Λάβρος ο Αρχιεπίσκοπος για ανεμβολίαστους ιερείς-Απαντά για μέτρα τα Θεοφάνια

Κούνησε για άλλη μια φορά το δάκτυλο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, προς όσους κληρικούς αρνούνται να εμβολιαστούν, απειλώντας τους με τιμωρίες, σε περίπτωση που παρακούσουν και αυτή τη φορά την εντολή του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανήσυχοι οι εκπαιδευτικοί για το back to school-«Να δοθεί τέλος στη συζήτηση»

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως, «δεν αισθάνομαι άνετα γιατί αρκετοί κληρικοί, δυστυχώς και αρχιερείς, αλλά ιδιαίτερα ιερείς που προΐστανται των ναών μας, δεν έχουν εμβολιαστεί, παρόλο που είχα απειλήσει ότι θα τους τιμωρήσω». 

Όπως τόνισε, «σκέφτηκα ότι η δράση φέρνει αντίδραση και αντί να κάνω καλό, μπορεί να προκύψει κακό. Ανέβαλα τις αποφάσεις μου, αλλά όταν αγωνίζεται η διοικούσα εκκλησία και δεν υπακούουν... Η Εκκλησία θέλει αυστηρότητα, υπακοή, ταπείνωση και αγάπη. Εάν ο κληρικός δεν έχει αυτές τις αρετές, πως θα βοηθήσει το λαό μας; Ο λαός μας είναι θαυμάσιος, είναι θρησκευόμενος και το βλέπω καθημερινά. Εάν εμείς δεν ανταποκριθούμε έναντί του σωστά, τι πρέπει να περιμένουμε από τον λαό;» 

Κατά την κοπή της βασιλόπιττας για την έλευση του νέου έτους ανέφερε, όπως είπε, σε όσους ήταν παρόντες ότι δεν αισθάνεται καλά, γιατί δεν έκανε το καθήκον του και πρέπει να γίνει αυστηρός. «Δεν μπορούν να μην υπακούν στην Εκκλησία. Στο σπίτι τους ας κάνουν ότι θέλουν. Αφού ταχθήκαμε να υπηρετούμε αυτό τον λαό, να τον υπηρετούμε σωστά. Σκέφτομαι να δώσω ακόμα μια ευκαιρία κι αν δεν συμμορφωθούν πρέπει να λάβω αποφάσεις. 

Θέλοντας να διευκρινίσει τον ορισμό, «αποφάσεις», αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα. «Στο κοιμητήριο δεν πήγαιναν οι καλοί κληρικοί, πήγαιναν οι παλιοχαρακτήρες που σκέφτονταν ότι κάθε τρισάγιο θα έβγαζαν πέντε με δέκα ευρώ. Τους φώναξα και όρισα επτά ιερείς να κάνουν μια φορά την εβδομάδα τρισάγια και θα τους δίνω 500 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που πηγαίνει είναι σαν να παίρνει εκατό ευρώ. Τους είπα μεν ποταυρίσετε το χέρι σας να πάρετε χρήματα. Αν επιμένουν να σας δώσουν πείτε τους να τα βάλουν στο παγκάρι. Έτσι διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν τα χρήματα στο παγκάρι. Είδατε πως συμπεριφέρεται ο λαός μας, όταν του συμπεριφερόμαστε σωστά;»

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε το μήνυμα πως, «θα τους δώσω μια τελευταία ευκαιρία, μακάρι να φύγει η πανδημία, αλλά αν δεν φύγει, θα αρχίσω να βάζω τιμωρίες κι αν θέλουν να φύγουν από κοντά μου, ας φύγουν. Προσφέρω τέσσερα εκατομμύρια το χρόνο στο ταμείο μισθοδοσίας του κλήρου. Μπορώ να αφαιρέσω εκείνο που δίδω. Μπορώ να τους τιμωρήσω και αν δεν τους αρέσει, η πόρτα είναι ανοιχτή. Θα το κάνω για το καλό του λαού, όχι γιατί έτσι θέλω ή έτσι μου γουστάρει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετέωρο το άνοιγμα σχολείων, θέλουν να προλάβουν τα Θεοφάνια-Ασκήσεις επί χάρτου

Διπλωματικό «όχι» για Θεοφάνια

Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ενόψει των Θεοφανίων, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε, διπλωματικά, ότι δεν βλέπει με καλό μάτι τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου. 

«Με έχει καλέσει ο άγιος Κιτίου να πάω στη Λάρνακα. Έχω ακούσει όμως ότι η Κυβέρνηση σκέφτεται να μην πάμε στη θάλασσα, αλλά το λαό ποιος θα τον εμποδίσει να πάει; Αν πάμε με περίσκεψη, με τις μάσκες και με αποστάσεις, τότε μέσα στον ανοιχτό χώρο και στον αέρα, δεν νομίζω να μεταδώσει ο ένας στον άλλο. Αν η Κυβέρνηση καταφέρει να εμποδίσει τον κόσμο, εμείς δεν θα πάμε». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 3.538 τα κρούσματα, ένας νεκρός-Ξεπέρασαν τους 200 οι ασθενείς στα νοσοκομεία

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού