Εβδομάδα κρίσεως για σχολεία-Επέστρεψαν εν μέσω ανησυχιών οι μαθητές στα θρανία

Εβδομάδα κρίσεως χαρακτηρίζεται η τρέχουσα για τα σχολεία, αφού η επιστροφή των μαθητών στα θρανία γίνεται εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων, με τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθούν με ανησυχία την κατάσταση. Την ίδια ώρα, οι δάσκαλοι παρουσιάζονται έντονα δυσαρεστημένοι με τον τρόπο επιστροφής των μαθητών στα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία, καθώς και την απουσία αλλαγής στα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται.

Την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη και σε τετραψήφιους αριθμούς και το σύστημα υγείας δέχεται τη μία πίεση μετά την άλλη, με τις νοσηλείες να αυξάνονται συνεχώς, οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων επιστρέφουν στα θρανία τους, μετά και τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η επιστροφή τους γίνεται υπό προϋποθέσεις, αφού θα πρέπει να έχουν ανά χείρας αρνητικό rapid test 48 ωρών, ενώ παραμένει σε ισχύ και το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους μαθητές των Δημοτικών.

Οι δάσκαλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με ανησυχία, με τα πρωτόκολλα που ισχύουν μέχρι στιγμής στις σχολικές μονάδες να βρίσκονται στο μικροσκόπιο, καθώς θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι ή όχι εφικτά να αναχαιτίσουν την Όμικρον. Στο μεταξύ, οι απουσίες εκπαιδευτικών αναμένονται να είναι πολλές, μετά και τα τελευταία τεστ που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Π.Προδρόμου: Πρωτόγνωρος αριθμός εκπαιδευτικών σε αυτοπεριορισμό, υπάρχει σχέδιο

«Από την Παρασκευή καταγράφεται μία υποστελέχωση στα σχολεία και είδαμε ότι δεκάδες αντικαταστάσεις έμειναν αδιάθετες και εκκρεμούν. Ουσιαστικά, υπάρχουν ανάγκες για αντικατάσταση εκπαιδευτικών, που τέθηκαν εκτός, ωστόσο δεν έγινε μέχρι στιγμής. Εμείς είχαμε εισηγηθεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για αντικαταστάσεις στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία και το Σαββατοκύριακο, επειδή θα αυξηθούν οι ανάγκες, ωστόσο δεν έγινε. Το ξέρουμε, ήδη, ότι σε αρκετά σχολεία υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και ελλείψεις στους εκπαιδευτικούς και με τα επιπλέον τεστ υα αυξηθούν αυτές οι ανάγκες», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Πάντως, οι φωνές από τους δασκάλους έχουν ήδη ξεκινήσει, λόγω της αντιφατικότητας που υπάρχει, αφού από την Παρασκευή είχαν επιστρέψει τα παιδιά των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στην διαφοροποίηση στα υφιστάμενα πρωτόκολλα.

«Υπάρχει ανησυχία για τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία, επειδή δεν έχουν γίνει αλλαγές στα πρωτόκολλα. Το πιο απλό που περιμέναμε ήταν η επιστροφή να γινόταν με αρνητικό rapid test, μία εισήγηση που είχαμε καταθέσει και δημόσια. Δεν υπήρχε κάποια απόφαση, αλλά είδαμε αριθμό γονιών που υπέβαλε σε έλεγχο τα παιδιά τους και τα έστειλε στα σχολεία με αρνητικό τεστ. Δεν είμαστε ειδικοί, αλλά με αυτά που ακούγαμε αναμέναμε διαφοροποίηση των πρωτοκόλλων στα ειδικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γρίφος για γερούς λύτες το άνοιγμα των σχολείων-«Θα υπάρξει τρομερή μετάδοση»

Πάνω από 2,5% των καθηγητών στο σπίτι

Με ελλείψεις θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, αφού ένας σημαντικός αριθμός καθηγητών θα βρίσκονται στο σπίτι, αφού είτε νοσούν, είτε θεωρούνται επαφές, είτε επειδή έχουν παιδιά κάτω των 15 ετών. «Εκφράζουμε την ανησυχία και την αγωνία μας για το τι θα αντικρίσουμε με την επιστροφή, ενόψει και του γεγονότος ότι τα κρούσματα είναι πολλά. Εμείς είδαμε ότι δεν λήφθηκαν οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα, όσον αφορά στην προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας, εντός των σχολικών μονάδων, για την προστασία όλων», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Οι καθηγητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει καταρτίσει πλάνο, ώστε να σταλούν στα σχολεία οι αντικαταστάσεις, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά, καθώς επίσης και να είναι ισάριθμος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα κληθούν για να καλύψουν κενά, με τον αριθμό των καθηγητών που είναι εκτός. Πάντως, ο υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως υπάρχει σχέδιο Β και σχέδιο Γ για τις αντικαταστάσεις, ενώ χρησιμοποιούνται εκπαιδευτικοί που είναι παρόντες στα σχολεία από άλλες υπηρεσίες. Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως πέρυσι είχαν ανταποκριθεί σε αντικαταστήσεις-ρεκόρ, φέτος τα δεδομένα είναι πιο πιεστικά.

«Ζητήσαμε οι εκπαιδευτικοί που κάνουν αντικαταστάσεις λόγω των έκτακτων συνθηκών, να διορίζονται με πλήρη ωράριο, δηλαδή 24 διδακτικές περιόδους, για να μπορούν να καλύπτουν και άλλες ανάγκες στα σχολεία, βάσει τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας», σημείωσε ο κ. Χατζησάββας.

Εξάλλου, οι καθηγητές είχαν υποβάλει ακόμη ένα αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας όπως βρεθεί τρόπος να απαλλαχθούν από τα διδακτικά τους καθήκοντα, ένας αριθμός Βοηθών Διευθυντών, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της ιχνηλάτησης.

«Είναι μία επίπονη διαδικασία, πρέπει να ενημερώνουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται θετικοί τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα και την ίδια ώρα πρέπει να ασκούν τα καθήκοντα εκπαιδευτικού και λειτουργού υγείας. Ελπίζουμε να κατανοήσει τα προβλήματα το Υπουργείο Παιδείας να ανταποκριθεί άμεσα».

Ένα εξίσου σημαντικό κεφάλαιο, για την ομαλή λειτουργία των Λυκείων είναι και οι εξετάσεις τετραμήνων, αφού σε τέσσερις μέρες ανεβάζουν αυλαία. «Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 14 Ιανουαρίου, αλλά φαίνεται ότι αρκετοί μαθητές θα είναι δύσκολο να παρακαθίσουν στην πρώτη σειρά των εξετάσεων. Ο υπουργός ανέφερε, βέβαια, ότι θα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη σειρά. Ωστόσο, για τους τελειόφοιτους, που είναι και απόλυσης, δεν γνωρίζουμε τη μορφή αυτών των σειρών. Θα είναι κεντρικές ή θα είναι ενδοσχολικές;».

Οι καθηγητές ζητούν ενημέρωση από το Υπουργείο, όσον αφορά σε αυτά τα ζητήματα και έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, από τις 27 Δεκεμβρίου, ώστε να συζητήσουν πρωτίστως για θέματα πανδημίας, αλλά και τους προβληματισμούς τους για τις επικείμενες εξετάσεις τετραμήνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο (Προ)δρόμος είχε την δική του ιστορία… Διαδοχικά μέτωπα, παρατεταμένη τρικυμία

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού