Εξεταστές οδήγησης με το… σταγονόμετρο-Μαθητές περιμένουν μήνες για μια άδεια

Σφοδρά παράπονα με την ολιγωρία που παρατηρείται στις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, έχουν οι Σχολές Οδηγών Κύπρου, καθώς υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις ημερομηνίες που ορίζονται για να εξεταστεί ένας υποψήφιος μαθητής που επιθυμεί να εκδώσει άδεια οδηγού, ενώ το πρόβλημα φαίνεται να δημιουργείται από τον μονοψήφιο αριθμό εξεταστών που υπάρχει, οι οποίοι καλούνται να εξετάσουν εκατοντάδες μαθητές, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια χρονοκαθυστέρηση.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, δεν είναι πρωτόγνωρο στον χώρο των Σχολών Οδηγών, αλλά είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που προβληματίζει έντονα τους εκπαιδευτές, καθώς αρκετοί μαθητές καλούνται να περιμένουν μέχρι και τρεις για να εξεταστούν, γεγονός που φέρνει έντονη δυσφορία. Σημειώνεται, ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν μόνο τέσσερις εξεταστές, ενώ οι αιτήσεις είναι δεκάδες. 

Την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των εκπαιδευτών οδήγησης, σχολίασε στον REPORTER, o πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Σχολών Οδηγών Κύπρου, Πανίκος Δρουσιώτης, o οποίος έθιξε το ζήτημα που απασχολεί τις σχολές οδηγών αλλά και τους ίδιους τους υποψήφιους, οι οποίοι βρίσκονται στο... περίμενε για μια άδεια οδήγησης. «Το θέμα το μεγάλο που υπάρχει και συνεχίζει να επικρατεί στον χώρο μας, είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευόμενοι να περιμένουν αρκετό χρόνο ώστε να παρακαθίσουν μια εξέταση για να εκδώσουν την άδεια οδηγού. Δεν μπορεί να ''κόβεται'' ένας μαθητής για παράδειγμα τώρα και να παραπέμπεται τον Μάρτιο και Απρίλιο για επανεξέταση. Επανειλημμένα και για χρόνια τώρα, ζητούμε όπως προσληφθεί προσωπικό και εξεταστές, αλλά κανένας δεν ανέλαβε μέχρι σήμερα την πρωτοβουλία, για να φέρουν προσωπικό ώστε να πραγματοποιούνται ομαλά οι εξετάσεις. Δεν γίνεται να υπάρχουν τέσσερις εξεταστές μόνο, είναι απαράδεκτο».

Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση, προκαλεί το γεγονός ότι ορισμένοι τα τελευταία χρόνια κατάφερναν να εισχωρήσουν στο σύστημα εξέτασης, αλλάζοντας τις ημερομηνίες, ώστε να «διευθετηθεί» ο κάθε μαθητής. «Ένα πρόβλημα επίσης που υπήρχε ήταν η εκμετάλλευση που γινόταν με τις ημερομηνίες από ορισμένους, κάτι που είχε φθάσει μέχρι και στα χέρια της Αστυνομίας, αλλά δεν καταδικάστηκε κανείς γι’ αυτά τα γεγονότα τα τελευταία δυο χρόνια. Κατάφερναν να μπουν στο σύστημα ουσιαστικά ορισμένοι και άλλαζαν τις ημερομηνίες εξετάσεων σε μαθητές. Το ζήτημα είναι ότι αν υπήρχε ο κατάλληλος αριθμός προσωπικού, δεν θα γίνονταν αυτά τα πράγματα, αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχουν εξεταστές».

Όπως σημείωσε επανειλημμένα ο κ. Δρουσιώτης, «το προσωπικό είναι πολύ λίγο, δυστυχώς. Όταν ξεκίνησα εγώ ως εκπαιδευτής, υπήρχαν δώδεκα εξεταστές, ενώ τώρα είναι μονάχα τέσσερις. Δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα, διότι οι εξεταστές βγαίνουν σε σύνταξη και δεν προσλαμβάνουν άλλο προσωπικό. Όπως και σε άλλους κλάδους φυσικά. Στην παρούσα φάση είναι μονάχα γύρω στους τέσσερις εξεταστές. Πολλές φορές ζητήσαμε ως Σύνδεσμος, αλλά ακόμη και το ίδιο το Τμήμα έχει ζητήσει την αύξηση του προσωπικού, αλλά δυστυχώς το θέμα μένει στάσιμο. Πήγαμε πολλές φορές και το αναφέραμε το πρόβλημα, αλλά δεν αλλάζει τίποτα». 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εάν ένας μαθητής παρακαθίσει την εξέταση αλλά απορριφθεί και δεν καταφέρει να πάρει την άδειά του, τότε βάσει νομοθεσίας έχει το δικαίωμα για επανεξέταση έπειτα από ένα μήνα. Ως εκ τούτου, αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει, καθώς σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, η έλλειψη εξεταστών, έχει ως αποτέλεσμα την επανεξέταση σε δυο ή ακόμη και τρεις μήνες. «Το πιο σημαντικό ζήτημα στην παρούσα φάση, δεν είναι μόνο η εξέταση, αλλά ο χρόνος επανεξέτασης. Δηλαδή, εάν πάει ένας μαθητής και κοπεί, δικαιούται στον μήνα να ξαναεξεταστεί κανονικά. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό το πράγμα και θα ξαναοριστεί η εξέτασή του σε δυο με τρεις μήνες. Ίσως να σταθείς τυχερός εάν γίνει κάποια αναβολή από μαθητή, λόγω κορωνοϊού».

Για το κατά πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία επίσης τις Σχολές Οδηγών, ο κ. Δρουσιώτης παρουσιάστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, καθώς όπως σημείωσε, «αρκετοί βγαίνουν κρούσματα και επαφές, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται μαθήματα. Για παράδειγμα αυτή τη βδομάδα, εγώ, αλλά και πολλές άλλες σχολές έχουμε συνεχώς ακυρώσεις. Έχω πέντε μαθητές οι οποίοι δεν μπορούν να έρθουν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα φυσικά να αλλάζουν και οι ημερομηνίες των εξετάσεων τους και να μετατίθενται ακόμη πιο πέρα...». 

Δειτε Επισης

Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος