Φέρνει νέα μέτρα η Όμικρον, μάχη για να κερδηθεί χρόνος-Επί τάπητος η τηλεργασία

Αγώνα δρόμου για να κερδηθεί χρόνος, μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα για την μετάλλαξη Όμικρον, που εντοπίστηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Στην ανησυχία, ήρθε να προσθέσει η νέα επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, πολλοί εκ των οποίων είναι πάνω από το όριο ασφαλείας, με τα κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο να πλησιάζουν τα εξακόσια. Γι’ αυτούς τους δύο λόγους αποφασίστηκε όπως ενισχυθούν, με νέα έκτακτα μέτρα τα υφιστάμενα, που τέθηκαν σε εφαρμογή μόλις χθες.

Ο υπουργός Υγείας, έπειτα από νέα σύσκεψη με τους επιστήμονες το απόγευμα της Δευτέρας, αποφάσισε όπως οδηγήσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, τρία νέα μέτρα, χωρίς να αποκλείεται σε αυτά να προστεθούν κι άλλα, εάν επιδεινωθεί το επόμενο εικοσιτετράωρο η κατάσταση.

Αν και εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου η άφιξη της Όμικρον στην Κύπρο από τη στιγμή που εντοπίστηκε σε τόσες χώρες, ο στόχος είναι αυτό να γίνει όσο πιο αργά γίνεται, προκειμένου να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες και να προλάβει η χώρα να προετοιμαστεί.

Το πρώτο μέτρο, που θεωρείται κομβικής σημασίας, αφορά σε νέα αυστηροποίηση ελέγχων σε αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες με διενέργεια τεστ σε όσους επιβάτες εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από συστάσεις της Κομισιόν, έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις από οκτώ αφρικανικές χώρες, με όσους επιβάτες έρχονται από αυτές να οδηγούνται σε ξενοδοχεία καραντίνα.

Το δεύτερο μέτρο, στο οποίο επιμένουν οι επιστήμονες και δεν είχε εγκριθεί στην προηγούμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αφορά στην επιστροφή της τηλεργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Οι επιστήμονες επανέφεραν την εισήγησή τους αφού εντοπίστηκαν πολλές αλυσίδες μετάδοσης το τελευταίο διάστημα σε χώρους εργασίας. Κατά τη συζήτηση δεν καθορίστηκαν ποσοστά, ωστόσο την προηγούμενη φορά η πρόταση ήταν για τηλεργασία στο 20% των εργαζομένων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλησίασαν τα 600 τα κρούσματα-Ανεβαίνουν συνεχώς οι νοσηλείες

Τεστ για όλους στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Σε αυτό το Υπουργικό θα εγκριθεί και ο τρόπος λειτουργίας των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, που θα επιτραπούν μόνον εάν πραγματοποιούνται σε υπαίθριους χώρους.  

Η πρόταση των πλείστων επιστημόνων, είναι ότι για την είσοδο σε τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να προσκομίζονται τεστ 48 ωρών, τόσο από ανεμβολίαστους όσο και από εμβολιασμένους πολίτες.

Όπως ξεκαθάρισε εν τω μεταξύ, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα δεν θα οδηγηθεί αυτή την εβδομάδα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, η πρόταση για έναρξη των εμβολιασμών παιδιών 5-11 ετών, εν αναμονή της άφιξης νέας ποσότητας εμβολίων που εκτιμάται πως θα γίνει γύρω στις 20 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως κατά τη σύσκεψη με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, κάποια μέλη της ΣΕΕ, που δεν αποτελούν όμως την πλειοψηφία, ζήτησαν επανεξέταση του μέτρου για το SafePass στα παιδιά και εφαρμογή του μόνο σε εφήβους 15 ετών και άνω.

Οι πλείστοι επιστήμονες εξάλλου, τάχθηκαν εναντίον σε μέτρα, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, που θα μειώνουν τις συναθροίσεις σε σπίτια και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Άρχισαν οι παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα

Παράλληλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, προετοιμάζονται για περαιτέρω αύξηση ασθενών με covid και ήδη άρχισαν οι παραπομπές ασθενών από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και παθολογικούς θαλάμους στον ιδιωτικό τομέα. 

Μέχρι την Πέμπτη θα έχει ρυθμιστεί μέσω διατάγματος, εξάλλου και η ακύρωση όλων των μη επειγόντων χειρουργείων στα δημόσια νοσηλευτήρια. 

Οι νοσηλείες, εν τω μεταξύ συνεχίζουν να αυξάνονται αφού τα εξιτήρια είναι πιο λίγα από τις εισαγωγές, σε μία περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη πληρότητα από άλλες ασθένειες στα νοσοκομεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχίζει η χορήγηση της 3ης δόσης σε άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω

Αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί

Θετικό είναι το γεγονός πως αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί, στους οποίος έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα, με κάποιους πολίτες να συνεχίζουν, ωστόσο να ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης (Walk In).

Από σήμερα δικαιούχοι για ενισχυτική δόση είναι και άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος έξι μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες έφτασαν το 81%, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά όσοι έλαβαν ενισχυτική δόση που ξεπέρασαν τις 107 χιλιάδες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού