Με το νέο έτος το Ισραηλινό μάτι στην Πράσινη Γραμμή-Καταγγελίες για το Πουρνάρα

Με σταθερά υψηλούς ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στην Κυπριακή Δημοκρατία, χτυπώντας συνεχώς καμπανάκι κινδύνου, για την ανάγκη λήψης αποφάσεων από τους αρμόδιους. Ήδη, στους έντεκα μήνες του 2021, οι αφίξεις μεταναστών ξεπέρασαν τις 11500, με τα κέντρα υποδοχής να συνεχίζουν να ασφυκτιούν, αφού η πληρότητά τους αγγίζει το 100%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Infographic: Ο χάρτης του μεταναστευτικού-Οι αριθμοί, οι διαδρομές και η Κύπρος

Οι μεταναστευτικές ροές, κυρίως από τις κατεχόμενες περιοχές, παραμένουν καθημερινό φαινόμενο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να επεξεργάζονται συνεχώς μέτρα για απάμβλυνση του προβλήματος, τα οποία όμως δεν δεν αναμένονται πριν το τέλος του έτους. Ήδη, η Διυπουργική Επιτροπή που απαρτίζεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης, επεξεργάζεται τα μέτρα που θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, εφόσον εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του έτους απέμεινε μόλις μία συνεδρία του Υπουργικού, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να εξεταστεί το θέμα του μεταναστευτικού, οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα κλειδώσουν στις πρώτες συνεδρίες του 2022.

Τα μέτρα στο τραπέζι και οι κάμερες

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοϊζος Μιχαήλ, ανέφερε πως μεταξύ των μέτρων που θα προταθούν στο Υπουργικό, είναι «η ενίσχυση της περίφραξης και της επιτήρησης της πράσινης γραμμής, με ηλεκτρονικά μέσα και με ανθρώπινο δυναμικό».

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τις κάμερες, για τις οποίες συνάφθηκε συμφωνία ώστε να εγκατασταθούν κατά μήκος της πράσινης γραμμής, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης αναμένεται να γίνει σε βάθος τριετίας, ωστόσο οι πρώτες αναμένεται να τοποθετηθούν άμεσα σε κάποια σημεία. Παρόλα αυτά, ο κ. Μιχαήλ ξεκαθάρισε ότι για τις κάμερες δεν μπορούν να γίνουν γνωστές πολλές πληροφορίες, ως προς τους χώρους που θα τοποθετηθούν, αφού είναι ένα μέτρο που άπτεται σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

Πάντως, τα συστήματα τα οποία επέλεξε η Δημοκρατία για την επιτήρηση της πράσινης γραμμής και τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι τελευταίας τεχνολογίας και παράγονται από την Elbit Systems. Μεταξύ άλλων έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν κινούμενα αντικείμενα και ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ διαθέτουν επίσης και πολλαπλoυς αισθητήρες και ταυτόχρονες λήψης από διαφορετικά σημεία.

Η Elbit Systems παρέχει εξάλλου υπηρεσίες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ενσωματωμένες πλατφόρμες οι οποίες είναι εξοπλισμένες με κάμερες «LRF», «CCD» και «FLIR».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεγάλη εικόνα του μεταναστευτικού, τα δίκαια της Κύπρου και το φιάσκο των 61

Πενήντα αφίξεις ανά ημέρα τον Νοέμβριο

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις μεταναστών τον Νοέμβριο, άγγιξαν τις 1600, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 11500 για το 2021, αριθμός που ξεπερνά κατά σαράντα τοις εκατό τις αφίξεις του 2020, για την ίδια περίοδο. Αναλύοντας τον αριθμό των αφίξεων για τον Νοέμβριο, προκύπτει πως κατά μέσο όρο από την πράσινη γραμμή, περνούσαν περίπου 53 άτομα ανά ημέρα.

Όλα αυτά τα πρόσωπα, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, το οποίο έχει υπερκαλυφθεί, ή σε κάποιο άλλο κέντρο, αναλόγως των διαθέσιμων θέσεων που υπήρχαν.

Οι πλείστοι από τους μετανάστες, όπως ειπώθηκε πολλάκις από πλευράς της Κυβέρνησης, είναι άνδρες, αφρικανικής καταγωγής, κυρίως από Κόνγκο και Σομαλία, οι οποίοι είναι από 25 μέχρι 40 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτρα για μπλόκο στις ροές μεταναστών-Αίτημα για φρένο στις αιτήσεις ασύλου

Καταγγέλλει πορνεία και ναρκωτικά η κοινότητα Κοκκινοτριμιθιάς

Μπορεί οι αριθμοί αφίξεων να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ωστόσο πέραν των προβλημάτων που υπάρχουν στους χώρους φιλοξενίας, προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται και στην κοινότητα της Κοκκινοτριμιθιάς, οι κάτοικοι της οποίας ετοιμάζουν δυναμική κινητοποίηση.

Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 10 το πρωί συγκεντρώθηκαν μαζί με τους δημότες της Δένειας και του Μάμμαρι, στον κυκλικό κόμβο «Ξενόπουλου», ώστε να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκης Μελετιές, αφού ανέφερε ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, κατήγγειλε ότι τίθενται ζητήματα πορνείας και εμπορίας ναρκωτικών, από μετανάστες, εντός της κοινότητάς του.

«Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του υπερπληθυσμού που παρατηρείται στην Κοκκινοτριμιθιά, οι άνθρωποι που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας, καταστρέφουν την περίφραξη, φεύγουν και κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην κοινότητα».

Υπάρχουν, όπως εξήγησε, καταγγελίες ότι γυναίκες που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας, επιδίδονται σε πορνεία, ενώ άλλοι πωλούν ναρκωτικά. «Η απάντηση που λάβαμε όταν ενημερώσαμε την Υπηρεσία Ασύλου, ήταν “να δείτε μέσα τι γίνεται”. Μας εξήγησαν ότι δεν μπορούν να τους συλλάβουν γιατί είναι αιτητές ασύλου. Άλλοι μας είπαν ότι ξύπνησαν το πρωί και είδαν στην αυλή τους τέσσερα άτομα να κάθονται στο γρασίδι τους».

Στάθηκε εξάλλου και στα επεισόδια που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο φιλοξενίας, κατά τα οποία προέκυψαν τραυματισμοί επτά προσώπων, εκφράζοντας το φόβο ότι κάτι παρόμοιο ενδεχομένως να γίνει και εντός της κοινότητας, το αμέσως επόμενο διάστημα. «Θέλουμε να παραδίδουμε τις πόλεις τη μία μετά την άλλη; Εγώ δεν θα παραδώσω την κοινότητά μου».

Ξεκαθαρίζει τη θέση του το ΥΠΕΣ

Σε σχέση με τα όσα καταγγέλλει ο κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς για ευθύνες της Υπηρεσίας Ασύλου στην ανεξέλεγκτη διακίνηση μεταναστών εντός της κοινότητας, τοποθετήθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως εξήγησε ο κ. Λοΐζος Μιχαήλ, «δεν είναι η Υπηρεσία Ασύλου που είναι υπεύθυνη γι’ αυτό το θέμα, αλλά είναι η Αστυνομία που πρέπει να ελέγχει. Παρακολουθούμε και κάνουμε ελέγχους για τις περιφράξεις, τις οποίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα κόβουν και βγαίνουν από το κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Κοκκινοτριμιθιά».

Σημείωσε εξάλλου ότι «κάθε φορά που γίνεται ένα τέτοιο περιστατικό, πηγαίνουμε και τα επιδιορθώνουμε, αλλά μετά εκτυλίσσεται η ίδια ιστορία. Ζητήσαμε επανειλημμένα από την Αστυνομία να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή. Η Αστυνομία έβαλε περίπολα σε ένα με δύο σημεία στον αυτοκινητόδρομο που οδηγούν στο χωριό. Επιβεβαιώνουμε ότι οι καταγγελίες των κατοίκων για όσα γίνονται στο χωριό, όντως συμβαίνουν».

Πάντως, από την πλευρά της η Αστυνομία, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία στις Αρχές, για όσα ανέφερε ο κοινοτάρχης, ενώ αναφέρει πως σε μια περίπτωση στο παρελθόν, όταν έγινε καταγγελία για υπόθεση ναρκωτικών, από μετανάστες, διερευνήθηκε από την Αστυνομία και έγιναν οι ενδεδειγμένες ενέργειες.

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ