Γραφεία Διασύνδεσης: Ευκαιρίες τοποθέτησης σε εταιρίες και επιχειρήσεις (video)

Πολυδιάστατα τα οφέλη που προκύπτουν εν μέσω των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων, τόσο για τους φοιτητές όσο και για τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα. Δημιουργώντας συνθήκες ευκολότερης πρόσβασης και ένταξης στην αγορά εργασίας, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους. Τα Γραφεία Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων, δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του του Ευρωπαϊκού Έργου με τίτλο: «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την Αγορά Εργασίας».

Για τα οφέλη και την σημαντικότητα του Έργου από πλευράς των εταιριών, μίλησε στην κάμερα του InBusinessNews, ο Μιχάλης Μακρυγιάννης, εκ μέρους της εταιρίας Optimus Actus Services που έχει ήδη δεχθεί μέχρι στιγμής τέσσερις φοιτητές για τοποθέτηση από τον κλάδο Accounting & Finance, του Πανεπηστιμίου Κύπρου.

Ποια περίοδο δεχθήκατε φοιτητές στην εταιρεία Optimus Actus Services στο πλαίσιο του Έργου «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την Αγορά Εργασίας»; Από ποιους κλάδους προέρχονταν οι φοιτητές και από ποια Πανεπιστήμια;

Ο πρώτος φοιτητής που είχαμε δεχθεί ξεκίνησε την τοποθέτηση του στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2020 και ολοκλήρωσε στα μέσα του Δεκεμβρίου. Ακολούθως δεχτήκαμε άλλους 2 φοιτητές την περίοδο Φεβρουαρίου του 2021 με τέλη Απριλίου 2021.

Αυτή την στιγμή έχουμε στο γραφείο μας φοιτήτρια , της οποίας η τοποθέτηση ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου 2021 και έχει καλύψει μέχρι τώρα περίπου 80 ώρες πρακτικής.

Όλοι οι φοιτητές που έχουμε δεχθεί μέχρι σήμερα είναι από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και συγκεκριμένα από τον κλάδο Accounting & Finance.

 

Γιατί η εταιρεία Optimus Actus έλαβε μέρος στο συγκεκριμένο Έργο;

H αρχική μου σκέψη ως Διευθυντής της Optimus Actus ήταν να δώσουμε μια ευκαιρία στους φοιτητές να ενταχθούν σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον και να εξοικειωθούν. Αυτή η αρχική εμπειρία πιστεύω θα τους βοηθήσει στο μέλλον να ενταχθούν στον επαγγελματικό χώρο πιο εύκολα.

Χαρακτηριστικά θυμάμαι προσωπικά όταν ήμουν σε αναζήτηση της πρώτης μου εργασίας στον κλάδο των λογιστικών & ελεγκτικών γραφείων,  πριν αρκετά χρόνια, το έτος 2004. Καταρχήν ήταν πολύ δύσκολο να με εμπιστευτεί οποιοσδήποτε εργοδότης και να με προσλάβει, γιατί ζητούσαν να έχω πρώτα κάποια εργασιακή πείρα. Παράλληλα, θυμάμαι ότι δεν είχα καμιά ιδέα για το τι καθήκοντα θα είχα σε μια νέα εργασία και τι θα περίμενε από εμένα ο εργοδότης μου.

Πιστεύω πως με την τοποθέτηση στο γραφείο μας, δίνεται η ευκαιρία στον φοιτητή να εξοικειωθεί με τον χώρο εργασίας και το επάγγελμα αλλά και να αποκτήσει μια βασική εργασιακή πείρα, σε πρακτικό επίπεδο. Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε εμάς να προσφέρουμε την βασική εκπαίδευση στους φοιτητές επί της εργασίας με την προοπτική με το τέλος της τοποθέτησης του ή των σπουδών του να τον προσλάβουμε στην εταιρεία, κάτι που έχουμε ήδη πράξει.

Έτσι ο φοιτητής έχει την ευκαιρία να έχει μια πιο ομαλή, θα έλεγα, μετάβαση από την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και φοιτητική ζωή, στον επαγγελματικό στίβο και την ζωή του εργαζόμενου νεαρού επαγγελματία. Αυτό όπως είναι λογικό είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

 

Πώς βλέπετε το επίπεδο των φοιτητών όσον αφορά στην μελλοντική ένταξή τους στην αγορά εργασίας;

Πρέπει να ομολογήσω πως το επίπεδο των συγκεκριμένων φοιτητών που έχουν τοποθετηθεί μέχρι τώρα στο γραφείο μας ήταν αρκετά ψηλό. Πρόκειται για εξαίρετα νέα παιδιά, με καλό χαρακτήρα και με προοπτική ανέλιξης.

Έχω παρατηρήσει συγκεκριμένα πως το Πανεπιστήμιο τους παρέχει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων που συμπεριλαμβάνει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, Αγγλική γλώσσα, εταιρικό νόμο αλλά ακόμα και γενική ψυχολογία και άλλα. Έτσι οι γνώσεις τους δεν είναι μονοδιάστατες και σχετικές μόνο με την λογιστική.

Σε συνδυασμό με την πρώτη ουσιαστική εμπειρία που έχουν αποκτήσει με την τοποθέτηση τους σε επαγγελματικό χώρο, πιστεύω πλέον είναι ακόμα πιο έτοιμοι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.Για παράδειγμα, σε μελλοντική πιθανή εργοδότηση στην δική μας ή άλλη Εταιρεία, θα γνωρίζουν ήδη τις βασικές αρχές και κώδικα συμπεριφοράς σε εργασιακό χώρο και θα έχουν ήδη αποκτήσει τις βάσεις και τεχνικές γνώσεις για να αποδώσουν σχεδόν άμεσα.

Εγώ προσωπικά εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια και μια καλή σταδιοδρομία!

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία