Μεγάλη αύξηση της Όμικρον-Βρήκαν άλλα 28 περιστατικά, τα πλείστα από το σχολείο

Τελικά δεν αποφεύχθηκε η διασπορά της υπερματοδοτικής μετάλλαξης Όμικρον από το σχολείο στη Λεμεσό, αφού ανακοινώθηκαν άλλα 28 περιστατικά. Τα 20 είναι καθηγητές και μαθητές που ήταν στο ταξίδι αλλά και δευτερογενείς λοιμώξεις στις επαφές τους και τα υπόλοιπα 8 είναι άτομα που έχουν ιστορικό ταξιδίου.

Το γεγονός, έχει προκαλέσει μεγάλη ασνησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού υπάρχουν φόβοι ραγδαίας διασποράς της μετάλλαξης. Υπενθυμίζεται ότι η Όμικρον είχε εντοπιστεί αρχικά σε τρεις μαθητές και δύο καθηγητές, πριν από μία εβδομάδα. 

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ανέφερε πως μετά από την αλληλούχιση δειγμάτων θετικών κρουσμάτων που έγιναν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το εργαστήριο NIPD καθώς και μετά από ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων από το Εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, εντοπίστηκαν 28 νέα περιστατικά με τη παραλλαγή Όμικρον.  

Τα οκτώ θετικά κρούσματα της Όμικρον εντοπίστηκαν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. 

Όπως αναφέρεται, αφορούν σε πρωτογενείς και δευτερογενείς επαφές των 5 πρώτων κρουσμάτων Όμικρον που εντοπίστηκαν έπειτα από σχολική εκδρομή Τεχνικής Σχολής στη Λεμεσό στη Σκωτία. 

Τα 5 από τα νέα περιστατικά που εντόπισε το Ινσντιτούτο Γενετικής αφορούν μαθητές που είχαν πάει στη συγκεκριμένη εκδρομή και τα υπόλοιπα 3 περιστατικά αφορούν σε άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Όλα τα πιο πάνω θετικά δείγματα είχαν χαρακτηριστεί ως «πιθανά Όμικρον» από την προηγούμενη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και τους είχαν δοθεί συστάσεις για κρατική καραντίνα.

Τα υπόλοιπα 20 θετικά δείγματα ταυτοποιήθηκαν ως Όμικρον από το Εργαστήριο NIPD και το Εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου:

Τα 12 περιστατικά αφορούν πρωτογενείς και δευτερογενείς επαφές των 5 πρώτων κρουσμάτων Όμικρον που ταυτοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σχετίζονται με ιστορικό ταξιδιού. Τα 5 περιστατικά αφορούν μαθητές, ένα περιστατικό αφορά καθηγητή που είχαν πάει στη συγκεκριμένη εκδρομή και τα υπόλοιπα 6 περιστατικά, αφορούν άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι και αυτά τα κρούσματα είχαν χαρακτηριστεί ως «πιθανά Όμικρον» από την προηγούμενη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και τους είχαν δοθεί συστάσεις για κρατική καραντίνα.

Τα υπόλοιπα 8 θετικά δείγματα, αφορούν σε περιστατικά με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού.

Σημειώνεται πως στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ υπάρχουν και άλλα ύποπτα περιστατικά κυρίως από τα αεροδρόμια, που βρίσκονται σε διαδικασία αλληλούχισης. 

Δειτε Επισης

Ανησυχία ΠΑΣΥΚΙ για τα οικονομικά ελλείμματα ΟΚΥπΥ
Τόσα θα κοστίσει το Πασχαλινό τραπέζι-Οι αυξομειώσεις σε κρέατα, φλαούνες και λαχανικά
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία