Τι ισχύει για ακινητοποιήσεις οχημάτων και ποιοι οι τρόποι ανανέωσης αδειών

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, για την έναρξη ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας, που ορίστηκε να αρχίσει για το 2022, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου και θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 11 Μαρτίου του ίδιου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχίζει η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας-Όλες οι πληροφορίες

Το ΤΟΜ έχει τοποθετήσει στα τμήματα που μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες κυκλοφορίας, τα ειδικά έντυπα, ενώ την ίδια ώρα, είναι πανέτοιμη είναι και η διαδικτυακή πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί για online ανανεώσεις.

Την ίδια ώρα, για όσους παρέλθει το χρονικό διάστημα που δίδεται από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, θα πρέπει να πληρώνουν χρηματικό πέναλτι και θα έχουν επιπλέον επιβάρυνση για να ανανεώσουν την άδεια κυκλοφορίας τους.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Λειτουργός Α’ του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Βλαδίμηρος Ζαβρός, ανέφερε αρχικά ότι «οι ανανεώσεις ξεκινούν στις 7 Ιανουαρίου του 2022 και ολοκληρώνονται στις 11 Μαρτίου του ίδιου έτους. Πρακτικά, υπάρχει αυτό το περιθώριο για να ανανεώσουν οι πολίτες τις άδειες κυκλοφορίας τους. Εάν ξεπεραστεί αυτό το διάστημα και δεν ανανεωθεί, υπάρχει ένα σταθερό τέλος, ύψους δέκα ευρώ και ένα ποσοστό 10 τοις εκατό, το οποίο πρέπει να καταβληθεί, επί της αξίας της άδειας.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαβρός, με βάση την εμπειρία του, εντός του χρονοδιαγράμματος που δίδεται ανανεώνει τις άδειες κυκλοφορίας η πλειονότητα των πολιτών, με το 80 τοις εκατό περίπου, να το πράττει για ετήσια βάση. Οι άλλες δύο επιλογές είναι η τριμηνιαία και η εξαμηνιαία ανανέωση. «Έχει θεσμοθετηθεί η 11η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία και δεν δίδεται πλέον παράταση. Παλαιότερα, οι ανανεώσεις έπρεπε να γίνουν εντός ενός μήνα και διδόταν παράταση για άλλον ένα. Πλέον καθορίσαμε αυτό τον τρόπο, για τρεις μήνες, ώστε να μην δίδεται επιπρόσθετος χρόνος».

Έκκληση σε όσους θα ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους

Την ίδια ώρα, διαφορετική ρύθμιση πρέπει να γίνει για όσους θα αποφασίσουν να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους, αφού πρέπει να προχωρήσουν στις ενέργειές τους, πριν το τέλος του 2021.

«Σαν Τμήμα Οδικών Μεταφορών καλούμε τους πολίτες που δεν θέλουν να ανανεώσουν την άδεια κυκλοφορίας τους, μέχρι το τέλος του χρόνου αυτού να ακινητοποιήσουν το όχημα τους, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021. Εάν ακινητοποιηθεί εντός του 2022, θα πρέπει να πληρώσουν την άδεια κυκλοφορίας και για εκείνο το έτος.  Επίσης, εάν δεν ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας, εντός εβδομήντα ημερών, το όχημα διαγράφεται αυτόματα από το μητρώο. Για να επανεγγραφή, πληρώνει τα δέκα ευρώ συν το 10% της άδειας κυκλοφορίας, καθώς επίσης και 150 ευρώ για να το επανεγγράψει».

Όσον αφορά αυτούς που κατέστρεψαν το όχημά τους σε πιστοποιημένο συνεργείο καταστροφής, όπως ανέφερε, καλούνται να πιστοποιήσουν την καταστροφή για να μπορέσει το όχημα να διαγραφεί από το μητρώο, ώστε να μην επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας.

Οι τρόποι ανανέωσης και η ηλεκτρονική διαδικασία

Σε σχέση με τους τρόπους ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας, οι πολίτες έχουν συνολικά πέντε επιλογές. «Οι πολίτες μπορούν να ανανεώνουν τις άδειες τους ηλεκτρονικά, που είναι και το βέλτιστο, γιατί δεν θα υπάρχει καμία ταλαιπωρία, αλλά μπορούν επίσης να ανανεώνουν στις τράπεζες, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, στα επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς επίσης και στο τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών».

Σε ότι αφορά στις ανανεώσεις μέσω διαδικτύου, όπως φαίνεται και στην πιο κάτω εικόνα οι πολίτες θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό και ακολούθως να τοποθετήσουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό τους.

Αφού πατήσουν είσοδο, θα τους παραπέμψει στην επόμενη σελίδα, όπου θα υπάρχει «κουμπί» για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας.

Από την ίδια σελίδα, μπορούν επίσης να ενημερώσουν και για την ακινητοποίηση οχήματός, πατώντας στο τετραγωνισμένο, με κόκκινο χρώμα, «κουμπί».

Ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας, μπορούν να γίνονται επίσης και μέσω της JCC. Σημειώνεται ότι για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό καταλληλότητας του οχήματος, καθώς επίσης και ασφάλεια.

Από τις ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας, στα ταμεία του κράτους θα μπει ένα ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι το ποσό που εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εισρέουν στα ταμεία των δήμων, μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες