Χωρίς έλεγχο SafePass δεν περνάει κανείς πλέον-Τα νέα δεδομένα και τα πρόστιμα

Με νέα δεδομένα στη ζωή μας αρχίζει η ερχόμενη βδομάδα από τις 22 Νοεμβρίου, καθώς πλέον θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια ελέγχου κατοχής SafePass μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus. Μετά την προαιρετική και πιλοτική εφαρμογή του μέτρου τις τελευταίες δυο βδομάδες, πλέον είναι απαραίτητος και υποχρεωτικός ο έλεγχος μέσω της εφαρμογής CovScan, από τις επιχειρήσεις και τους υπεύθυνους των διαφόρων υποστατικών. 

Για τη διενέργεια των ελέγχων SafePass, οι επιχειρήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να έχουν ειδικά μηχανάκια, καθώς ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω τηλεφώνων, κατεβάζοντας με απλό τρόπο την εφαρμογή CovScanCyprus. Σε δηλώσεις της στον REPORTER, η λειτουργός του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, ανέφερε ότι «όποια επιχείρηση επιθυμεί να προμηθευτεί ειδικά μηχανάκια για έλεγχο των SafePass, θα μπορεί να το πράξει, αλλά το κόστος θα το επωμιστεί η ίδια. Δεν υποχρεώνεται να έχουν τα ειδικά μηχανάκια, καθώς μπορούν να πραγματοποιούν τους ελέγχους, μέσω της εφαρμογής από κινητά».

Όπως εξήγησε η κ. Κυριάκου, δεν διαφοροποιούνται αρκετά πράγματα, καθώς τα ποσά με τα πρόστιμα θα είναι τα ίδια τόσο για τους πολίτες και για τους επιχειρηματίες, αλλά το μόνο που διαφοροποιείται είναι ότι πλέον ο έλεγχος δεν θα γίνεται με το μάτι, αλλά με το scan, σκανάροντας δηλαδή το QR code. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ιδιοκτήτες, αν και προτρέπονται να προχωρούν σε καταγγελίες στην Αστυνομία για όσους δεν είναι έγκυρα τα SafePass, εντούτοις δεν είναι αναγκασμένοι, καθώς, σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, αυτό που προτρέπονται οι επιχειρηματίες είναι να μην επιτρέπουν την είσοδο στους πολίτες που δεν έχουν στην κατοχή τους έγκυρα πιστοποιητικά. 

Για να γίνουν πιο κατανοητά τα νέα δεδομένα, η κ. Κυριάκου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ώστε να γίνει πιο αντιληπτός από τους πολίτες ο ηλεκτρονικός έλεγχος των SafePass. «Εάν εγώ πάρω το ηλεκτρονικό SafePass της μητέρας μου και πάω και μπω στo εστιατόριο και δουν ότι είναι έγκυρο και καθίσω να φάω, όταν έρθει η Αστυνομία και κάνει έλεγχο και ζητήσει την ταυτότητα μου και δει ότι δεν είμαι το πρόσωπο που αναγράφει στο SafePass, τότε θα μου εκδοθεί εμένα το πρόστιμο. Επίσης, εάν πάει η αστυνομία να κάνει έλεγχο σε ένα εστιατόριο και δει ότι ο έλεγχος δεν γίνεται με την εφαρμογή ή δεν σκανάρονται τα SafePass και συνεχίζουν να κοιτάζουν με το μάτι, το πρόστιμο εκδίδεται στην επιχείρηση. Ακόμη, εάν η επιχείρηση βάλει εντός του υποστατικού της άτομο χωρίς SafePass, το πρόστιμο πάει στην επιχείρηση που το επέτρεψε αλλά και στον δικαιούχο που δεν έχει SafePass».

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται ο έλεγχος των πολιτών

Ο έλεγχος μέσω της εφαρμογής γίνεται με τη σάρωση του κωδικού QR που αναγράφεται στο πιστοποιητικό (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή) και παρουσιάζει τα εξής αποτελέσματα ελέγχου εγκυρότητας:

  • Πράσινο: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει ότι ο κάτοχός του έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα ή νοσήσει από τη νόσο COVID-19.
  • Κίτρινο/Πορτοκαλί: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει πως ο κάτοχός του έχει υποβληθεί σε εξέταση PCR ή ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα.
  • Κόκκινο: Το πιστοποιητικό είναι μη έγκυρο.

Υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή σχεδιάστηκε τηρώντας όλες τις πρόνοιες για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, δείχνει μόνο το όνομα και την ημερομηνία γεννήσεως του κατόχου και δεν αποθηκεύει τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη ή το ιστορικό ελέγχων.

Οι διευκρινίσεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Σε συγκεκριμένες διευκρινίσεις προχώρησε την ίδια ώρα το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε σχέση με τον έλεγχο ανηλίκων και προσώπων τρίτης ηλικίας, τα οποία εξαιρούνται από τον έλεγχο με το COVSCAN-CYPRUS, πρόσωπα άνω των 65 ετών και κάτω των 18. Τα πρόσωπα αυτά δεν υποχρεούνται να κατέχουν EUDCC και όταν υποβάλλονται σε έλεγχο, μπορούν να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης, PCR ή Rapid τεστ, χωρίς QR CODE.

Επίσης, η εφαρμογή αυτή δεν επιτρέπει την αποθήκευση οποιωνδήποτε δεδομένων που περιλαμβάνονται σε πιστοποιητικά και δεν γίνεται καταγραφή της γεωγραφικής θέσης των πολιτών ή δημιουργία του προφίλ τους και ούτε υπάρχει δυνατότητα λήψης και αποθήκευσης στιγμιότυπου οθόνης (print-screen).

Ταυτόχρονα, όταν σαρώνεται το QR CODE ενός πιστοποιητικού, το COVSCAN-CYPRUS εμφανίζει για λίγα δευτερόλεπτα στην οθόνη της συσκευής, μόνο το ονοματεπώνυμο και την ημερομηνία γέννησης του κατόχου του πιστοποιητικού και επαληθεύει την γνησιότητά και το είδος του πιστοποιητικού, με συγκεκριμένο χρώμα.

 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου