Πάνω από 100,000 σε καραντίνα, αγώνας δρόμου η ιχνηλάτηση-Sold out τα self test

Μπορεί τα κρούσματα να έχουν χτυπήσει κόκκινο, με τις νέες λοιμώξεις την τελευταία εβδομάδα να είναι καθημερινά χιλιάδες, ωστόσο τεράστιο είναι το πρόβλημα και με τις στενές επαφές, αφού ένας στους επτά πολίτες έχει τεθεί σε αυτοπεριορισμό, με την ομάδα Ιχνηλάτησης να έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η ομάδα Ιχνηλάτησης, πέραν των 100 χιλιάδων πολιτών τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό, την τελευταία μία εβδομάδα, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται χαοτική, ενώ οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερες, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον».

Μάλιστα, σε περίπτωση που τα κρούσματα συνεχίσουν να καταγράφουν ανοδική πορεία, τότε σημαίνει πως σε λίγες ημέρες ο μισός πληθυσμός της χώρας θα είναι είτε κρούσμα είτε επαφή, κάτι το οποίο θα επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα σε όλους τους τομείς της χώρας, όπως για παράδειγμα η εργασία και η οικονομία, ενώ ο μεγαλύτερο φόβος είναι τα νοσοκομεία και η αύξηση των ασθενών. 

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται από ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, εντούτοις η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει, με το έργο της ομάδας Ιχνηλάτησης να καθίσταται εξαιρετικό δύσκολο και ως εκ τούτου η ατομική ευθύνη κρίνεται καθοριστικής σημασίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Mε PCR 48 ωρών οι αφίξεις στην Κύπρο ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού

Η πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με την Αστυνομία, δείχνουν να είναι συνειδητοποιημένοι, αφού παρά τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων και επαφών, δεν εντοπίστηκε προς το παρόν οποιοδήποτε μεμπτό περιστατικό, ωστόσο μέλη της δύναμης πραγματοποιούν συνεχώς ελέγχους. 

Sold out τα self test

Πάντως, η συνέπεια που δείχνουν οι πολίτες στην τήρηση των μέτρων, φαίνεται και από το γεγονός ότι εξοπλίστηκαν με τα self test που παραχώρησε το Υπουργείο Υγείας, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους για τον κορωνοϊό από το σπίτι τους. 

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, τα self test έχουν ήδη εξαντληθεί και αναμένεται νέα παρτίδα, μετά τα Θεοφάνια.

«Τα self test ήταν κάτι που αγκάλιασε ο κόσμος, δημιουργήθηκε η κουλτούρα της αυτοξετάσης. Τα αναζητά ο κόσμος τα συγκεκριμένα τεστ, κυρίως πριν τις συνευρέσεις τους, αφού νιώθουν πιο σίγουροι για να βρεθούν. Είναι θέμα της κοινωνικής τους ευθύνης, να κάνουν αυτή την εξέταση». 

Μάλιστα, όπως εξήγησε η κ. Πιέρα, όπως ενημερώθηκε από το Υπουργείο Υγείας, «είχε παραληφθεί η μισή ποσότητα που αναφερόταν σε όλους τους εμβολιασμένους, περίπου 320 χιλιάδες και τα άλλα μισά θα έρθουν μετά τα Θεοφάνια, ώστε να πετύχουν το στόχο του ενός μήνα, που τελειώνει γύρω στις 20 Ιανουαρίου». 

Σε σχέση με τον αριθμό των rapid test που υπάρχουν στην αγορά, υπέδειξε πως «δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στην αγορά, αφού δεν τους αναφέρθηκε από κάποιο μέλος τους έλλειψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέσα Ιανουαρίου άλλοι 32 αναπνευστήρες, έτοιμος για το χειρότερο σενάριο ο ΟΚΥπΥ

«Το 50% των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε ΜΑΦ και ΜΕΘ»

Στο μεταξύ, κρίσιμες είναι οι ώρες στα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού οι αριθμοί των νοσηλευόμενων ανήλθαν στους 235, εκ των οποίων οι 73 σε σοβαρή κατάσταση. 

Οι αυξημένες νοσηλείες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες σχετίζονται απόλυτα με την αύξηση κρουσμάτων, ενδεχομένως να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, αναλόγως και της πορείας που θα έχουν τα κρούσματα.

Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, έχει καταρτισμένο επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση και το οποίο έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία στα προηγούμενα τέσσερα κύματα της πανδημίας. 

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σημείωσε πως «εκεί και όπου απαιτείται να αναπτυχθούν κλίνες για κορωνοϊό το πράττουμε, αλλά την ίδια ώρα, νοσηλεύουμε και ασθενείς με παθολογικά, καρδιολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά και συνήθως δύσκολα και περίπλοκα περιστατικά». 

Υπάρχει, εξήγησε ο κ. Χαριλάου, «ένας αριθμός νοσηλευομένων με κορωνοϊό στα νοσηλευτήριά μας και παρατηρούμε μια μικρή, αλλά σταδιακή αύξηση. Η προσοχή μας όμως, είναι στραμμένη στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας και στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Παρατηρούμε ότι το περίπου 50% των νοσηλευόμεων με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας και στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Γι' αυτό το λόγο προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ανάπτυξη περισσότέρων κλινών». 

Θέλησε παράλληλα να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους, ότι κανένας συνάνθρωπός μας δεν θα μείνει χωρίς φροντίδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΚΥπΥ αναμένεται να παραλάβει περί τα μέσα Ιανουαρίου άλλους 32 αναπνευστήρες από το εξωτερικό, οι οποίοι θα ενισχύσουν περαιτέρω τον εξοπλισμό των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ενώ παράλληλα έχουν προσληφθεί 62 νέοι νοσηλευτές, καθώς και έξι εντατικολόγοι, τρεις από τους οποίους ανέλαβαν καθήκοντα, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να φθάσουν από την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχεδόν 30,000 κρούσματα σε δεκατέσσερις ημέρες-Πραγματοποιήθηκαν πάνω από ένα εκ. τα τεστ

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν