αγαθά

Προβληματισμό προκαλούν στους πολίτες οι αυξήσεις στις τιμές, οι οποίες αγγίζουν έως και το 22% σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως είναι το ψωμί, τα αυγά και τα λαχανικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ενέργειας, το ψωμί αυξήθηκε από πέντε έως 11%, τα φρέσκα λαχανικά από πέντε έως 22% και τα αυγά αυξήθηκε έως 0,80%, τον Δεκέμβριο του 2021, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. 

Τα πράγματα, ωστόσο, έρχονται να μπούνε στη θέση τους, καθώς οι συγκριτικά αυξημένες τιμές δεν αφορούν σε όλα τα ψωμιά, τα λαχανικά ή τα αυγά που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά σε συγκεκριμένες κατηγορίες αυτών. Έτσι το καλάθι της νοικοκυράς δεν απειλείται από μεμονωμένα ακριβότερα προϊόντα, καθώς υπάρχουν σταθερές τιμές σε αρκετά ακόμη από αυτά τα αγαθά και εναπόκειται στην κρίση του καταναλωτή να κάνει την έρευνα αγοράς πριν φθάσει στο ταμείο.  

Ισχυρή αντίθεση στον τρόπο δημοσίευσης των αυξημένων τιμών που έκανε το Παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ενέργειας εκφράζει στον REPORTER ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, τονίζοντας ότι προβάλλονται λανθασμένα συμπεράσματα και μηνύματα στους καταναλωτές, ενώ αντίθετα οι τιμές τον περασμένο Δεκέμβριο σταθεροποιήθηκαν, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου.  

«Οι αυξήσεις των τιμών αυτών δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Η ακρίβεια σαν γενική κατηγορία έχει σταθεροποιηθεί. Δεν μπορούμε την αύξηση των τιμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες να την αντιστοιχούμε σε όλα τα αγαθά», εξήγησε.  

Ειδικότερα σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, τον Δεκέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, οι τιμές στο αλεύρι και στα δημητριακά μειώθηκαν κατά 7%, στο ρύζι, στα κατεψυγμένα θαλασσινά και στο ελαιόλαδο κατά 3%, στο γιαούρτι και στο κρασί κατά 2%, στα αυγά κατά 4%, στα λαχανικά κατά 6%, στις σοκολάτες και στα οινοπνευματώδη ποτά κατά 5%, ενώ το τσάι μειώθηκε στο 10%. 

ΜΕΙΩΣΕΙΣ 

Αλεύρι - Δημητριακά 

Ρύζι 

Κατεψυγμένα θαλασσινά 

Γιαούρτι 

Αυγά 

Ελαιόλαδο 

Λαχανικά 

Σοκολάτες 

Τσάι 

10 

Οινοπνευματώδη ποτά 

Κρασί 

Αντίθετα, το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, αυξήσεις σημειώθηκαν στα φρούτα κατά 6%, στη ζάχαρη 3%, και στα υαλικά κουζίνας κατά 4%, κάνοντας ακριβότερο το καλάθι της νοικοκυράς. 

ΑΥΞΗΣΕΙΣ 

Φρούτα 

Ζάχαρη 

Υαλικά κουζίνας 

Όσον αφορά στις μεγάλες αυξήσεις τιμών που ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο τιμών σε μεμονωμένα προϊόντα, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, κατά μέσο όρο η τιμή του ψωμιού παρέμεινε σταθερή (0%), τα φρέσκα λαχανικά μειώθηκαν κατά 10%, ενώ τα αυγά ήταν φθηνότερα κατά 3% πριν από ένα μήνα.

Σύγκριση Νοεμβρίου 2021 με Δεκέμβριο 2021 

Στατιστική Υπηρεσία 

Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή 

Κατηγορία ψωμί 

0% 

5-11% 

Φρέσκα Λαχανικά 

-10% 

5-22% 

Αυγά 

-3% 

0,80% 

Μάλιστα, ο κ. Δρουσιώτης υπογραμμίζει ότι θα ήταν πολύ ωφέλιμο για τους καταναλωτές αν το Παρατηρητήριο τιμών κατονόμαζε τον φούρνο, την υπεραγορά ή το κρεοπωλείο που διαθέτουν τα ακριβότερα προϊόντα ή φθηνότερα προϊόντα της αγοράς, ώστε να ήταν πιο χρήσιμη η έρευνα.   

«Η ψυχολογία του καταναλωτή βομβαρδίζεται με ακρίβεια και εδώ υπάρχουν ερασιτεχνισμοί και ελλιπής γνώση της αγοράς, για σκοπούς εντυπώσεων», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία